Grupul folcloric „Nepoţii Iancului“ şi „Fraţii Zele” promovează cântecul românesc în Germania

• publicat la: 29 April 2014
Grupul folcloric „Nepoţii Iancului“ şi „Fraţii Zele” promovează cântecul românesc în Germania

 

În perioada 29.04-03.05.2014 grupul folcloric „Nepoţii Iancului“ al  moţilor din Sătmăr şi grupul „Fraţii Zele“ vor prezenta la universităţi şi instituţii culturale din Jena, Berlin, Hamburg, Viena, folclor cu adevarat autentic (cules direct de la bătrânii satelor) din zona Ţării Moţilor,respectiv Ţara Oaşului. Manifestarea nu se va rezuma numai la un simplu concert, ci spectatorilor vor avea parte de o introducere etnologică în zonele etnografice deja menţionate, care va fi susţinută de către Prof. Dr. Thede Kahl de la Friedrich-Schiller-Universität, Jena şi Răzvan Roşu, student al aceleiaşi instituţii.

                        Manifestarea îşi doreşte  să prezinte publicului din Occident, două muzici care pot fi considerate drept  cele mai arhaice din Ardeal şi reprezentative pentru spaţiul carpatic. În esenţă se doreşte promovarea a două muzici reprezentative pentru Sătmăr; cea oşenească şi moţească, două muzici care cu toate că reprezintă caracter distincte şi arhaice, devin din ce în ce mai marginalizate. Participanţi vor fi: Răzvan Roşu, Nelu Lazea, Raul Curac, Petre Zele, Petrică Zele, Dănuţ Zele şi Giorgiana Ciorbă.

Redăm în continuare comunicatul de presă emis de către Prof. Dr. Thede Kahl, tradus în limba română :

Muzici din regiuni  aproape uitate Ţara Moţilor şi Ţara Oaşului sunt atractive nu numai ca şi peisaj. Cele două regiuni situate în nordul României sunt deasemenea interesante pentru etnologi. Având o poziţie oarecum izolată în nordul Carpaţilor, oamenii au trăit pentru mult timp mai feriţi, dezvoltând o cultură specifică, cu datini distincte, grai distinct şi bineînţeles muzici distincte. „În Ţara Oaşului muzica este foarte arhaică. Oamenii cânta cu vocea şi cu instrumentele în tonalităţi înalte şi foarte des folosind graiul vechi“, afirmă Prof. Dr. Thede Kahl de la Friedrich-Schiller-Universität, Jena. „Ritmurile din Ţara Moţilor  contrastează prin simetricitate şi par mai disciplinate“, menţionează slavistul.

Muzicienii au fost remarcaţi de către Prof. Kahl în timpul numeroaselor sale călătorii prin Carpaţi. „Majoritatea dintre ei sunt pentru prima oară în Germania şi ne bucurăm foarte mult de vizita lor în Jena“, a spus Thede Kahl,care împreună cu Răzvan Roşu va oferi o introducere etnologică. Oaspeţii din România nu sunt muzicanţi profesionişti, mai degrabă nişte purtători ai tradiţiei moştenite de la o generaţie la alta. Concertul este cu toate aceasta o contribuţie importantă, pentru păstrarea vechilor culturi din Carpaţi şi menţinerea lor pe mai departe într-o formă vie.

redactia

Lasati un comentariu