Gala Voluntarilor, la Liceul Teoretic Carei

• publicat la: 5 December 2014
Gala Voluntarilor, la Liceul Teoretic Carei

Joi, 4 decembrie, de la ora 13.00 în sala festivă a Liceului Teoretic a avut loc acţiunea  ,,Voluntariatul SNAC-modele de bune practici’’, eveniment organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Satu Mare, având sprijin financiar din partea Consiliului Judeţean Satu Mare.

            La eveniment au participat elevi şi profesori voluntari, precum şi directori ai unităţilor de învăţământ din Carei şi împrejurimi în care se implementează SNAC.    La debutul manifestării, coordonatorul  judeţean SNAC, Sânziana Cristea, a spus:

            ,,Mâine sărbătorim Ziua Internaţională a Voluntariatului. Noii, voluntarii SNAC avem azi o acţiune de schimb de modele de bune practici realizate  de grupe de voluntari din şcolile din Carei şi împrejurimi, care îşi vor prezenta în mod artistic ideea de voluntariat. Aici sunt  prezenţi grupele de voluntari din Carei, mediul urban şi cel rural şi din oraşul Tăşnad. Mâine, această acţiunea va avea loc şi în Satu Mare, în Sala Mare a Consiliului Judeţean Satu Mare. SNAC a a apărut în 2003, la iniţiativa baronesei Emma Nicholson, iniţial fiind un program pilot implementat în judeţul Dolj. S-a dezvoltatla nivel naţional, există şi în mediul universitar şi în cel preşcolar.Astăzi numără un efectiv de 2865 de voluntary şi 128 de cadre didactice. Acţinile SNAC urmăresc educaţia remedială şi are ca avantaje dezvoltarea personalităţii, acumularea de experienţă de viaţă şi constă în clipe minunate împărtăşite alături de prieteni.’’

            Au venit grupe de voluntari careieni, de la Şcoala Gimnazială nr. 1, de la Şcoala Gimnazială nr.3, de la Colegiul Tehnic ,,Iuliu Maniu’’, de la Grup Şcolar ,,Simion Bărnuţiu’’, 4 grupe de la Liceul Teoretic Carei şi voluntari de la Şcoala Gimnazială Tăşnad şi Şcoala Gimnazială Căpleni, precum şi beneficiari, persoane cu sindromul Down şi Robert Vereş, preşedintele Asociaţiei ,,Werdnig Hoffman’’.

            Această manifestare a urmărit să realizeze schimbul de modele de bune practici între voluntari, să arate cum s-au desfăşurat activităţile pe care le-au intreprins voluntarii cu beneficiarii, să dea un model celorlalţi cum ar trebui să se desfăşoare orele de voluntariat, idea de voluntariat prezentând-o şi exemplificând-o în mod artistic, printr-un dans, interpretarea unui cântec, printr-o scenetă sau printr-un joc.

Cei care au deschis evenimentul au fost  voluntarii de la Liceul Teoretic care  lucrează împreună cu membrii Asociaţiei ,,Werdnig Hoffman’’, care au cântat piesa ,,Fairytale’’, pe versuri compuse de profesoara Alina Iacobuţ.

            Am remarcat un grup de şcolari voluntari de la Şcoala Gimanzială nr.3 Carei care erau îmbrăcaţi în  frumoase straie populare. Ei au dansat un dans popular şi au făcut o horă în numele prieteniei şi solidarităţii.  Ei sunt coordonaţi de prof Ditrich Annamaria şi  Monica Gozner, care ne-a spus că ,,participăm de mult timp la Gala Voluntarilor. Am venit cu un dans popular codrenesc împreună cu beneficiari de la casa de tip familial ,,Speranţa’’, pe care dorim să-i ajutăm, să fim alături de cei care sunt mai puţini norocoşi decât noi. Pe lângă dans, prin activitatea noastră vrem să dăm ceva din sufletul nostru.’’

            Un alt grup de voluntari de la Liceul Teoretic Carei au făcut o prezentare în powerpoint a acţiunilor pe care le-au făcut în cadrul campaniei ,,Help Smaranda’’, careianca Smaranda Nemethi, care trece printr-o perioadă grea a vieţii, fiind diagnosticată cu cancer pulmonar. Ei au iniţiat un campionat de baschet şi de fotbal, s-a făcut o strângere de   fonduri printr-o tombolă, suma strânsă fiind donată în totalitate Smarandei. O altă acţiune, de data aceasta, artistică a voluntarilor liceului Teoretic a fost punerea în scenă a piesei de teatru ,,Oile Domnului’’.

Un alt moment emoţionant a fost cel realizat de un grup de beneficiari, persoane de la fundaţia Down, care au dansat un dans popular îmbrăcaţi în port tradiţional maghiar.

            Un moment deosebit a fost făcut de grupul de voluntari de la Colegiu Tehnic ,,Iuliu Maniu’’, care au interpretat o miniscenetă în care este exemplificată aroganţa, indiferenţa şi indolenţa oamenilor, în timp ce un voluntar cânta melodia ,,Niciodată’’ pe versurile lui Adrian Păunescu.

Profesoara îndrumător grupului de voluntari compus din David Ceh, Boitor Raul, Cebok Elisabeta şi Poenair Mădălin, îndrumaţi şi de prof. Pridea Daniela, Elena Coşarcă ne-a spus că ,, noi am făcut o scenetă în care un băiat sărac, necăjit stă alături de o fată fiţoasă pe o bancă. Ea crede că băiatul vrea să-i ia biscuiţii, moment în care apare prietenul ei, care îl bate pe cel sărac. Ea îşi dă seama că cel sărac nu vroia să-i fure biscuiţii şi merge şi-l ajută să se ridice de jos şi să-l îngrijească.

Am vrut să scoatem în evidenţă astfel aroganţa, indolenţa, dar şi bunătatea de care putem da dovadă în viaţă. Noi am vrut să-i facem pe ceilalţi să înţeleagă că, indiferent de categoria socială din care facem parte, trebuie să ne aplecăm asupra celor necăjiţi. Noi profesăm de ani buni voluntariatul, mergem la casa de bătrăni să cântăm,să dansăm, şi la multe alte activităţi, copii sunt deschişi, mărinimoşi, sigur, cei care vor, care simt dorinţa de a fi voluntari.’’

Şi grupul de voluntari de la Şcoala Gimnazială nr.1 Carei au  interpretat extraordinar o piesă de teatru, intitulată ,,Buclucaşa literă f’’. Micii actori, Denisa Bolba şi Radu Moldovan  au venit însoţi de psiholoaga şcolii, prof. Varga Sidonia şi au fost pregătiţi de prof. Buzgău Loredana în momentul lor artistic.,,Noi am venit aici la Gala Voluntarilor, cu durere, pentru că fiul meu de 8 ani, fratele Denisei are autism, dar şi cu bucurie..’’, ne-a spus, dna Bolba.

            Grupul de voluntari de la Liceul Teoretic, care lucrează împreună cu membrii Asociaţiei Werdnig Hoffman’’ şi care sunt coordonaţi de prof. Alina Iacobuţ, Liliana Şorian, Kiss Ildi, Gabor Andrada, Onodi Eniko, Ninţaş Răzvan au prezentat un filmuleţ cu imagini din activităţile lor de la tabăra de vară a asociaţiei. Acolo au confecţionat  obiecte de lucru manual, au făcut seri de karaoke şi s-au legat prietenii frumoase între ei.

Robert Vereş, care încearcă prin asociaţia sa ca membrii ei să reuşească se se integreze mai bine în societate, a spus că voluntarii primesc un contract de voluntariat, care conform noii legislaţii, se recunoaşte ca experienţă de muncă şi e de mare folos pentru experienţa în domeniul în care vor să lucreze.

             Evenimentul s-a încheiat într-o atmosferă de prietenie, plină de veselie şi tinereţe ,s-au înmânat diplome  SNAC tuturor voluntarilor prezenţi.

Lasati un comentariu