Interese de grup reclamate la şedinţa de Consiliu Local Carei

• publicat la: 31 August 2014
Interese de grup reclamate  la şedinţa de Consiliu Local Carei

Vineri a avut loc şedinţa ordinară a Consiliului Local Carei,la care au participat 16 din cei 19 consilieri.Consilierii liberali au  purtat pe parcursul şedinţei o banderolă albă la braţ.

“Nu suntem în grevă dar dorim să  ne exprimăm astfel dezaprobarea  faţă de  executiv şi consilierii UDMR care refuză să aprobe amplasarea în municipiul Carei  a busturilor unor importante personalităţi ale neamului românesc “  a afirmat în debutul şedinţei consilierul Ciută.

După votarea ordinii de zi ,au fost aprobate în unanimitate proiectele  de hotărâri privind acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al  Municipiului Carei – post mortem – prof. Péter Karácsonyi şi amplasarea  unui bust al acestuia  în curtea Centrului Cultural de pe str.Iuliu Maniu nr. 12-14, Proiectul  de hotărâre privind aprobarea rectificării Bugetului Local de Venituri şi Cheltuieli al Municipiului Carei pe anul 2014 şi  Proiectul  de hotărâre privind aprobarea Studiului de Fezabilitate, a indicatorilor tehnico-economici şi a cofinanţării proiectului ,,Reţele de alimentare cu apă şi canalizare menajeră în Viile Careiului,judeţul Satu Mare,,

Discuţii au existat pe marginea  Proiectului de hotărâre privind aprobarea studiului pentru lucrarea,, Asfaltare drum acces şi parcări pentru blocuri de locuinţe sociale, str.Tireamului  din municipiul  Carei,,,

Potrivit raportului  de specialitate al Serviciului tehnic, achiziţii publice, investiţii, privind studiul pentru lucrarea „Asfaltare drum acces şi parcări pentru blocuri de locuinţe sociale, strada Tireamului din municipiul Carei”. ,a fost propusă suma de 392.739 lei pentru 127 de parcări la cele 90 de locuinţe sociale.

Bugetul local a fost apărat şi de această dată  de consilierii liberali care au cerut socoteală pentru această lucrare în varianta propusă de executiv.

Acele parcări sunt foarte multe. Pentru 90 de locuinţe sociale noi facem 127 parcări?  Socotim şi musafirii care le vin? Pentru cei care vor locui acolo, unul din criteriile de acordare de locuinţă socială este să nu aibă maşină personală. Noi pentru cine facem  parcările acestea?

La Căpleni, 2-3 angajaţi ai  primăriei toarnă  mereu dale iar când se adună suficiente se mai face câte un drum şi astfel  se reduc cheltuielile. La noi e invers”  a menţionat consilierul Adrian Bucureştean.

Francisc Rakovski, susţinut de primar,a  precizat că de fapt parcările se vor realiza în două etape, că încă nu este prevăzut drumul de acces în Studiul de fezabilitate şi atunci se ia în calcul şi varianta realizării unui drum înspre cimitirul reformat dar pentru aceasta ar fi nevoie să se cumpere 5 ari de teren de la  o persoană fizică iar pentru acel drum canalizarea  va fi prin cădere liberă.

Urmare a unei deplasări la faţa locului, pe strada Tireamului, consilierul Ciută a precizat că există mai multe inadvertenţe pentru care propune o amânare a proiectului până la măsurarea exactă a suprafeţei pe care se doreşte amenajarea parcărilor care este departe de a fi cea reală.

La acest moment nu este  necesară această lucrare mai ales că la blocurile ANL există doar fundaţia iar  mai apoi, când se va începe construcţia lor,drumul acesta de acces va fi făcut praf. E nevoie în primă fază doar de 45 parcări că doar vorbim de locuinţe sociale. Şi  cheltuielile s-ar înjumătăţi.”

Supus la vot în forma iniţială,proiectul a fost aprobat.

A  fost aprobată şi suma cerută de Uniunea  Jurnaliştilor Maghiari din România,având ca preşedintă- sătmăreanca Eva Racz de la Radio Cluj, pentru  organizarea în municipiul Carei a unei întâlniri  cu tema „Patrimoniul construit : noi provocări în promovarea turismului cultural”.

Consilierul Marius Rusu a  adresat primarului o întrebare   legată de obiectivele propuse spre vizitare  oferind în acelaşi timp şi sugestii legate de eveniment.

Înţeleg că vreţi să daţi ca  exemplu Careiul pentru  bune practici în domeniul amintit. V-aţi  gândit şi la alte obiective înafară de castel şi cripta de la Căpleni? Propun ca după încheierea acestei adunări,să fie amplasat la castel un panou pe care să apară toate articolele scrise de aceşti jurnalişti , evident şi cu traducere în limba română,despre cele petrecute la Carei.”

“Nu eu le fac program ce şi cum să facă. Pentru noi e o ocazie de a ne face reclamă. Mă bucur că vin. Ştiu că ziariştii din păcate nu sunt pe placul politicienilor.Ei o să îşi facă program ce şi cum vor să facă” a declarat primarul Kovacs.

Din fericire pentru Dvs, mai sunt şi ziarişti care scriu şi ce vor politicienii” a replicat consilierul Ciută făcând referire la dubla măsură de apreciere a primarului.

“Când trebuie să plătim 1.000 lei pentru achitarea transportului elevilor careieni calificaţi la faza Naţională de oină de la Iaşi nu aprobaţi, când solicităm  3 mii lei pentru o carte dicţionar cu personalităţile locale nu aprobaţi pe motiv că sunt prea puţini maghiari iar acum vorbim de 6.000  lei la care se adaugă mereu alţii“,a mai adaugat acelasi consilier.

Şi acest proiect a fost aprobat  cu 13 voturi pentru şi 3  împotrivă.

A mai fost aprobat  Proiectul  de hotărâre privind alocarea sumei de 1.500 lei Clubului Sportiv,,SAB  GOMEZ,,  dar numai cu precizarea că plata se va face în urma depunerii decontului de cheltuieli.

La  punctul Diverse  a luat cuvântul consilierul Ilie  Ciută care a atras atenţia asupra faptului că unele proiecte sunt mereu amânate până la ignorare în timp ce altele,care convin, au mereu prioritate.

,,Domnule primar, aţi promis că veţi rezolva problema accesului locatarilor care sunt în divergenţă cu cei de la hotel L’Art, aţi dorit să vă implicaţi  în capela mortuară de la Ianculeşti  cu un proiect costisitor deşi propunerea mea era mult mai redusă ca preţ şi se folosea şi disponibilitatea sătenilor de a presta munca voluntară şi deja ar fi fost ridicată,aşa …nu e nicăieri,la Cimitirul Eroilor români nu se mai vede nici o cruce , niciun mormânt de ce  dezastru e acolo. O să vă rog să îmi comunicaţi dacă veţi face ceva în acest sens pentru că doresc să mă implic personal şi o s-o fac pe chletuiala mea. La bustul lui Simion Bărnuţiu sunt plăci căzute de mult timp şi nu au fost înlocuite. La fel,dacă  nu doriţi să vă implicaţi  le voi face eu”.

Luările de cuvânt ale consilierului Ciută  atrag mereu ieşiri vehemente ale primarului Kovacs care  în lipsă de argumente foloseşte aceleasi  clişee stereotipe în exprimare.

Expresiilor  de genul ‘consilierul Ciută minte şi dezinformează”  li s-a adăugat de acum una nouă: “Ciută are preocupări selective şi habar nu are  ce face primarul şi viceprimarul din oraş. Nu am ce să vă fac”.

Pentru problemele ridicate de consilierul opoziţiei careiene explicaţiile  oferite  au fost şi de această dată fără substanţă şi fără fond  consfiinţind înca odată neputinţa edililor de a le rezolva.

Nu am reuşit să mă  înţeleg cu proprietarul de la hotel l Art…nu vrea să dea cheia la oameni,ce să fac…. “

Nu a fost de înţeles nici de ce primarul şi-a pus mâna în cap ca şi chelul şi a adus în discuţie, la cele semnalate de consilierul Ciută, tocmai recent distrusa placă de la monumentul lui Avram Iancu, doar dacă nu dispune cumva de informaţii în plus.

“Şi la cei care spun că facem…. să le fie ruşine… şi când cade placa se spune  că noi suntem, că vin în tricouri albe şi fac distrugeri. Nu numai monumentele româneşti nu arată bine ….

 Nu arată bine nici Monumentul Ostaşului Român, reabilitat de Consiliul Judeţean, care a promis că îl face şi nu îl face…Acuze că executivul are memorie selectivă din start refuz să  accept şi sper că lumea îşi dă seama. …”  si-a lansat  tirada  primarul impotriva consilierului Ciută.

Schimbul de replici a contiunuat cu raspunsul celui vizat ,care reuseste sa scoata in evidenta afirmatiile goale de continut ale unui primar depasit de situatie.

,,Unde dai şi unde crapă! Nu ştiţi la ce vă referiţi, dar folosiţi expresii pe care nu le înţelegeţi.  Ştiam că nu puteţi rezolva aceste probleme,domnule primar, deoarece aici vorbim de interese de grup. Sunt de accord că nu aveţi ce să îmi faceţi pentru că ştiu că aţi încercat!

Primarul  Kovacs : ,,Vă rog… să încheiem şedinţa.

Nu înainte de incheierea şedintei, consiliera Venig Gabriela, preşedinta Comisiei de învăţământ, sănătate, culte   din cadrul CL,a  dorit să aducă la  cunoştinţa  celor interesaţi că  ,,Programările  în licee  sunt la mine si pot să ofer la cine doreşte să vadă că  imposibilitatea  de a înfiinţa clase noi se   datoreşte  numărului  copiilor  mai puţine. Grupele de copii la grădiniţe sunt în aceiasi situatie”.

Buletin de Carei

comentarii

de Horia Mărieș la 31 August 2014 - 23:07

Se pare că ședința, contrar așteptărilor, a fost destul de interesantă,
Aș vrea să văd înregistrarea video, ca să pot cădea în extaz la onomatopeele primașului.

Am mai scris pe tema locuințelor sociale.

https://www.buletindecarei.ro/2014/08/atacul-ca-aparare-cameleonismul-udmr-carei.html#comment-39232

Nu vreau să fiu acuzat de parti pris [PARTI-PRÍS, parti-pris-uri s. n. Părere preconcepută. ◊ Expr. A vorbi cu parti-pris = a face aprecieri subiective, a vorbi cu părtinire. [Pr. partipri] – Din fr. parti-pris. Sursa: DEX ’09 (2009)], dar consilierul liberal ing. Ilie Ciută are din nou dreptate, doar că vorbește cu pereții, nu-l ascultă nimeni.

Chiar așa!

La ce-i trebuie primașului Jenö a lu’ Kovács 127 locuri de parcare pentru 90 de asistați sociali despre care este de presupus cá n-au după ce bea apá? Maga, tisztelt Kovács úr, egyáltalán nem normális? De unde să aibă asistații sociali, care au nevoie de locuințe sociale, de bani pentru mașini, Audi, Mercedes, etc., care sâ aibă nevoie de locuri de parcare? Nem ėrtem.

Értem doar atunci, dacă locuințele sociale nu sunt destinate, se vor repartiza NU celor cu nevoi sociale ci celor care AU PILE la Primâria Municipiului Carei, celor care AU MITUIT demnitari sau funcționari publici la Primâria Municipiului Carei, celor care se vor înfrupta, fără a avea acest drept, din “locuințele sociale” pe baza sistemului P.C.R. = Pile. Cunotiinte. Relatii.

Vigyázál nagyon barátom, haverem, Jenökėm, fiindcă abia ai primit de la Guvern 7.000.000 de lei (peste 1.600.000 euro) ca să finalizezi cele 90 de locuințe sociale, adică bani PUBLiCI și dacă o să dai locuințele respective pe pile, spagă și mită și nu conform criteriilor stabilite prin recenta hotâråre a Consiliului Local, o să înfunzi pușcăria de nu te va mai putea scoate nici măcar Kelemen Hunor de acolo. În pușcărie o să-ți putrezeascâ țurloaiele. Ăsta este un ultim avertisment referitor la această speță, a “locuințelor sociale”!

de buboi la 31 August 2014 - 23:22

stai linistit mosulika ca nu dijaba vorobeste ciuta ca cine trbe il asculta si nu krede ca veci pururi va hamalii coldusu de primar pe banii caraianilor.
dapoi smenu cu proiectele ie fumata deja si so obisnuit plimea in premarie cu banii multi si iese si din parcare de masini ceva mai ales daca feri rakovski e bagat la mijlok.. mere si la prefecture si la marghita si la oar si la baietii de la unio carei….nicii voiculescu nu o fost rege vecii pururi …de ce sa fie kazer si kovacs atunci?

de mark la 31 August 2014 - 23:25

de la locointele sociale si din purcoiu de bani dragii mosului multye case au fost trase.
DNA PARCHET SI PREFECTURA SI DIICOT AR AVEA MULTE LUNI DE LUCRU CA SA DESCALCEASCA ITELE DIN PRIMARIA CAREI CARE ARUNCA BANII IN TOATE CONTURILE AMICILOR LOR!

de Horia Mărieș la 31 August 2014 - 23:46

@buboi.

Nici o grijă, mosulika ăla stă la fel de liniștit ca un buboi plin cu puroi, cum ești matale de exemplu. Asta – până când coace.

de mierlosul la 1 September 2014 - 19:12

vrem carnaval de toamna la carei

de siesta la 1 September 2014 - 21:13

vei avea mai repede decat crezi

de scobete la 1 September 2014 - 22:18

firma din marghita aduce banutelu pentru facut fabricuta la baietel si pentru cumparat terenuri pe numele la copii si acum au inceput si pe numele la ginerika angajat la primarie sa taie frunya la cainii din oras pentru care se dau sute de milioane!
interesele cu betonu tare te duc pana la america la bar cu nevasta ca fetitele nu se mai uita la uscaturi flescaite..ce bine era la ponivasu de campie cu calauzele si depozitele de tutun rasucit.
ce chin si pe judecatori sa tot spele la dosare si la scoata toate petele celor veniti de la unio nationum in primarie direct.
sa fii judecator si sa trebuiasca sa judeci invers impotriva dreptatii e marea provocare de la carei!

de Horia Mărieș la 2 September 2014 - 02:41

În ședința C.L. din data de vineri 29 august 2014, s-a aprobat executarea lucrării “Asfaltare drum acces şi parcări pentru blocuri de locuinţe sociale, str. Tireamului din municipiul Carei” in valoare de 392.739 lei (inclusiv TVA).

Proiectantul lucrării este firma SC TERM SRL din Oradea, având ca Administrator pe ing. Bekő Katalin și ca Director pe ing. Bekő András.

Această firmă a mai avut în portofoliul de lucrări și realizarea lucrarilor de proiectare respectiv executia lucrarilor la obiectul: “Reabilitarea ambulatoriului de specialitate integrat a Spitalului Municipal Carei”, așa cum rezultă de pe site-ul firmei. De astea două lucrări știu eu, dar s-ar putea să mai fie și altele al cărui beneficiar a fost tot U.A.T. Primăria Municipiului Carei.

Simplă coincidență sau nu, pe city managerul (fost primar) al U.A.T. Primăria Municipiului Carei îl cheamă Bekö Tamás, o persoană care are un rol esențial in organizarea licitațiilor pentru atribuirea lucrărilor, inclusiv a celor de proiectare.

Eu nu cred în simple coincidențe, mai ales la U.A.T. Primăria Municipiului Carei și datorită coincidenței de nume amintită mai sus, cred că există suspiciuni rezonabile în sensul că cel puțin încredințarea celor două lucrări amintite mai sus a fost “direcționată”, sau mai direct spus, eu cred că există suspiciunea rezonabilă că cele două licitații de atribuire lucrări au fost TRÂNTITE.

N-ar fi nici prima, nici ultima oară când astfel de lucruri s-ar întâmpla la U.A.T. Primăria Municipiului Carei.

Dumneavoastră ce credeți, Dvs. ce părere aveți?

Dar organele abilitate oare ce cred, ce părere au?

de Corin la 3 September 2014 - 20:59

politie face si directrea de la spitalul din carei care a cumparat din banii de aparate multe camere de vedri in spital ca sa urmareasca ce si cum..bolnavii cumpara medicamente si spitalul cumpara camere spion!

de Horia Mărieș la 6 September 2014 - 01:02

Apropo de “interese de grup UDMRiste”.

Citesc azi: “Hétfőre, keddre várják a svéd bükkfapadlót – sorolta érdeklődésünkre Veress Anna, a lovarda üzemeltetője. Az utolsó belső munkálatok zajlanak tehát, utána, a jövő hét végén a belső meszelést is folytathatják a kivitelezők.”

Aș vrea să mi se spună și mie prin ce hotărâre a Consiliului Local al UAT Municipiul Carei, i s-a acordat numitei Veress Anna calitatea de “utilizator”, de profitoare (üzemeltetö) pentru Lovarda. Atenție mare, vorbim de Manej, nu de grajduri, despre a căror concesionare către Asociația Equus pentru o perioadă de 50 de ani se face vinovat penal numitul Bekö Tamás!

de Horia Mărieș la 6 September 2014 - 06:46

“Nu înainte de incheierea şedintei, consiliera Venig Gabriela, preşedinta Comisiei de învăţământ, sănătate, culte din cadrul CL,a dorit să aducă la cunoştinţa celor interesaţi că ,,Programările în licee sunt la mine …..numărului copiilor mai puţine…..”.

Dacă “copiii este mai puține”, măcar “este bipede”?

de Horia Mărieș la 7 September 2014 - 06:21

Dacă faci o “talpă” (falszter koptató) prin centrul orașului Carei, pe Str. 1 Decembrie 1918, constați că lucrurile încep, încet-încet să șe aranjeze, prrin amenajarea spațiilor verzi și a parcărilor. Lucru pozitiv.

M-a surprins însă un lucru. Pe tot centrul s-au păstrat inesteticii stâlpi vechi și degradați de iluminat confecționai din beton pe care spãnzură doar càteva cabluri. Strică tot aspectul. Inclusiv in fața noii Primării (Szarvas Fogadău) sau a Judecătoriei Carei. Lucru care șe putea rezolva dacă o componentă a proiectului de reabilitare al străzii 1 Decembrie 1918 ar fi conținut și o bucată numită trecerea rețelei electrice de joasă tensiune din “aerian” în “cablu subteran”. Ce păzește oare Electrica, trupa din Carei?

Sigur, treaba asta se va putea face și rezolva și la Sfãntul Așteaptă, dar asta va însemna să se facă din nou săpături prin trotuarele, parcările și spațiile verzi abia amenajate, cu bani nu putini. Era chiar atãt de greu ca cei de la Serviciul Urbanism din cadrul Primăriei Mun Carei, sau Arhitectul Șef al orașului să se fi gândit din timp și la amănuntul ăsta?

Sau, abia doar când se pun astfel de întrebări se constată că orașul n-are un Arhitect Șef, că postul acesta este vacant de ani de zile și că dezvoltarea urbanistică, chiar și cea bine intenționată, este la cheremul unor nespecialiști, a unor nepricepuți, al unora lipsiți de bun gust și aterizați în Carei tocmai din Asauajul de Sus?

de Horia Mărieș la 10 September 2014 - 03:33

Știrea zilei: “Consiliul Judeţean Satu Mare a împărţit ieri aproape 2 milioane de lei primăriilor din judeţul Satu Mare. Este vorba de 1,98 milioane lei, care au fost alocaţi iniţial pentru construcţia noului sediu al Primăriei Tăşnad, respectiv pentru Băile Beltiug. Comunele au primit fiecare în jur de 30.000 lei. Și comuna Carei a primit 30.000 lei.”

Din banii respectivi se va putea sponsoriza din nou Asociația băutorilor, numită Cavalerii Vinului Sf. Orban și la care primarul este preș de onoare , http://vimeo.com/103530532 se vor putea tipări alte cărți (poate de data asta și în limba română) referitoare la grófii Karolyi, se va putea executa statuia din ceară (de albine, adică viaszk), împăiată, a primarului Kovács Jenö, pentru a fi plasată la loc de cinste in incinta noului muzeu al figurilor de ceară din Castel, muzeu ce este parte componentă a proiectului finanțat din fonduri europene numit “Veress Anna Lovarda”, adică Manejul de cai lipițani ce vor evolua doar pe valsuri vieneze.

Lasati un comentariu