Cardinalul Lucian solicită clarificări

• publicat la: 14 November 2013
Cardinalul Lucian solicită clarificări

Cardinalul Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din România, i-a adresat pe data de 13 noiembrie o scrisoare Domnului Prim-ministru Victor Ponta in care ii solicită să exprime public pozitia Guvernului faţă de implicarea institutiilor din subordinea dansului in oprirea executării hotărârii judecătoresti definitive si irevocabile de retrocedare a Mănăstirii Greco-Catolice din Bixad, si să condamne public, in numele Guvernului, “actele de agresiune si incitare la ură interconfesională impotriva reprezentantilor Bisericii Greco-Catolice prezenti [...] la Bixad”.

Scrisoarea vine in urma evenimentelor petrecute pe data de 7 noiembrie la Bixad, jud. Satu-Mare, când institutii din subordinea Guvernului s-au implicat pentru a opri punerea in executare a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile de retrocedare a Manastirii din Bixad partii greco-catolice.

Tot in aceasi zi, cand s-a incercat punerea in executare a hotararii judecatoresti, reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane s-au organizat si s-au opus retrocedării Mănăstirii Greco-Catolice strigând, printre altele, “Afară, catolicii din ţară”.

“Pe toată durata incercării de punere in executare a acestei hotărâri, călugării greco-catolici prezenti acolo pentru a intra in mănăstire au fost scuipati, huiduiti, agresati, insultati si amenintati cu moartea doar pentru vina că au mers sa isi ia inapoi bunul confiscat de comunisti”, a spus Cardinalul Lucian.

Referitor la implicarea unor institutii in oprirea acestei executari, pe data de 1 noiembrie a avut loc la Prefectura Satu Mare o intalnire unde reprezentanti ai acestor institutii au rejudecat cazul Manastirii deja castigat in justitie definitiv si irevocabil, si au decis ca hotararea se va pune in aplicare numai “partial”.

Tot cu această ocazie, domnul Mircea Govor, Presedintele PSD Satu Mare si Vicepresedinte al Consiliului Judetean Satu Mare, a spus că hotărârea judecătoreasca in cauză “este un abuz. Patrimoniul revendicat de greco-catolici si retrocedat in baza unei sentinte judecătoresti, este al Consiliului Judetean.”

Pe data de 7 noiembrie, exact in ziua când se incerca executarea hotărârii de retrocedare, Consiliul Judetean Satu Mare a dat in judecată Episcopia Greco-Catolica de Maramures pe motiv că Mănăstirea Greco-Catolica din Bixad ii apartine.

Manastirea din localitate a fost greco-catolica de la infiintare, iar in 1948 a fost confiscata de comunisti si inchisa. In 1992 Guvernul a dat o hotarare prin care unele imobile din cadrul Manastirii sunt retrocedate partii greco-catolice, hotarare care nici pana astazi nu a fost pusa in aplicare.

“Imobilele care trebuiau executate nu sunt in proprietatea Statului, ci a Episcopiei Greco-Catolice de Maramures, care de ani de zile nu poate intra in posesia lor”, a spus Cardinalul Lucian. “Aceste imobile sunt ajutate sa se degradeze pe zi ce trece cu scopul clar de a sterge urmele ca Manastirea de la Bixad a fost greco-catolica.”

“Modul in care institutiile din subordinea Dumneavoastra au facilitat si gestionat situatia de la Bixad arata ca in Romania nu se respecta dreptul de proprietate, libertatea religioasa si hotararile judecatoresti atunci cand vine vorba despre greco-catolici”, a afirmat Cardinalul Lucian in scrisoarea sa.

“Aceasta atitudine discriminatorie a Guvernului este ingrijoratoare pentru statul de drept si buna convietuire dintre credinciosii diferitelor confesiuni”, a aratat Cardinalul.

Atitudinea discriminatorie a Guvernului fata de greco-catolici rezulta si din spusele Domnului Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte – institutie aflata in subordinea directa a Primulului Ministru – care, dupa ce recunoaste intr-un interviu ca “E adevarat, Biserica Greco-Catolica a fost desfiintata de regimul comunist, care i-a luat tot”, cand vine vorba despre retrocedarea lor, acesta afirma ca acest lucru nu se poate face “prevalandu-te doar de dreptul de proprietate” ci trebuie sa se tina cont si de “nevoile comunitatii”.

Solutia propusa de Guvern prin vocea Domnului Victor Opaschi, cand vine vorba despre retrocedarea bunurilor confiscate de comunisti de la Biserica Greco-Catolica, este innaceptabila intr-un stat de drept. Nevoile unei majoritati sunt evident mai mari ca ale unei minoritati, dar acest lucru nu-i da drept majoritatii sa ia ce este al minoritatii sau sa nu dea inapoi ce s-a furat de la aceasta de un regim abuziv si criminal pe motiv ca cei jefuiti “sunt mai putini”.

“Rolul principal al Guvernului este sa aplice legea in mod egal pentru toata lumea, lucru care la Bixad nu s-a intamplat”, a spus Cardinalul Lucian.

“Atitudinea partinitoare a persoanelor din subordinea Dumneavoastra a creat la Bixad o situatie care putea degenera intr-un conflict interconfesional in care oameni nevinovati sa cada victime”, a adaugat acesta.

Cardinalul si-a incheiat scrisoarea adresata Premierul Ponta spunand: “Respectuos Va solicit sa exprimati public pozitia Guvernului fata de implicarea institutiilor din subordinea Dumneavoastra in oprirea executarii unei hotarari judecatoresti si sa condamnati public, in numele Guvernului, actele de agresiune si incitare la ura interconfesionala impotriva reprezentantilor Bisericii Greco-Catolice prezenti joi la Bixad.”

sursa greco-catolica.org

Lasati un comentariu