Termenul de execuție a centurii de ocolire a municipiului Carei a expirat

• publicat la: 24 martie 2014
Termenul de execuție a centurii de ocolire a municipiului Carei a expirat

Constructorul refuză să dea explicatii 

Despre dubioasa afacere a centurii de ocolire a municipiului Carei am scris deja câteva materiale și am avut plăcuta surpriză să observăm că totuși, cineva ne bagă în seamă.

Se pare că am avut dreptate, centura, trebuia să fie finalizată  săptămâna trecută, pe data de 15 martie, dar este pe departe de a fi gata.

În primăvara anului 2013, www.jurnaluldesatumare.ro a întreprins o anchetă la șantierul unde se executau lucrările de construire a șoselei de centură a municipiului Carei. Proiectul acestei variante de ocolire este în valoare de 11.109.935 de euro, din finanțare europeană. Este normal că acolo unde sunt bani mulți, să fie și interese pe măsură, iar secretomania să devină principala modalitate de a ascunde anumite aspecte care, odată elucidate, ar da multă bătaie de cap unora sau altora dintre „actorii” acestei panamale atât de profitabile.

Constructorii refuză să dea o explicație pentru stoparea lucrărilor și nerespectarea termenului de execuție

Contactat, șeful șantierului, Aurelian Lupășteanu a declarat pentru JURNALUL DE SATU MARE că CNADNR a interzis printr-o adresă, mediatizarea acestei construcții. “Nu putem oferi detalii despre acest proiect, CNADNR ne interzice acest lucru, dar neoficial vă pot spune că lucrările s-au oprit  din cauze meteorologice, a plouat mult și pământul s-a înmuiat. Cu cât se va prelungi termenul, nu știm, trebuie făcută o expertiză la fața locului pentru a ne putea pronunța. ” a declarat, Aurelian Lupășteanu.

Dacă stam să analizăm cantitatea de precipitații care a căzut în ultimele luni, îl putem contrazice pe șeful șantierului. Am avut o vară destul de călduroasă, o toamnă fară ploi și o iarnă cu cantități nesemnificative de zăpadă.

Vă aducem la cunoștință că acest proiect a început la data de 15.03.2012 și trebuia finalizat până în 15.03.2014.

Antreprenorii execuției lucrărilor, respectiv asociația firmelor Grupo Industrial Magenta S.A-Assignia Infraestructuras S.A și S.C Transmir S.R.L, au încheiat în ziua de 23 iulie 2012, un contract cu Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România S.A (CNADNR), care prevede interzicerea totală a furnizării către presa scrisă, audio sau video a oricărei informații despre stadiul lucrărilor, sau orice alte detalii tehnice.

Nici mai mult, nici mai puțin, decât curat abuz la adresa libertății presei. Un proiect de o asemenea importanță pentru infrastructura județului Satu Mare, cu tot cu beneficiile promise, are nevoie de promovare, iar cei care vor circula spre Carei, au tot dreptul să fie corect informați pe unde, cum și pe ce vor circula.

Termenul a expirat, degeaba, centură tot nu avem

A trecut vara,toamna, iarna,  răstimp în care lucrările au încremenit, deși timpul a fost cât se poate de propice pentru astfel de lucrări. Nimeni nu este dispus să dea o lămurire asupra acestei situații ciudate, dar din păcate, sumbrele noastre premoniții s-au adeverit pentru că termenul a expirat.

În această situație, nu ne rămâne decât să sesizăm public din nou, organele abilitate de control, cu atât mai mult cu cât, investiția aceasta depășește 11.000.000 euro. Mai avem speranța că până în anul 2015 vom putea circula pe această centură.

sursa jurnaluldesatumare.ro

comentarii

de Horia Mărieș la 11 august 2015 - 13:46

Reamintim cititorilor că acum o lună și câteva zile, mai precis luni, 6 iulie a.c., conform unui comunicat de presă postat pe site-ul oficial al Instituției Prefectului – Județul Satu Mare:

“Subprefectul Altfatter Tamás Ferenc s-a deplasat în municipiul Carei pentru a constata stadiul lucrărilor la două dintre cele mai importante proiecte de infrastructură din localitate, finanţate prin fonduri europene. Alături de primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs, subprefectul a vizitat şantierul lucrării “Varianta de ocolire Carei”, un contract în valoare de peste 40 milioane de lei finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Transport (POST). Conform datelor furnizate de coordonatorul proiectului, ing. Dănuţ Dobrescu, stadiul execuţiei lucrărilor era realizat în proporţie de 60%, acest terchea-berchea mincinos asigurând autorităţile că termenul de finalizare a proiectului, respectiv octombrie 2015, va fi respectat. (Minciună nesimțită și sfruntată).

Cel de al doilea proiect aflat în derulare este „Construcţia şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare în municipiul Carei”, parte a proiectului de anvergură “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Satu Mare”, beneficiar fiind SC Apaserv Satu Mare SA. Cu toate că lucrările de execuţie la acest proiect au fost atribuite doar anul acesta, stadiul lucrărilor este peste 50%, existând toate premisele ca la sfârsitul acestui an proiectul să fie finalizat. Subprefectul Altfatter Tamás Ferenc i-a asigurat pe cei prezenţi de tot sprijinul (adică cu multe oftaturi) din partea Instituţiei Prefectului, în vederea finalizării celor două proiecte de importaţă majoră pentru comunitatea careiană.”

Azi, adică la o lună de zile, a apărut însă ERATA la Breaking News.

Nici vorbă ca semicentura de ocolire a municipiului Carei să fie finalizată in acest an, în anulm2015, din motive de lipsă de finanțare. Poate că va fi gata în anul 2016 sau la Sfântul Așteaptă.

Primașul Kovács cel atoateștiutor, multilateralul specialist în autostrăzi, drumuri, șosele ocolitoare, canalizări, haznale și alimentări cu apă ale viilor Careiului a declarat în context:

“Doresc să le spun careienilor că noi trebuie să fim bucuroși că s-a făcut și atât (cca. 60%). Trebuie să percepem lucrurile ca pe un cadou….Că semicentura ocolitoare va fi gata peste un an, în doi ani sau în trei ani, asta este, n-am ce face, nimic nu se mai face în mod corespunzător în zilele noastre….”.

Deșteaptă declarație, demnă de cei doi neuroni ai primașului. El n-are de fapt nici în clin nici in mânecă cu semicentura de ocolire, fiindcă nu poate mișca nici măcar un degețel ca să urgenteze lucrările, el neavând de fapt nici un mijloc la indemână, nici financiar și nici măcar politic. Primașul Kovács este in toată această acțiune/afacere (ca de altfel și in cea ghidonată de Apaserv cu apa și canalizarea) doar un chibiț, doar un spectator oarecare de la peluză care urnărește meciul in picioare.

In schimb, ca orice politician profitor și nesimțit, primașul se împăunează cu aceste proiecte incă de pe timpul campaniei electorale din 2012 pentru ca să câștige capital electoral din partea proștilor, a alegătorilor captivi din zona Nagykároly és vidéke és a környéke, ajutat de presa locală care îi este datoare fiindcă el o hrănește cu salarii de la Primărie, adică de la bugetul local, adică din banii contribuabililor. Mă refer fără îndoială la fițuicile tipărite sau la cele online de genul N&V, nagykároly de pe domeniul ro, la govoreasca finului Szasz Lorand și mai nou (sau acum în mod special) la Anzix.

Idem se vor intãmpla lucrurile și cu mult lăudatul MasterPlan APASERV Satu Mare. Primașul speră in finalizarea lucrărilor de alimentare cu apă și a celor de canalizare din Carei până la sfârșitul acestui an, pentru ca de la anul să se poată apuca de businessul care îi convine lui cel mai mult, fiindcă “dacă nu curge, atunci pică”, numit asfaltarea orașului.
Ăla da business profitabil, fiindcă are cu o cotă parte de câștig din șpagă sau din mită cuprinsă în mod uzual intre 10 și 30%.
Îi dorim mari “succesuri” în săpături și asfaltări.

Dar apropo. Oare cum suportă primașul canicula acestor zile?
Oare n-ar fi cumva mai bine (pentru sănătatea Dvs., domnule primaș) să vă mutați urgent ceva mai la răcoare, adică in Beciul Domnesc?
Eu unul cred că da, ar fi mult mai bine pentru sănătate, cel puțin pentru sănătatea careienilor.

Lasati un comentariu