Noi descoperiri pe şantierul arheologic Medieş

• publicat la: 22 august 2013
Noi descoperiri pe şantierul arheologic Medieş

Muzeul Judeţean Satu Mare desfăşoară în a doua jumătate a lunii augusrt 2013 săpături arheologice sistematice la Medieşu Aurit, la cuptoarele dacice de ars ceramică. Situl arheologic este de o importanţă deosebită, fiind cel mai mare centru de producţie ceramică din arealul european neocupat de romani.

În campania din 2013 a fost ţintit centrul aşezării, unde se concentrează cele mai multe ateliere de producţie ceramică. Până acum au fost descoperite trei cuptoare cu atelierele aferente şi şanţurile de fundaţie a unei locuinţe de suprafaţă. Contextele cercetate se pot data în a doua jumătate a sec. II- prima jumătate a secolului III d.Hr. şi pe baza materialului arheologic se pot atribui dacilor liberi.

Pe lângă piesele ceramice au fost descoperite şi obiecte cu caracter militar roman (aplici de centură, vârf de săgeată roman), care indică o prezenţă militară romană în zona aşezării.

Alături de arheologii de la Muzeul Judeţean Satu Mare (responsabil şantier Robert Gindele) la cercetări participă elevi din Colegiul Naţional Ioan Slavici sub coordonarea profesorilor Ovidiu Octavian Onac şi Radu David.

            După terminarea cercetărilor din această vară, va fi organizată o conferinţă de presă în care vor fi prezentate detaliat toate rezultatele săpăturilor.

Lasati un comentariu