Sesiunea de primăvară a Conferinţei Episcopilor din România, Baia Mare 11-13 mai 2013

• publicat la: 15 May 2013
Sesiunea de primăvară a Conferinţei Episcopilor din România, Baia Mare 11-13 mai 2013

În perioada 11-13 mai 2013 a avut loc la Baia Mare Sesiunea de primăvară a Conferinţei Episcopilor din România, sub egida Anului Credinţei. Sesiunea de lucru a fost găzduită de Eparhia greco-catolică de Baia Mare.Episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România, precum şi nunţiul apostolic în România E.S. Francisco-Javier Lozano au participat sâmbătă, 11 mai 2013, alături de pelerini din întreaga ţară, la tradiţionalul pelerinaj la „Cimitirul săracilor” unde odihnesc, printre atâtea morminte anonime, şi rămăşiţele pământeşti ale episcopilor catolici care şi-au dat viaţa pentru credinţă în închisoarea de la Sighet în timpul prigoanei comuniste: Valeriu Traian Frenţiu, episcop greco-catolic de Oradea; Ioan Suciu, episcop greco-catolic, Administrator Apostolic al Arhidiecezei de Alba Iulia şi Făgăraş; Tit Liviu Chinezu, episcop greco-catolic; Anton Durcovici, episcop romano-catolic de Iaşi.

Pelerinajul a început în cursul dimineţii cu o procesiune de la Muzeul Memorial Sighet înspre „Cimitirul Săracilor”, şi a culminat cu celebrarea Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii la cimitir. „Exemplul martirilor noştri să ne întărească, fiindcă pe urmele Mântuitorului au transformat şi ei mormintele lor în locuri luminoase, care luminează atât de puternic, încât iată, venim din toate colţurile ţării să luăm adevărata lumină imaterială a Învierii. Nu una care se stinge dacă viforul bate prea tare, ci una care arde necontenit în suflete noastre”, a spus cardinalul Lucian Mureşan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, în predica rostită cu ocazia pelerinajului la Cimitirul Săracilor.În cadrul lucrărilor sesiunii de primăvară a CER episcopii catolici s-au exprimat în mod ferm pentru promovarea şi apărarea valorilor creştine în societatea românească. Alte teme abordate au fost: implicarea mai activă a Bisericii Catolice în ocrotirea creaţiei; participarea tinerilor din România la Întâlnirea Mondială a Tineretului de la Rio de Janeiro (22 – 29 iulie 2013); implicarea asociaţiilor de medici catolici în apărarea vieţii; alte teme cu caracter pastoral, social, ecumenic şi administrativ.

Conferinţa Episcopilor din România şi Nunţiatura Apostolică din România (Ambasada Vaticanului) urmăresc cu atenţie evoluţia procesului referitor la Catedrala Greco-Catolică din Baia Mare şi cer cu insistenţă Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să rezolve cazul în spiritul libertăţii religioase şi al egalităţii cultelor şi enoriaşilor indiferent de credinţa şi numărul lor. Totodată episcopii au stabilit câteva iniţiative comune legate de Anul Credinţei, lansat la 11 octombrie 2012 şi care se va încheia la 24 noiembrie 2013: beatificarea monseniorului Vladimir Ghika (31 august a.c., Bucureşti); participarea, în mod simultan, în comuniune cu Papa Francisc şi Biserica Catolică Universală, la Ora de adoraţie din 2 iunie a.c.; participarea, în comun, a episcopilor la exerciţii spirituale, la Luncani (Bacău), în deschiderea Sesiunii de toamnă a CER, 9 -13 septembrie 2013.

Conform statutului CER, episcopii membri au ales un nou preşedinte în persoana Arhiepiscopului Mitropolit de Bucureşti, ÎPS Ioan Robu, pentru un mandat de 3 ani.Conferinţa Episcopilor din România îi reuneşte pe toţi episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România şi exprimă unitatea Bisericii locale şi uniunea intimă cu Urmaşul lui Petru, Sfântul Părinte. Conferinţa Episcopilor din România se reuneşte de două ori pe an (primăvara şi toamna), în sesiune ordinară.

sursa egco.ro

Lasati un comentariu