Publicul careiean a savurat…..Brahms

• publicat la: 21 October 2013
Publicul careiean a savurat…..Brahms

Cei care au ales să-şi petreacă seara de duminică in compania artistilor  Răzvan Suma  şi  Josu Okiñena nu au regretat cu siguranţă acest lucru,păstrând pentru mult timp de acum incolo amintirea acesteia.

Seara de duminică, 20 octombrie 2013, a fost una specială întrucât, în turneul lor naţional, reputaţii muzicieni Răzvan Suma – violoncel şi Josu Okiñena (Spania) –pian, au poposit la Carei, în a şaptea  zi a turneului naţional intitulat „ Vă place Brahms ? ” cu un recital de violoncel şi pian de neuitat, organizat de Asociaţia Culturală Analia Selis în colaborare cu Filarmonica “Dinu Lipatti” Satu Mare.

Cei  doi instrumentişti au creat o atmosferă de-a dreptul senzaţională prin intermediul interpretării impecabile, plină de emoţie şi energie. Claritatea sunetelor şi eleganţa cu care cei doi artişti transmiteau fiecare notă a convins publicul că Brahms merită ascultat şi reascultat. Bis-urile de la final au fost o dovadă că spectatorilor careieni le place într-adevăr Brahms, dar şi mai  mult, că apreciază interpretarea deosebită a celor doi instrumentişti excepţionali.

Răzvan Suma şi  Josu Okiñena au interpretat Sonatele pentru Violoncel şi pian: Sonata Nr.1 în Mi Minor Op. 38 şi Sonata Nr.2 în Fa Major, Op. 99.

La bis au mai cântat şi  celebrul „Cântec de leagăn” al lui Brahms.Datorită bis-urilor repetate,repertoriul Brahms a fost epuizat  aşa că auditoriul a fost răsfăţat şi cu interpretări din Schumann. In  sală au fost prezenţi şi melomani sătmăreni,atraşi de numele interpretilor dar şi de programul oferit.

Violoncelistul Răzvan Suma  şi pianistul Josu Okiñena (Spania) au una din cele mai longevive relatii profesionale,concertând impreună din 2003.

Ne-am intălnit acum 10 ani ,la un concurs si de atunci colaborăm foarte bine.Avem in jur de 15-20 de concerte anual.Imi pare rău că nu am ajuns si anul trecut la Carei,acustica sălii fiind poate mai potrivită pentru concertul de Bach de anul trecut dar vom mai reveni” a  declarat pentru Buletin de Carei celebrul violoncelist Răzvan Suma.

Artistii au fost plăcut impresionati de căldura publicului si de sălile castelului.Răzvan Suma ne-a mărturisit că este bun prieten cu muzicianul careiean Stefan Horvath,care locuieste acum la Basel,in Elvetia si cu  care s-a intâlnit in acest an  la un workshop in Bucovina.

Violoncelul artistului Răzvan Suma este unul de patrimoniu universal, Maucotel–Fournier, creat la Paris în anul 1849.

Josu Okiñena a studiat la Conservatorul Superior de Muzică din San Sebastian, si a obţinut  premiul întâi pentru pian şi muzică de cameră la absolvire iar apoi a câştigat Premiul de final de an al Conservatorului Regal de Muzică din Madrid.

Răzvan Suma este  unul dintre cei mai activi muzicieni români, cu un palmares generos de concerte în Europa, Asia şi America.Din 2006 până în prezent,Razvan Suma a realizat  şase turnee în formulă de Trio – „Romanian Piano Trio” sau „Trio Strad” – alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici.  În 2009, devine  solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio.

Sperăm ca prezenţa celebrilor artisti la Carei să nu fie doar una pasageră ci să  reprezinte   doar inceputul unei frumoase “colaborări “ cu publicul careiean.

 redacţia

————–

comentarii

de spectator la 21 October 2013 - 21:21

un adevarat deliciu acest spectacol!
ma bucur ca am fost prezent!
FELICITARI artistilor!

Lasati un comentariu