Rata şomajului depăşeşte 4% în judeţ

• publicat la: 9 decembrie 2013
Rata şomajului depăşeşte 4% în judeţ

Până la data de 30 noiembrie in judetul Satu Mare s-a  inregistrat  o rată de somaj de 4, 32 %, in evidentele AJOFM fiind inscrise 6.832 de persoane, dintre care 1779 beneficiaza de indemnizatie de somaj.

Rata medie a somajului pentru anul 2013 in judet este de 4, 34 %. In luna ianuarie anul curent, se inregistra o rata de 5,07 %, care a scăzut apoi luna de luna, dar la sfârsit de an aceasta creste din nou, datorita in principal sistării activitatii firmelor care isi desfăsoara activitatea in domeniul constructiilor sau agricultura.

Datele cu privire la situatia somerilor din Satu Mare, eu fost oferite luni, 9 noiembrie de către directorul executiv AJOFM Satu Mare, Marcel Marusca, si directorul adjunct, Simona Dersidan. In decursul anului 2013, până la data de 30 noiembrie, au fost mediate 5072 de persoane, din care 3090 au fost incadrate in muncă.

Totodata pe parcursul acestui an, 632 de persoane au fost cuprinse in cursuri de calificare, respective cursuri de formare profesionala, ce cresc sansele unei angajări. Dintre acestia 604 au fost someri, si 64 detinuti, care se afla in perioada terminala a executării pedepsei. De asemenea, pana la data de 30 noiembrie un numar de 209 someri s-au incadrat inaintea expirarii perioadei in care primeau indemnizatie de somaj, iar 19 absolventi au beneficiat de prima de incadrare.

Totodata, până la data mentionata anterior au fost incheiate 76 de conventii pentru incadrarea unui număr de 48 de absolventi cu nivel de pregatire liceal si post- liceal si 34 de absolventi cu nivel de pregătire universitar. Potrivit declaratiilor directorului adjunct AJOFM Satu Mare, Simona Dersidan 110 angajati ai societăţii Elecrolux Satu Mare vor fi disponibilizati, până la sfârsitul anului 2013. Motivul acestor disponibilizari este  reducerea  numărului de comenzi. Acest lucru s-a mai intâmplat si in urmă cu 2 ani, la Societatea Electrolux , când aproximativ 78 de persoane au fost disponibilizate, tot din acelaşi motiv.

sursa tv1samtel

comentarii

de Horia Mărieș la 10 decembrie 2013 - 12:43

4,32% înseamnă șomaj? O nimica toată!
S.M. este un județ fericit. (y)

În Statele Unite, rata șomajului era de 7.3% în octombrie 2013
cu cifre de 8,9% pentru New York City și Washington, D.C., alte cifre fiind de exemplu California cu 8.7% ‎(Oct 2013), Indiana cu 7.5% ‎(Oct 2013), York cu 11.5% ‎(Aug 2013), etc.

În Spania, rata șomajului este azi de 26%, iar în Ungaria de 9,8%.

Mă mir cum de nu au invadat încă spaniolii piața muncii din S.M. Poate vor veni la anul, la campania de cules căpșuni. 🙂

de sasa la 10 decembrie 2013 - 13:38

unde e conducerea capabila sunt si rezultate!

de irelevant la 10 decembrie 2013 - 17:54

Rata somajului poate fi cuantificata si inseamna ceva, daca populatia pentru care se face acest calcul, cauta mereu sa fie activa pe piata muncii.
In cazul Romaniei, acest indicator este irelevant, deoarece tot mai putini vor sa munceasca, iar cei care totusi o fac, isi indreapta cat mai mult posibil activitatea spre economia subterana.

In acest caz, un indicator de care s-ar putea tine seama ar fi procentul populatiei cu carte de munca din totalul populatiei de peste 18 ani.

Doar ca un asemenea indicator nu va fi facut niciodata public de catre statul roman. Socul aflarii ca un procent colosal din populatie nu munceste / nu plateste impozite ar avea efecte incontrolabile (si in general negative) pentru conducerea statului (oricare ar fi ea).

de relevant la 10 decembrie 2013 - 19:05

cel mai elocvent exemplu in acest sens este careiul care are un primgospodar care incurajeaza munca la negru prin exemplul sau de la prelucrarea lemnului.nici tinerii nu isi pot gasi loc de munca in oras pentru ca el plateste politele din campanie la pensionari si angajeaza acesti pensionari la primarie ca si pe contabila sefa a orasului care este angajata ca si consilier personal al primarului daca tot a fost contabila lui beko la unio!

Lasati un comentariu