Guvernul putea suplimenta numărul secţiilor de votare. Dosar penal după haosul din străinătate

• publicat la: 20 noiembrie 2014
Guvernul putea suplimenta numărul secţiilor de votare. Dosar penal după haosul din străinătate

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, a declarat joi dimineaţă, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii, că Guvernul putea da o ordonanţă de urgenţă pentru suplimentarea numărului de secţii de votare între cele două tururi de scrutin.

„Strict pe lege, guvernul putea da o ordonanţă de urgenţă pentru suplimentarea numărului secţiilor de votare din străinătate”, a declarat Livia Stanciu.

Şefa ICCJ a mai spus, răspunzând unei întrebări, că i se pare firesc să se facă verificări privind disfuncţionalităţile din diaspora.

„Ca cetățean, mi se pare firesc ca, pe orice problematică care are impact și care interesează populația acestei țări, să se efectueze verificări, cercetări, pentru a se putea transmite un răspuns care să satisfacă interesul pe care populația l-a manifestat față de acest subiect”, a declarat Livia Stanciu.

Tot legat de votul in diaspora,Procurorul general, Tiberiu Niţu, a anunţat, joi, că după turul 1 al alegerilor prezidenţiale a fost deschis un dosar în care a început urmărirea penală in rem, respectiv faţă de fapta de încălcare a dreptului la vot, ca urmare a problemelor la scrutinul din diaspora.

Niţu a precizat, referindu-se la problemele de la votul din diaspora, că au fost primite foarte multe sesizări. Potrivit procurorului general, respectivele sesizări vizează miniştri şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor implicate în organizarea alegerilor din diaspora.

„Au fost foarte multe sesizări depuse de diferite persoane. (…) S-a început urmărirea penală cu privire la faptă și s-au solicitat relații la alte autorități și ancheta se va desfășura în continuare cu privire la faptă, împiedicarea exercitării dreptului la vot, prevăzută de articolul 385 din Codul penal. (…) Sesizările sunt îndreptate împotriva miniștrilor celor care, în opinia petiționarilor, au avut atribuții de a organiza alegerile”, a afirmat Nițu, adăugând că au fost foarte multe sesizări încă din primul tur de scrutin.

Nițu a declarat că nu poate să spună care este numărul sesizărilor trimise și nici să dea un termen exact cu privire la primele rezultate ale cercetărilor, deoarece procurorul de caz își va face un calendar și un plan de anchetă.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu