BNR pune în circulaţie monede dedicate aniversării a 100 de ani de la naşterea Mariei Tănase

• publicat la: 14 august 2013
BNR pune în circulaţie monede dedicate aniversării a 100 de ani de la naşterea Mariei Tănase

BNR va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 14 august, o monedă din argint, o monedă din tombac cuprat şi un set de trei monede (din aur, din argint şi din tombac cuprat), dedicate aniversării a 100 de ani de la naşterea Mariei Tănase.

Monedele au o valoare nominală de 100 lei, 10 lei şi respectiv un leu. De asemenea, ele au formă rotundă, diametru de 21 mm, respectiv 37 mm, greutate de 6,452 grame, 31,103 grame şi 23,5 grame calitate proof şi cant zimţat.

Aversul monedei din aur redă imaginea unui gramofon, simbol al primelor înregistrări discografice ale Mariei Tănase, inscripţia în arc de cerc “ROMANIA”, valoarea nominală “100 LEI”, stema României şi anul de emisiune ‘2013’, amplasat de o parte şi de alta a stemei.

Aversul monedei din argint redă imaginea unui gramofon, simbol al primelor înregistrări discografice ale Mariei Tănase, inscripţia în arc de cerc “ROMANIA”, valoarea nominală “10 LEI”, stema României şi anul de emisiune “2013”, amplasat de o parte şi de alta a stemei.

Aversul monedei din tombac cuprat redă imaginea unui gramofon, simbol al primelor înregistrări discografice ale Mariei Tănase, inscripţia în arc de cerc “ROMANIA”, valoarea nominală “1 LEU”, stema României şi anul de emisiune “2013”, amplasat de o parte şi de alta a stemei.

Reversul, comun tuturor monedelor (din aur, argint, tombac cuprat), prezintă portretul Mariei Tănase şi, în arc de cerc, inscripţia “MARIA TANASE” şi anii între care a trăit ‘1913-1963’.

Monedele din argint, din tombac cuprat şi seturile vor fi însoţite de broşuri de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Tirajul pentru această emisiune este de 500 bucăţi monede din argint, 250 bucăţi monede din tombac cuprat, 100 seturi monede (din aur, argint şi tombac cuprat).

Preţurile de vânzare sunt de 300 de lei/bucată, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, 80 de lei/bucată, exclusiv TVA, pentru moneda din tombac cuprat, inclusiv broşura de prezentare şi de 1.810 lei/bucată, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, din argint şi din tombac cuprat), inclusiv broşura de prezentare.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu