Deschiderea expozitiei “La hotarele Romei”

• publicat la: 2 martie 2013
Deschiderea expozitiei  “La hotarele Romei”

Joi,28 februarie 2013,la Muzeul Județean a avut loc deschiderea expoziției “La hotarele Romei”, o expoziție de excepție la care au participat președintele Consiliului Județean Adrian Ștef, prefectul Eugeniu Avram, delegați din Germania și mai mulți reprezentanți ai muzeelor din țară.

Directorul Muzeului Județean, Liviu Marta, a declarat că titlul expoziției nu se referă la teritoriul Romei ci la esența sa, și că au încercat să aducă în această expoziție o parte din ,,moștenirea” stămoșilor noștri.

Expoziţia prezintă descoperiri arheologice din Transilvania, descoperiri care au ilustrat, timp de o jumătate de an, civilizaţiile antice de la hotarele Daciei şi Romei într-o expunere la Muzeul Civilizaţiei Celtice şi Romane din Manching (Germania).

Pe parcursul a peste şase secole, între sfârşitul sec. IV î.Hr. şi începutul sec. IV d.Hr., aşadar înainte şi după evenimentul central constituit de războaiele daco-romane din 101-102 şi 105-106 d. Hr., scrierile antice au lăsat mărturii ale unor brave populaţii: daci, celţi şi germanici vandali.

Dacii sunt reprezentaţi prin piese de artă emblematice, cum ar fi scutul de paradă de la Piatra Roşie (Munţii Orăştiei), plăcile cu reprezentări divine de la Lupu (jud. Alba) sau artefactele davelor nordice de pe Măgura Moigradului şi Măgura Şimleului.

Obiecte spectaculoase provin şi din mormintele războinicilor celţi şi germanici, remarcându-se coiful cu pasăre de la Ciumeşti şi spectaculoasele descoperiri recente din Zalău. La acestea se adaugă piese de port şi bijuterii ce ilustrează gustul pentru frumos al femeilor „barbare”. Într-un context al Antichităţii văzute la scară continentală, expoziţia aduce în faţa publicului de azi farmecul unor civilizaţii de mult apuse, de la marginea lumii romane.

Autoritățile locale au adresat și ele câteva cuvinte despre această expoziție.

,, Azi avem ocazia să vedem cum ambiția lor de a cuceri au lăsat urme în prezentul nostru. Frumusețea obiectelor și a Transilvaniei, a făcut ca această expoziție să fie bine văzută în Germania. Expoziția ne dovedește că bravele popoare au realizat o cultură și o istorie deosebită.” , a declarat Adrian Ștef.

Deasemenea președintele i-a înmânat o diplomă de recunoștință dr. Wolfgang David – director al Muzeului Civilizaţiei Celtice şi Romane din Manching.

,, Mulțumesc pentru sprijinirea acestui proiect. De 11 luni am început această muncă titanic care acum a luat sfărșit și de care suntem mândri că am dus-o până la capăt. Nu vă imaginați câte hărti stau în spatele acestei expoziții.” , a declarat Wolfgang David.

Acesta a mai complectat că acest proiect este unul comun nu făcut și gândit doar de germani. Iar un lucru importatnt care ne leagă de germani este că romanii au făgăduit graniță doar în Bavaria și România. Nimeni nu s-ar fi gândit cât de multe lucruri comune avem noi cu Germania de Sud.

,,Acum 2000 de ani am fost mult mai apropiați în ciuda distanței care era între noi. Expoziția a avut un efect deosebit asupra germanilor, deoarece am văzut cât de bine putem semăna. A fost un impact deosebit din punct de vedere științific și nu nu mai. Sper să colaborăm în continuare. Vă doresc mult succes cu această expoziție și vreau să știți că pentru mine aceasta a fost o expoziție reușită în adevăratul sens al cuvântului” , a mai adăugat dr. Wolfgang David.

Liviu Marta a spus că titlul a fost ales pentru a promova învățătura și de a ajuta oamenii să înțeleagă mai bine cultura stămoșilor.Prezentarea a fost încheiată cu vizitarea expoziției la îndrumarea directorului muzeului.

Expoziţia este rodul colaborării între specialiştii unor instituţii din România şi Germania: Muzeul Judeţean Satu Mare, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj-Napoca, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, Muzeul de Istorie Aiud şi Muzeul Civilizaţiei Celtice şi Romane din Manching./jurnalul de satumare

 

Lasati un comentariu