“Ungurii” au dispărut de pe statuia lui Baba Novac din Cluj

• publicat la: 3 October 2013
“Ungurii” au dispărut de pe statuia lui Baba Novac din Cluj

Persoane necunoscute au indepărtat in cursul zilei de miercuri cuvântul “unguri” de pe statuia lui Baba Novac din Cluj-Napoca.

De miercuri, cuvantul “unguri” nu se mai regăseste pe inscriptia initială de pe statuie, care suna asa: “Baba Novac, Căpitan al lui Mihai Viteazul, ucis in chinuri groaznice de către unguri in data de 5 februarie 1601. S-a ridicat acest monument spre cinstirea memoriei sale, in anul 1975″.

In 2012, conducerea Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) in legatura cu placuta de pe statuia lui Baba Novac din Cluj-Napoca, solicitând indepărtarea acesteia pe motiv că are “un mesaj ofensator la adresa maghiarilor”.

sursa ziare.com

comentarii

de uNu AltU la 4 October 2013 - 10:44

Adevarul doare – istoria ii stie pe barbari

de ciki la 5 October 2013 - 07:34

foarte bine

de atol la 5 October 2013 - 20:13

Manifestarile culturale ale ungurilor au caracterul unei ,, ocupatii” simbolice a Ardealului. Aeroportul International Avram Iancu – noua denumire, este vazuta ca o infrangere . Din acest punct de vedere noua denumire mi se pare corecta, denumirea aeroportului reprezintand o simbolica foarte puternica.

de nini la 5 October 2013 - 21:06

pana cand nu se va scrie adevarul si in cartile de istorie si astfel sa nu mai permitem tot felul de afirmatii pe la tot felul de seminarii si intruniri pe dealuri,nu va fi liniste!
nici romanii si nici ungurii de acum nu sunt de vina pentru intamplarile din trecut.
trebuie sa fim cerebrali si sa intelegem ca istoria trebuie sa o acceptam ca sa putem merge mai departe in mod civilizat.
cui folosesc aceste incitari ale unui parlamentar european bolnav de iredentism?
probabil ca doar lui si intereselor sale meschine.
e vremea sa trecem peste vechile intamplari,ceea ce nu inseamana ca trebuie ascunse,si astfel sa continuam sa si construim ceva!

Lasati un comentariu