Stop Fracturare & Stop TTIP – 11 octombrie 2014

• publicat la: 10 octombrie 2014
Stop Fracturare & Stop TTIP – 11 octombrie 2014

Sâmbătă, 11 octombrie, marchează, pentru prima oară, reunirea a două cauze, opoziţia comunităţilor faţă de tehnologia utilizată pentru extragerea hidrocarburilor neconvenţionale, fracturarea hidraulică de mare volum, şi cea faţă de acordurile transatlantice în curs de negociere, ratificare sau în vigoare, TTIP, CETA şi TiSA, printr-un protest mondial – GLOBAL FRACKDOWN, aflat la a treia ediție.

Dacă prima ediţie a Global Frackdown, organizată în septembrie 2012, a reunit 200 de acţiuni în peste 20 de ţări, cea de a doua ediţie a reunit peste 250 de acţiuni în 30 de ţări care acoperă şase continente. Mişcarea a crescut de la an la an, pe măsură ce s-au adunat tot mai multe studii ştiinţifice şi dovezi incontestabile. Ca rezultat, se constată că numărul localităţilor, regiunilor şi statelor de pe toate continentele care interzic în ritm accelerat, total sau parţial, prin legi, moratorii şi reglementări proprii, fracturarea hidraulică de mare volum, este în creştere.

Mesajul care va fi transmis către oficialii aleși de pe mapamond este : “Dorim un viitor sigur, bazat pe securitate alimentară şi pe energie regenerabilă şi alternativă“.

Aflată la prima ediţie, ziua de 11 octobrie este şi Ziua Europeană de Acțiune împotriva TTIP, CETA, TiSA și a lobby-ului corporatist. Cetăţenii din Uniunea Europeană au decis să protesteze împotriva lipsei de transparenţă a negocierilor, a clauzelor nedemocratice incluse în aceste tratate şi care riscă să încline puterea decizională a statelor în favoarea corporațiilor multinaționale. Prin mecanismele de soluționare a litigiilor investitor-stat (ISDS) se vor prioritiza interesele private, sfidând astfel fundamentele democrației, principiul precauției, legislația de mediu și independența sistemului judiciar.

Alianţa Stop TTIP, alcătuită  din peste 240 de asociaţii europene, a iniţiat o petiţie independentă cu acelaşi scop şi conţinut ca şi Iniţiativa Cetăţenească Europeană, ca urmare a respingerii de către CE a Iniţiativei, lansând procesul de strângere de semnături pe 7 octombrie, totodată lupta urmând a fi continuată şi în justiţie, la CJUE, întrucât Alianţa StopTTIP consideră că, astfel CE a încălcat dreptul cetăţenesc la iniţiativă legislativă.

În România, acţiunea de protest Stop Fracturare & Stop TTIP va fi organizată la Bucureşti, în Piata Universităţii, începând cu orele 16:00, precum şi în Bârlad, Braşov, Cluj, Constanţa, Iaşi, Piatra-Neamţ, Ploieşti, Oradea, Sibiu şi Timişoara. Comunităţile de români, participă la acţiuni similare în Bruxelles, Londra, Madrid, Milano şi Paris.

La Bucureşti vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai localităţilor direct afectate, între care o nota specială o vor face pungeştenii, cei care în toamna anului 2013 au îndurat în modul cel mai violent cu putinţă, regimul autoritar al statului român, complice al corporaţiei Chevron. Atunci Statul a emis ordine abuzive şi, prin braţul înarmat al Jandarmeriei, le-a pus în aplicare, transformând o comunitate paşnică de săteni într-o enclavă sub asediu, unică într-o uniune democratică de state europene.

Contact :       George Epurescu, tel: 0742689126 ;      Marina Stefan, tel : 0745058068

Web :         www.stopfracturare.ro   ;    www.stopttip.ro

Lasati un comentariu