Ultima manifestare din cadrul anului Centenar Gheza Vida

• publicat la: 29 decembrie 2013
Ultima manifestare din cadrul anului Centenar Gheza Vida

Obiecte de o inestimabilă  valoare culturală din creaţia sculptorului Gheza Vida au fost donate de către familia acestuia municipiului Baia Mare,localitatea natală a artistului.

Ultima  manifestare din cadrul anului Centenar  Gheza Vida a avut loc  la Baia Mare,localitatea de debut a proiectului ce s-a desfăşurat pe parcursul intregului an 2013.

Galeria  „Oliver Thurman” a adăpostit joi seara vernisajul expoziției „Centenar Gheza Vida 1913-2013 – Atelierul marelui artist ofrandă orașului natal”organizator fiind Academia Română cu sprijinul Municipiului Baia Mare si avand ca parteneri  Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, Direcția Județeană  pentru Cultură și Patrimoniu Național Maramureș, Institutul Cultural Român,Institutul de Arheologie și istoria Artei Cluj – Napoca, Muzeul de Artă Centrul  Artistic Baia Mare, Uniunea Artiștilor Plastici Filiala Baia Mare.

Iubitorii de frumos,cunoştinţe şi prieteni ai familiei sculptorului Gheza Vida au umplut spaţiul expoziţional din dorinţa de admira operele renumitului sculptor dar şi de a împărtăşi bucuria reîntoarcerii şi păstrării în localitatea natală a celor 60 de opere de artă, schite si ustensile de lucru.Fiica Zoe Vida Porumb şi fiul Grigore Vida au decis ca mare parte din operele  părintelui lor să revină acolo unde au fost concepute.

La manifestare au participat acad.Marius Porumb şi artistul plastic Zoe Porumb,primarul Cătălin Cherecheş,dr.Tiberiu Alexa,directorul Muzeului de Artă- Centrul Artistic Baia Mare, artista plastică Laura Ghinea, preşedintele UAP Baia Mare şi dr. Ioan Marchiş, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, Maramureş.

Pe tot parcursul anului,autorităţile locale băimărene au fost alături de familia sculptorului in initiativa de cinstire a memoriei lui Gheza Vida , primarul Cherecheş aducând calde mulţumiri familiei  pentru  gestul nobil şi rar întâlnit.

Într-un fel, e o întoarcere acasă, e o întoarcere acasă datorită familiei care a oferit comunităţii aceste lucrări, într-un gest nobil, printr-o donaţie pe care o primeşte municipiul Baia Mare. Până vom finaliza anul viitor, în noul parc central al municipiului Baia Mare, un edificiu care să fie un pavilion în care cele două pasiuni ale lui Vida Gheza să fie sub acelaşi acoperiş – cactuşii şi sculpturile –, avem în acest spaţiu atelierul şi o expozitie permanentă Vida Gheza”, a afirmat  primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş.

În numele familiei a luat cuvântul acad.Marius Porumb,cel care  a fost sufletul organizării tuturor evenimentelor dedicate anului centenar şi care s-a arătat impresionat de modul în care opera sculptorului băimărean a fost apreciată,de impactul pe care manifestările le-au avut asupra publicului dornic de a afla cât mai multe detalii legate de opera şi viaţa artisului.

„Am fost surprinşi de faptul că băimărenii au reacţionat extraordinar de bine. Noi vroiam să facem într-o sală mică, un lucru modest şi, până la urmă am făcut la Millennium I, unde curgeau oamenii la 28 februarie şi am fost bucuroşi şi entuziaşti că toată lumea şi-l aduce aminte pe Vida. Iată că Vida Gheza nu-i pe nicăieri, că-i acasă la el. Acasă, unde este sărbătorit, unde îşi arată toate meritele, pentru că este unul dintre cei mai mari artişti ai acestei ţări”, a spus academicianul Marius Porumb, ginerele lui Vida Gheza.

Nu a uitat nici de manifestarea de la Carei,din 1 martie,dedicată părintelui Monumentului Ostaşului Român,cel mai important monument de for public  şi care din păcate nu este trecut ca şi obiectiv turistic cu caracter istoric pe harta tipărită în acest an de primăria Carei.

Am fost deosebit de plăcut impresionat de modul în care am fost primiţi la Carei de către cei care au organizat evenimentul de la 1 martie,de acel martisor cu chipul lui Vida care a fost prins in pieptul fiecarui participant .Vreau să vă spun că pe tot parcursul slujbei religioase de la Monument,un porumbel a stat în vârful obeliscului…. a fost  sufletul lui Gheza Vida ce ne veghea de sus! O mulţime de oameni a participat apoi la lucrările simpozionului de la Castel ceea ce denotă faptul că Vida este apreciat şi iubit de careieni„,a mai adăugat acad. Porumb.

Au rostit alocuţiuni şi Laura Ghinea,dr.Tiberiu Alexa şi Ioan Marchiş.Expoziţia cu operele şi ustensilele de lucru ale lui Gheza Vida va putea fi vizitată până anul viitor in primăvară, când vor fi mutate intr-un pavilion dedicat artistului baimarean şi amplasat in apropierea Catedralei Ortodoxe Episcopale „Sfanta Treime”.

Un  deosebit de frumos concert de colinzi susţinut de corul bisericii Sf.Mina din Cluj  a încheiat seara dedicată ultimei manifestări din cadrul anului Centenar Gheza Vida.

Daniela Ciută

Lasati un comentariu