Baba Novac și uciderea sa în mod barbar

• publicat la: 11 ianuarie 2024
Baba Novac și uciderea sa în mod barbar

Baba Novac, credinciosul general al lui Mihai Viteazul, a fost ucis de unguri în chinuri groaznice şi devorat de corbi.

“Baba Novac a fost adus la Cluj de soldaţi aflaţi în serviciul lui Basta, la 3 februarie 1601 şi executat două zile mai târziu în piaţa centrală a oraşului, împreună cu duhovnicul său sârb. Dacă am spune că el a fost ars pe rug nu am avea decât o foarte palidă imagine a înfiorătorului supliciu la care au fost supuşi doi oameni care trecuseră de 70 de ani. Baba Novac şi preotul sârb au fost legaţi de două grinzi orizontale, asemănătoare unor frigări uriaşe, pe care călăii le învârteau deasupra focului. În prealabil, ei au fost schingiuiţi şi, parţial, jupuiţi de piele. Victimele erau stropite, din când în când, cu apă, pentru ca supliciul lor să fie cât mai îndelungat.

Execuţia a durat aproape o oră şi jumătate, până în momentul în care Basta, care privea acest “spectacol” de la una dintre ferestrele reşedinţei princiare, a cerut ca victimele să nu mai fie udate cu apă şi să fie lăsate să moară.

După execuţie, trupurile celor doi au fost scoase în afara cetăţii şi înfipte în două ţepe ridicate în apropierea Turnului Croitorilor.

Carnea lor a fost devorată de corbi, astfel încât, după câteva zile, nu mai rămăseseră din ei decât oasele lor”, descrie istoricul clujean Tudor Sălăgean moartea cruntă a lui Baba Novac.

Sursa: adevarul.ro

Lasati un comentariu