Amenzi de peste 34.000 lei în prag de sărbători la produse alimentare

• publicat la: 21 decembrie 2013
Amenzi de peste 34.000 lei în prag de sărbători la produse alimentare

In perioada 25.11.2013-19.12.2013 s-a desfasurat la nivel national  un control tematic  privind  modul de respectare a prevederilor legale ,conformitatea si modul  de comercializare si etichetare a produselor  alimentare  specifice sarbatorilor de iarna respectiv :carne preambalata ,produse zaharoase ,ciocolata si produse din ciocolata ,produse de patiserie .       

Actiunea de control s-a desfasurat  si in reteaua comerciala a judetului Satu Mare fiind verificati  un numar de 20 operatori economici dintre care, 19 cu abateri .

La încadrarea produselor în data durabilităţii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător au fost constatate deficiente.

La un operator economic din SATU MARE  au fost depistate 5 ambalaje de carne tocata refrigerata avand data durabilitatii minimale depasita cu 1 zi  iar la un operator economic din Carei la  magazinul de  preparate din carne, avea expus la comercializare 2 kg parizer cu data durabilitatii minimale depasita cu 2 zile.

La 2 operatori economici din Sanislau si din Bixad, produsele din carne de pasare, congelate: piept pui dezosat, aripioare, pulpe inferioare ambalate de catre producator in caserole, cu eticheta inscrisa cu greutatea neta, aveau inclus in cantitatea neta si gramajul caserolei , astfel incat consumatorul platea produsul achizitionat la o alta greutate neta ( diferenta fiind de 40 g ).

Abateri au fost remarcate si la modul de informare a consumatorilor asupra elementelor de identificare şi caracterizare  ale produselor existente la comercializare în conformitate cu   etichetarea produselor alimentare şi cu actele normative cu caracter special.

Trei operatori  din Satu Mare comercializau  produse de patiserie, cu deficiente de informare a consumatorilor, ’’salam de biscuiti’’ fara inscrierea procentului de biscuiti in lista ingredientelor iar  altii 6 operatori economici din Satu Mare  comercializau figurine din ciocolata- import Ungaria fara traducerea in limba romana a elementelor de identificare si caracterizare a produsului si informare a consumatorilor asupra denumirii produsului, ingrediente, conditii de depozitare,sau produse zaharoase import Ungaria ( napolitane, ciocolata, figurine) fara a atasa produsului eticheta cu traducerea in limba romana a elementelor de identificare si caracterizare a produsului.

Un operator economic din  Carei comercializa prajituri portionate si prajituri la comanda, fara a informa consumatorii asupra gramajului/portie, lista de ingrediente .

Doi operatori economici din Negresti Oas   nu prezentau pentru informare  la produsele din carne : pulpa porc, carne tocata refrigerata, mici portionati refrigerati,  informatii referitoare la data expirarii produselor, ingredientele folosite, starea termica si conditiile de pastrare.

La  cofetaria unui operator economic din Satu Mare produsele: ciocolata de casa, fursecuri cu gem si biscuiti, prezentau deficiente de informare a consumatorilor, nefiind  mentionate % gem, de umplutura, lista ingredientelor nefiind  precedata de sintagma „ingrediente”.

Preturi neafisate sau afisate in mod echivoc  fara a informa consumatorii asupra pretului/kg la 3 operatori economici din Satu Mare  sau lipsa  verificarii metrologice la cantarele din dotare  la doi operatori economici din Satu Mare au reprezentat alte deficiente gasite la control.        

In urma actiunilor de control au fost  retrase  definitiv de la comercializare  cantitatea  de 8 kg produse de carne si preparate din carne in valoare de 87 lei   si 182 de kg  de produse zaharoase  napolitane ,ciocolata si figurine in valoare de 3.305 lei, fiind  aplicate  sanctiuni contraventionale cu avertisment si amenzi in valoare de 34.400 lei

Lasati un comentariu