Haideţi la mărţişoare! A venit 1 martie…

• publicat la: 28 februarie 2014
Haideţi la mărţişoare! A venit 1 martie…

Originile mărţişorului nu sunt cunoscute exact, dar prezenţa sa este considerată ca aparţinând substratului comun daco-tracic. Alţii consideră că Sărbătoarea mărţişorului a apărut pe vremea Imperiului Roman, unde Anul Nou era celebrat în prima zi a primăverii, de ziua lui Marte. Acesta nu era numai zeul războiului, ci şi al fertilităţii şi vegetaţiei. Această dualitate se observă şi în culorile mărţişorului, unde roşul semnifică războiul, albul, pacea.

Cercetările arheologice efectuate în România, la Schela Cladovei, au scos la iveală amulete asemănătoare cu mărţişorul, datând de acum 8.000 de ani. Acestea erau formate din pietricele vopsite în alb şi roşu şi erau purtate la gât. Documentar, mărţişorul a fost atestat pentru prima oară într-o lucrare a lui Iordache Golescu.

Folcloristul Simion Florea Marian mărturisea că, în Moldova şi în Bucovina, mărţişorul era compus dintr-o monedă de aur sau de argint, prinsă cu o aţă împletită alb cu roşu şi era purtat în jurul gâtului, obicei pe care ţăranii îl repetau în fiecare început de primăvară ca semn protector împotriva bolilor şi a nenorocului. Copiilor li se lega o monedă de argint la mână cu un fir răsucit de lână sau de bumbac alb şi roşu, ca să fie feriţi de boală, pe care aceştia îl legau, după 12 zile, în pom, ca să fie pomul roditor, iar vitelor li se agăţa acelaşi fir roşu cu alb, ca să fie sănătoase şi, la fel, bune de rod.

Fetele purtau şi ele mărţişor în jurul gâtului şi îl păstrau până la înflorirea arborilor. În acel moment îşi scoteau mărţişorul şi îl atârnau de creanga unui copac.

Tradiţia spune că mărţişorul se poartă până în momentul în care înfloresc trandafirii sau vişinii. Atunci firul roşu se pune pe un trandafir sau pe o ramură a unui vişin. În alte regiuni, mărţişorul se poartă atât cât durează zilele Babelor sau până la Florii, când se scoate şi se agaţă de crengile unui copac. Se crede că, dacă pomul va rodi, omul va avea noroc. Atunci când mărţisorul este aruncat după o pasăre, purtătorul va fi uşor precum pasărea.

Oamenii din popor mai ştiu că mărţişorul trebuie purtat ca un lucru sfânt, nu ca pe o podoabă ori ca o jucărie.

Tradiţia spune că mărţişorul trebuie legat la răsăritul soarelui, în prima zi a lunii martie. El se poartă de la 1 Martie până când se arată primăvara, se aude cucul cântând, până înfloresc cireşii ori trandafirii, până vin berzele sau rândunelele.

Preluat de lumea urbană şi devenit modă, firul de bumbac, uneori fir de argint sau de aur, este purtat drept colier şi podoabă, ţinut la piept, primit ca suvenir şi, mai nou, cadou.

continuare pe cotidianul.ro

Lasati un comentariu