Hram la Biserica Sf.Anton de Padova

• publicat la: 14 iunie 2013
Hram la Biserica Sf.Anton de Padova

Joi,13 iunie 2013,Biserica Sf Anton de pe strada Independentei şi-a sărbătorit hramul.

 O zi  insorită a făcut posibilă oficierea serviciului religios in curtea din spatele bisericii,nu numai in prezenţa enoriaşilor ce formează comunitatea acestei parohii ci şi a altora de alte confesiuni sau a pelerinilor sosiţi din localităţile  limitrofe dar şi de la Oradea. In jurul statuetei Sf Anton erau o mulţime de crini , florile cu care este infăţişat in icoane şi care se sfinţesc cu această ocazie.

La altarul de vară ,un sobor de preoţi, in frunte cu vicarul foraneu Radu Filip  a oficiat Liturghia  in cinstea Sfântului Anton de Padova,Sfântul minunilor.Răspunsurile au fost date de corul bisericii Sf Anton.

Preotul Ionuţ de la Biserica Mănăstire Adormirea Maicii Domnului din Oradea a fost desemnat să la vorbească celor prezenţi despre Sfântul Anton de Padova şi exemplara sa viaţă.

Sfântul Anton de Padova a trăit într-o perioadă când oamenii uitaseră dragostea faţă de sfintele Scripturi şi dragostea faţă de Euharistie, fapt pentru care mulţi dintre ei au căzut în diferite erezii. De aceea, după ce el însuşi şi-a umplut sufletul de cunoaşterea şi iubirea Scripturilor şi a Euharistiei, a pornit prin lume pentru a le face cunoscute tuturor celor înşelaţi, viaţa din belşug care izvorăşte din ele (cf. In 10,10).

A predicat în Portugalia, Franţa, Maroc şi Italia. A convertit mulţi păcătoşi şi mulţi înşelaţi de învăţături străine. A predat fraţilor călugări teologia. A scris predici străbătute de adâncă învăţătură şi de mare frumuseţe.

Predica într-o limbă şi era înţeles de toate naţiile. Cuvântările lui, deşi rostite cu glas obişnuit, se auzeau până la mari depărtări.

Pe când era odată la Camposampiero, orăşel aproape de Padova, şi veghea noaptea în rugăciune, în casa contelui de acolo, Pruncul Isus i se arătă într-o strălucire mare şi se lăsă luat în braţe şi dezmierdat de Anton, care, fericit la culme, îi spune cele mai dulci vorbe de iubire. Contele văzu şi auzi totul şi povesti şi altora minunea aceasta. Iată pentru ce sfântul Anton apare pe icoane cu Pruncul Isus în braţe.

Într-o zi de 15 august, Fecioara Maria i s-a arătat în toată strălucirea de Regină a Cerului. Sfântul, îmbărbătat de această vedenie, a pus şi mai mare râvnă în slujba mântuirii sufletelor.

Minunile pe care sfântul Anton pe care le-a invocat de la Dumnezeu şi pe care cu putere de sus le-a înfăptuit, au fost numai spre slava lui Dumnezeu şi spre convertirea inimilor.

Psalmistul spune: „Legea Domnului este desăvârşită, înviorează sufletul; mărturia Domnului este adevărată, îl face înţelept pe cel neştiutor” (Ps 19,8).

Cât de mult punem noi la inimă trimiterea pe care ne-a făcut-o Isus de a predica şi învăţa pe alţii evanghelia? De la botezul nostru, am primit pe Duhul Sfânt şi am fost trimişi în lume ca să vestim mântuirea adusă de Isus, prin jertfa sa de la cruce.

Inainte de sfinţirea crinilor a avut loc binecuvântarea copiilor , ştiut fiind că sfântul este şi  ocrotitorul copiilor.

Ritul binecuvântării crinilor şi al copiilor este unul foarte vechi în Biserică. Crinii, florile predilecte ale sfântului Anton, sunt semnul vieţii curate, oferite în totalitate lui Dumnezeu. Crinii devin astfel simbolul virtuţilor sfântului Anton şi invitaţie pentru creştini la o viaţă curată. Sfântul Anton a avut, de asemenea, o grijă deosebită pentru cei mici şi o iubire specială faţă de pruncul Isus. De altfel, statuile sfântului Anton de Padova sunt cunoscute prin faptul că sfântul poartă un crin în mâna dreaptă, iar cu cealaltă mână îl ţine pe Isus aşezat pe Sfânta Scriptură.

Copii s-au adunat in faţa Sfântului Anton,pătrunşi de importanţa evenimentului,pentru a primi binecuvântările şi ritualul sfinţirii, specific acestei sărbători.

La final,parohul Cristinel Bălan a adus mulţumiri ierarhilor superiori ,participanţilor şi primarului Kovacs Eugen pentru sprijin.

Timp de două ore cât a ţinut evenimentul,membrii corului,dirijaţi de ing.Andrei Dascălu,au suportat cu stoicism soarele arzător,mărturisind astfel jerfa   pe altarul credinţei către sfântul Anton de Padova,patronul acestui sfânt lăcaş.

Coriştii îşi exprimă recunoştinţa pentru efortul depus de inginerul informatician Andrei-Liviu  Dascălu,un  fiu al Careiului crescut în această comunitate şi care a venit de la Cluj pentru a-şi aduce contribuţia la buna desfăşurare a hramului Bisericii Sf.Anton din  Carei.

Daniela Ciută

comentarii

de othilia groza la 17 iunie 2013 - 21:14

DUMNEZEU SA BINECUVANTEZE, PRIN INTERMEDIUL SFANTULUI ANTON DE PADOVA, PAROHIA ACEASTA SI CRESTINII AUTENTICI CARE SLUJESC LUI…

de Comsa Dorin la 8 august 2015 - 17:26

Un cadou frumos pentru cei dragi
Statueta Sf.Anton de Padova 30 cm la 15 lei bucata.
Multumesc.

Lasati un comentariu