Ziua Internațională a Limbii Materne la Liceul Teoretic Carei

• publicat la: 22 februarie 2014
Ziua Internațională a Limbii Materne la Liceul Teoretic Carei

Ziua Internațională a Limbii Materne se sărbătorește în fiecare an din februarie,anul 2000, pentru a promova diversitatea cultural-lingvistică și multilingvismul. Data semnifică ziua din 1952 în care studenții care demonstrau pentru recunoașterea limbii lor materne, Bangla, ca limbă națională a Pakistanului, au fost uciși de poliție la Dhaka, astăzi devenită capitala Bangladesh-ului.

A fost anunțată de UNESCO pentru prima oară la 17 noiembrie 1999 și a fost recunoscută de Adunarea Generală a Națiunilor Unite prin aceeași rezoluție prin care 2008 a fost declarat Anul Internațional al Limbilor.

În cadrul parteneriatului educațional multiinstituțional  Bibliotecă – Educație -Cultură pe care Biblioteca Municipală Carei îl are cu Liceul Teoretic Carei, Școala Gimnazială Nr. 3, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 3 și Grădinița cu Program Prelungit nr. 2 Carei, a fost sărbătorită  Ziua Internaţională a Limbii Materne. Evenimentul a avut loc la Liceul Teoretic şi a participat clasa a IX-a alături de directoarea adjunctă, prof. Rodica Pop, prof. Viorel Indrea, prof. Gabriela Menţiu şi bibl. Nicoleta Latiş.

Pentru omagierea limbii materne, elevii au fost provocaţi să-şi exprime opinia cu privire la semnificaţia pe care o are limba maternă pentru fiecare dintre ei. Unele descrieri au impresionat prin plasticitate:

„Pentru mine limba maternă este primul cod de comunicare pe care l-am învăţat. Este limba în care am spus prima dată mama şi tata, este familia mea„, a spus Patricia Borbely,una din elevele clasei a IX-a.

O nouă provocare a fost lansată apoi. Participanţii au dat în scris o definiţie a limbii materne, care a fost citită şi votată de elevi. A răspuns la provocare şi prof. Viorel Indrea, spre surprinderea elevilor, care a dat următoarea definiție a limbii materne: „Limba poporului din care fac parte, popor care a supraviețuit multor încercări, care a fost scutul Europei în momente de primejdie. Este limba țării care are atât de multe locuri frumoase, limba în care am început să vorbesc și în care m-am instruit.”

Pentru sinceritatea și frumusețea lor, reproducem și definițiile câștigătoare ale elevilor,cele care au obtinut cele mai multe aprecieri din partea colegilor lor:

„Pentru mine limba maternă este acea limbă pe care niciodată nu o voi putea uita. este limab care mă reprezintă oriunde m-aș afla pe continent sau în lume. Într-un cuvânt este MÂNDRIA mea.” (Paula Musta)

„Pentru mine limba română este importantă pentru că în această limbă am învățat primele cuvinte: mama și tata” (Mark Malinetescu)

Limba maternă reprezintă primele cuvinte, primele adresări, primele dezacorduri făcute fără știință, primele cuvinte care au legat prietenii” (Raul Borlan)

Câştigătorii  au fost premiaţi cu diplome şi câte un exemplar al cărţii    „Tezaur spiritual şi cultural careian” oferit de autoarea acestuia,  bibl. Nicoleta Latiş.

redactia

Lasati un comentariu