Şedinţa de Guvern: Conducerea INS, demisă şi TAXA AUTO, înlocuită

• publicat la: 4 January 2013
Şedinţa de Guvern: Conducerea INS, demisă şi TAXA AUTO, înlocuită

Premierul Victor Ponta a anunţat, vineri, în şedinţa de Guvern, că va schimba conducerea INS, pentru calcularea greşită a PIB-ului pe 2011 şi că taxa auto va fi înlocuită cu un timbru de mediu.

Taxa de primă înmatriculare auto va fi înlocuită cu un “timbru de mediu” pentru care proprietarii de vehicule vechi şi poluante vor plăti mai mult, iar deţinătorii de vehicule noi vor plăti mai puţin sau chiar deloc în cazul maşinilor hibride electrice, a anunţat premierul Victor Ponta, informează Mediafax.

El a precizat, în şedinţa de vineri, că plata pentru acest timbru de mediu va fi calculată în funcţie de emisia de noxe şi capacitatea cilindrică a vehiculului.

Taxa de primă vânzare auto, suspendată de fostul Guvern doar până la începutul acestui an, este din nou obligatorie începând cu 1 ianuarie, Executivul urmând însă să analizeze această situaţie.

Premierul Victor Ponta a asigurat, în luna decembrie, că Guvernul va reglementa situaţia taxei auto în prima şedinţă din 2013, precizând atunci că taxa de primă înmatriculare va fi înlocuită cu o taxă de mediu raportată mult mai strict la gradul de poluare al unui vehicul.

Taxa de primă vânzare auto, introdusă de Guvernul Boc la sfârşitul anului 2011, trebuia percepută cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa de poluare.

În ianuarie 2012, pe fondul protestelor organizate atunci în Bucureşti şi alte oraşe ale ţării în care una dintre revendicările formulate viza eliminarea taxei auto, coaliţia guvernamentală PDL-UDMR a decis să suspende pentru un an, până la 1 ianuarie 2013, taxa de primă vânzare, cu explicaţia că proprietarii de maşini vechi trebuie să beneficieze de timp suplimentar pentru a vinde autovehiculele.

În luna octombrie, premierul Victor Ponta a anunţat că sistemul de taxare a proprietarilor de autovehicule va fi modificat începând cu anul viitor, prin înlocuirea actualei taxe de primă înmatriculare cu o taxă de mediu, calculată în funcţie de nivelul de poluare, dar care să nu fie mai mare decât preţul autoturismului.

Guvernul va lua în discuţie în şedinţa de vineri 4 ianuarie,proiectul de hotărâre privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi pe cel privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Tineretului şi Sportului, potrivit agendei de lucru transmise de Biroul de presă al Executivului, informează Agerpres.

Cabinetul Ponta va analiza, de asemenea, şi un proiect de hotărâre privind modificarea HG care vizează reorganizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Pe agenda şedinţei au mai fost incluse şi câteva note cu privire la proiectele de legi (iniţiative guvernamentale) înregistrate pentru dezbatere la Senat şi Camera Deputaţilor şi care, în prezent, se află în procedură legislativă parlamentară sau note referitoare la elaborarea programului legislativ al Guvernului pentru perioada 2013-2016 şi a listei priorităţilor legislative ale Guvernului pentru prima sesiune parlamentară a acestui an.

Totodată, în şedinţa de Guvern va fi făcută o informare cu privire la stadiul elaborării proiectelor de acte normative pentru organizarea şi funcţionarea ministerelor.

Premierul Victor Ponta le-a cerut miniştrilor în ultima reuniune a Cabinetului de anul trecut să pregătească bugetul pentru dezbatere în prima şedinţă din 2013, având în vedere că delegaţia Fondului Monetar Internaţional este aşteptată la Bucureşti pe 15 ianuarie.

“Pentru prima şedinţă de guvern pe anul 2013 ne vedem pregătiţi pentru buget, pentru FMI. (…) Sper ca Finanţele şi cei care lucrează la buget să fie foarte avansaţi şi asta înseamnă că până când vine delegaţia FMI toată lumea lucrează să avem bugetul pregătit”, afirma premierul în şedinţa din 27 decembrie a Executivului.

El sublinia că toţi miniştrii trebuie să fie pregătiţi pentru discuţiile pe care le vor avea cu partenerii internaţionali, precum şi la dezbaterile din Parlament.

sursa romanialibera.ro

Lasati un comentariu