Ambasadorul Franţei îi pune la zid pe Liiceanu, Cărtărescu şi Pleşu

• publicat la: 24 March 2013
Ambasadorul Franţei îi pune la zid pe Liiceanu, Cărtărescu şi Pleşu

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin, consideră că nu trebuie să se facă „publicitate” autorilor români care au decis să nu participe la ediţia din acest an a Salonului de Carte de la Paris, care au fost invitaţi ai Franţei, şi spune că are mai mult respect pentru „interesul general”.

Într-un interviu acordat postului RFI, Philippe Gustin a comentat controversele stârnite de absenţa unor autori români invitaţi la Salon du Livre de la Paris (22 – 25 martie), subliniind că scriitorii care au decis să nu mai participe la acest eveniment au fost invitaţi ai Franţei.

„Eu sunt mai atent şi am mai mult respect pentru interesul general, pentru ca, printr-o luare de poziţie oarecare, să fac publicitate absenţilor. Prin definiţie, absenţii greşesc întotdeauna. Nu voi spune mai mult, eu unul mă bucur că marea majoritate a autorilor au acceptat. Reamintesc că invitaţia pentru aceşti autori a venit din partea Franţei. Deci cu atât mai rău pentru cei care au refuzat, iar eu nu vreau să le fac publicitate”, a mai declarat Philippe Gustin, în emisiunea lui Luca Niculescu de la RFI.

Ambasadorul Franţei la Bucureşti a condamnat şi gestul „de frondă” al grupului de tineri români care, joi seară, la evenimentul de lansare a Salonului de Carte de la Paris, au protestat faţă de actuala conducere a Institutului Cultural Român – organizatorul standului românesc de la eveniment – şi care au fost evacuaţi de forţele de ordine din partea organizatorilor.

„E normal ca într-o democraţie să fie exprimate toate opiniile. Dar asta trebuie să se facă respectându-i pe ceilalţi şi mai ales respectându-i pe cei care reprezintă statul”, a declarat Philippe Gustin, care a mai explicat şi că e normal să existe un nivel minim de securitate. „Dar să nu stricăm ceea ce trebuie să fie un eveniment minunat pentru România, pentru relaţiile dintre România şi Franţa şi pentru imaginea României în Franţa”, a insistat el. „În fiecare an există încercări de a folosi Salonul de Carte pentru scopuri politice”, mai spune Philippe Gustin.

„Standul României de la Salonul de Carte este unul care e la înăţimea evenimentului. România e invitatul de onoare al acestui Salon, iar onoarea ce îi este făcută trebuie apreciată just. Şi mai ales oportunitatea şi vizibilitatea excepţionale care i se dau României prin acest Salon al Cărţii, un eveniment extrem de important la Paris, în Europa şi în întreaga lume. Este o oportunitate de a-şi schimba imaginea”, adaugă diplomatul.

Insistând asupra avantajului de imagine pe care îl oferă Salonul de Carte unei ţări, ambasadorul francez la Bucureşti a dat un exemplu de anul trecut, când Japonia a fost invitat de onoare. Evenimentul, spune diplomatul, a ajutat Japonia să îşi schimbe imaginea, la un an după tragedia de la Fukushima.

Un grup de aproximativ 10 tineri a protestat joi seară, în deschiderea Salonului de Carte de la Paris, eveniment care se va încheia luni şi la care România este ţară invitată de onoare./sursa cotidianul.ro

comentarii

de Camelian Propinatiu la 24 March 2013 - 08:59

Jenant e ca absenteistii, cumva spre amuzamentul neinvitatului Paul Goma, nu sunt prea convingatori intr-o presa franceza inteleptita dupa minciuna terorista Brates-Brucan, mare cât secolul defunct. Insasi ActuaLitté (les univers des livres) vorbeste de „réglement de comptes et coups de bambou“, pe când in saloanele bucurestene se raspândeste insidios interogatia daca boicotul celui parizian este o decizie libera filozofic a protestatarilor sau numai o indicatie de la aparatul de putere basescian.

Lasati un comentariu