Cum îi protejăm pe cei mici de riscurile de pe internet

V-aţi întrebat vreodată pe ce fel de site-uri intră copiii? Rezultatele unui studiu i-au pus pe jar pe părinţi! Aproximativ 25% dintre cei mici navighează, periodic, pe site-uri nepotrivite vârstei lor. Fie că se conectează pe reţele sociale deşi nu au vârsta minimă obligatorie, fie că intră în magazine virtuale, copiii petrec ore în şir pe internet, de la vârste tot mai mici.
Potrivit Dgi24.ro,în România anului 2013, copiii iau contact cu lumea virtuală de la vârste tot mai mici! Mai grav este faptul că deseori intră pe site-uri nepotrivite vârstei lor. Un studiu realizat de Bitdefender arată că platformele virtuale pe care cei mici intră periodic sunt cele cu imagini neadecvate vârstei, jocuri de noroc, magazine online şi reţele sociale.
„Sunt copii care utilizează internetul de la patru ani și care au dispozitive mobile de la 6-7”, spune Ovidiu Măjină, coordonator www.sigur.info.
Pentru că tot mai mulţi copii navighează pe internet exact acolo unde nu ar trebui să intre vreodată, reprezentanţii organizaţiilor de protecţie a celor mici au început să se întâlnească tot mai frecvent cu părinţii. Ei le explică de ce este important să existe o comunicare strânsă între adulţi şi copii!
„Noi considerăm că părintele nu trebuie să interzică copilului să își facă un cont ci să fie alături de el. Adică, dacă un copil spune că vrea să își facă un cont pe Facebook, părintele poate să discute despre asta”, mai spune Ovidiu Măjină.
Părinţii care conştientizează riscurile la care sunt supuşi copiii lor atunci când folosesc internetul apelează la programele de control parental.
„Aceste programe de control parental, sau de filtrare, oferă parintelui posibilitatea de a vedea pe ce site-uri intră copilul, cât timp stă, de a vedea toate discuțiile”, explică coordonatorul sigur.info.