TVA-ul plătit de persoanele fizice la tranzacţiile imobiliare

• publicat la: 11 noiembrie 2013
TVA-ul plătit de persoanele fizice la tranzacţiile imobiliare

Curtea de Justitie a Uniunii Europene s-a pronuntat joi in cauzele referitoare la modalitatea de calcul a TVA la tranzactiile imobiliare efectuate de persoanele fizice care ulterior au fost calificate ca persoane impozabile obligate la plata TVA, de către autorităţile fiscale din România.

Potrivit Curtii de Justitie, atunci când pretul unui bun a fost stabilit de părti fără nicio mentiune cu privire la taxa pe valoarea adaugata, iar furnizorul bunului respectiv este persoana obligata la plata taxei pe valoarea adaugată datorate pentru operatiunea supusa taxei, pretul convenit trebuie considerat, in cazul in care furnizorul nu are posibilitatea de a recupera de la dobânditor taxa pe valoarea adaugată solicitată de administratia fiscală, ca incluzând deja taxa pe valoarea adaugată.

Aceasta decizie va influenta miile de dosare aflate pe rolul intantelor de judecata, in prezent suspendate.

De asemenea, aceasta decizie infirma mult-discutatul text al Deciziei 2/2011 a Comisiei Fiscale Centrale, invocat ca unic temei de drept pentru calculul TVA peste pret, de inspectiile fiscale.

Avocatii implicati in acest dosar au fost Luisiana Dobrinescu si Ionut Dobrinescu (Dobrinescu Dobrev SCA) si Gabriel Biris (Biris Goran SCA).

ANAF a incasat zeci de milioane de euro din sumele reprezentand TVA neplatit in urma tranzactiilor imobiliare efectuate de persoane fizice.

Robert Negoita a fost printre cei mai afectati oameni de afaceri din Romania de decizia din 2011 a autoritatilor fiscale. Pe lista neagra a ANAF au mai fost si Gheorghe Becali, Ioan Becali, Ion Tiriac, Dan Voiculescu , Camelia Voiculescu, Gheorghe Flutur, Elena Udrea, Gheorghe Copos, Elan Schwartzenberg, Dan Diaconescu, Marius Tuca, Irinel Columbeanu.

ANAF a inceput pe 24 septembrie 2011 un control privind tranzactiile din sectorul imobiliar realizate de Robert Negoita in perioada 2006-2008, pentru a verifica daca trebuie platita TVA la aceste operatiuni.

In urma verificarilor, ANAF a considerat ca Negoita datoreaza bugetului de stat suma de 120 milioane de lei (aproximativ 28 milioane de euro), reprezentand TVA aferenta tranzactiilor imobiliare derulate in perioada 2006-2008 si penalitati.

Surse din ANAF au declarat atunci ca omul de afaceri a instrainat in timpul controlului apartamente, terenuri si loturi de parcare in valoare de 66,6 milioane de lei catre fratele si tatal sau, astfel ca Fiscul nu a putut dispune masuri asiguratorii si pentru aceste bunuri.

Persoanele fizice care efectueaza tranzactii imobiliare in scop personal sunt scutite de plata TVA, iar aceasta facilitate a fost utilizata de numerosi dezvoltatori care au inregistrat tranzactiile in nume personal si nu prin intermediul unor firme. Fiscul a considerat insa ca dovedirea unor acte de comert derulate de o persoana fizica implica automat ca acesta este platitor de TVA si nu se aplica scutirea de taxa.

sursa dailybusiness.ro

Lasati un comentariu