Funeraliile Mitropolitului Corneanu

• publicat la: 5 octombrie 2014
Funeraliile Mitropolitului Corneanu

Înaltpreasfinţia Sa Nicolae Corneanu, Mitropolitul ortodox al Banatului, a decedat în 28 septembrie 2014. Trista veste a ajuns cu rapiditate la toţi cei ce l-au iubit pe ierarhul bănăţean. Cum una dintre caracteristicile arhipăstoririi sale a fost întocmai deschiderea faţă de aproape, indiferent de confesiunea sau de etnia sa, a fost doar firesc ca şi lumea catolică să dorească a-şi aduce ultimul omagiu la despărţirea de acest mare vizionar, prin Episcopii săi.
Preasfinţia Sa Martin Roos, Episcopul romano-catolic de Timişoara, i-a fost alături Mitropolitului Banatului, atât în viaţă, în momente bune sau mai puţin bune, dar şi după trecerea la cele veşnice, atât în reşedinţa mitropolitană cât şi în Catedrala mitropolitană, în zilele de dinainte de ceremonia de înmormântare precum şi la aceasta.

S-au adăugat vizitele Ierarhilor romano-catolici şi greco-catolici apropiaţi, atât ca loc precum şi ca inimă – Preasfinţia Sa Alexandru Mesian, Episcopul greco-catolic al Lugojului, a ajuns la Catedrala mitropolitană luni seara, însoţit de Vicarul general Angelo Narcis Pop, pentru câteva momente de rugăciune.
A doua zi, marţi, 30 septembrie, Episcopul Martin Roos a revenit la Catedrală pentru o rugăciune alături de Înaltpreasfinţia Sa Nicolae Corneanu, însoţit de Episcopul romano-catolic Bocskei Laszlo, din Oradea – un alt apropiat al marelui dispărut.

În seara de marţi a ajuns la Catedrala mitropolitană din Timişoara şi Preasfinţia Sa Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic din Oradea. După ce şi-a aşteptat rândul în mulţime pentru a ajunge un moment aproape de locul în care se odihnea, în acele zile de dinainte de coborârea în criptă, corpul Înaltpreasfinţiei Sale Nicolae Corneanu, Episcopul a îngenunchiat lângă Mitropolit şi s-a rugat câteva momente pentru sufletul său, în admiraţia celor prezenţi.
În ziua înmormântării a ajuns la Timişoara şi Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, alăturându-se celorlalţi patru Ierarhi catolici prezenţi la ceremonie. Alături şi de alţi Vicari şi preoţi catolici, ei l-au condus pe Înaltpreasfinţitul Nicolae Corneanu, un prieten al catolicilor şi al celor de alte culte din Banat şi din România, pe ultimul drum în jurul Catedralei.

.
Ramona Băluţescu

Lasati un comentariu