Gemenele din Ucraina şi un Mercedes din 1938 au facut senzaţie la Parada Maşinilor

• publicat la: 8 iunie 2014
Gemenele din Ucraina şi un Mercedes din 1938 au facut senzaţie la Parada Maşinilor

Pentru prima dată în municipiul Carei a avut loc o paradă  a maşinilor  din secolul trecut.Evenimentul a fost organizat de  Cluburile “Drum bun” Polonia din Cracovia şi “Drum bun” din Satu Mare care au  încheiat un parteneriat.Participanţii au fost din Polonia,Ucraina,Germania si România.

Pe platoul din fata Monumentului Ostaşului Român din Carei au putut fi admirate peste  25 de maşini Dacia, vechi, foarte vechi şi chiar din primele serii, “broscutele “ Vw sau un Mercedes din 1938.

La  eveniment a luat parte Adrian Stef,presedintele Consiliului Judetean,consilieri locali şi multime de vizitatori.

Sub un soare arzător,participantii au oferit curiosilor informatii despre masinile cu care au venit…în limba română.Cei 9 polonezi ce au făcut deplasarea in judetul nostru  sunt domiciliaţi în Cracovia, vorbesc româneşte, iar clubul lor “Drum bun”, al maşinilor Dacia, are denumirea în limba română.

Mihai Sowa, preşedintele clubului, a afirmat că “Din dragoste pentru maşina Dacia, am învăţat româneşte, ne-am botezat clubul în limba română, iar drapelul României flutură pe casele noastre din Cracovia, alături de cel polonez. Pasiunea pentru masinile  Dacia o am de peste 15 ani, când mi-am cumpărat această masină. Iubesc România si am învăţat româneste!”

Organizatorul evenimentului, George Negrea, afirmă că în toamna anulul trecut o delegație din județele Satu Mare și Argeș, a participat la un eveniment asemănător la Cracovia în Polonia .

Si Uli face parte din grupul de polonezi care frecventează cursurile de limbă română din Cracovia.În Cracovia există o instituţie particulară denumită CALITATE,care oferă cursuri de limbă română celor interesaţi.Din dragoste pentru maşinile DACIA,polonezii au învăţat româneşte şi au dat un nume românesc clubului împătimiţilor de Dacii.

La eveniment a fost prezentă şi  profesoara de limbă română din cadrul  şcolii Calitate,Joanna Kornas-Warwas.

Potrivit acesteia,din cei 20 de cursanţi ai săi la limba română,9 sunt prezenţi astăzi la Carei cu maşinile Dacia .

Cea mai veche maşină ce a participat la parada a  fost un Mercedez 170 V din anul 1938,proprietar fiind , Ştefan Ferenzi, care spune că o are de 5 ani si 4 ani i-a luat ca să  o aduca in starea aceasta.

 

Din Ucraina au venit gemenele Irina  si Oxana,Andrei cu o Volga   si Miroslava cu Dacia.

La final organizatorii au acordat Diplome de participare şi au servit o masă la una din terasele din Carei.Cuvinte de apreciere pentru efortul depus a adresat participantilor straini,Felician Pop,directorul Centrului de Creatie Satu Mare,oferindu-le din partea Consiliului Judeţean şi cadouri simbolice.

comentarii

de Ocean la 9 iunie 2014 - 04:56

Felicitari Carei, felicitari organizatorilor, pentru evenimentul oferit. Sa m-ai veniti pe la noi va vom astepta cu drag.

de Andrei la 16 iunie 2014 - 14:32

Era o întîlnire minunată. Mulţumesc foarte mult organizatorilor.

Lasati un comentariu