Guvernul lasă fiecare primar să decidă dacă încasează sau nu impozitul agricol

• publicat la: 23 octombrie 2013
Guvernul lasă fiecare primar să decidă dacă încasează sau nu impozitul agricol

Impozitul agricol poate fi plătit la primărie doar dacă primarul localităţii respective semnează un protocol cu ANAF. În caz contrar, micii fermieri trebuie să se deplaseze la unităţile administraţiei financiare unde sunt înregistraţi.

Marţi a fost publicată în Monitorul Oficial soluţia pe care Ministerul de Finanţe şi Ministerul Dezvoltării Regionale au găsit-o în ceea ce priveşte plata impozitului agricol. Printr-un ordin semnat de cei doi miniştri de resort se stabileşte că fiecare primar trebuie să semneze un protocol cu ANAF. Fără acest protocol, impozitul agricol nu va putea fi achitat la primării. Altfel spus, dacă de la primărie vi se comunică faptul că nu puteţi achita impozitul agricol, înseamnă că primarul nu a dorit să îşi asume această obligaţie.

Persoanele fizice care datorează impozit şi contribuţii aferente veniturilor din activităţi agricole (…) pot efectua plata acestor obligaţii fiscale şi la compartimentele de specialitate ale unităţilor administrativ-teritoriale corespunzătoare localităţii în care îşi au domiciliul fiscal, în numerar, dacă sunt îndeplinte cumulativ următoarele două condiţii”, se precizează în documentul amintit. Prima condiţie este aceea ca în localitatea respectivă să nu existe o unitate teritorială a ANAF. Cea de a doua condiţie este ca „între unitatea administrativ-teritorială, prin primar, şi direcţia generală regională a finanţelor publice în a cărei rază teritorială se află localitatea, prin directorul general, s-a încheiat un protocol în acest scop”.

Din acelaşi ordin reiese că, până joi, toţi primarii vor primi câte un astfel de protocol de la unităţile ANAF. În situaţia în care primarul este de acord cu încheierea acestui protocol, va trebui să îl semneze şi să comunice ANAF în termen de două zile. Ulterior acestui termen, procedura poate fi reluată doar la cererea primăriilor.

Lista primăriilor care au încheiat un astfel de protocol, aşadar lista primăriilor unde poate fi plătit impozitul agricol, va fi publicată pe site-ul ANAF şi pe site-urile prefecturilor.

Guvernul a stabilit, în luna august, ca, în localităţile în care nu există unităţi ale ANAF, micii fermieri să poată plăti impozitul agricol la primărie.

Executivul explica, la data respectivă, că măsura este necesară pentru că astfel „vor fi diminuate cheltuielilor de conformitate pe care trebuie să le suporte contribuabilul pentru a-şi îndeplini obligaţiile de plată”. De asemenea, „se evită deplasarea contribuabililor în cauză pe distanţe foarte mari până la unităţile administraţiilor fiscale la care sunt înregistraţi”, argumeta Guvernul.

Impozitul pe veniturile agricole, pentru persoanele fizice, a fost aprobat la începutul acestui an, plata urmând să fie efectuată anual, în două tranşe.

sursa cotidianul.ro

comentarii

de paduraru la 23 octombrie 2013 - 20:46

si pe terenurile agricole luate pe numele copiilor….unde se plateste impozitu???/sau se preocedeaza ca la taticu si se taie din salar pana se plateste tot????

Lasati un comentariu