Târg de handmade la Carei. Locuitorii îşi prezintă bălţile

• publicat la: 4 decembrie 2014
Târg de handmade la Carei. Locuitorii  îşi prezintă bălţile

 

In ajun de sărbători,mai abitir parcă ca până acum,primăria se laudă cu lucrările binevenite de altfel din centrul oraşului,(chiar dacă sunt făcute de mântuială şi cu materiale mai ieftine decât cele cuprinse în proiectele pentru care au primit fonduri europene cu sacul), cu sediul noii primării (făcute cu cheltuieli ce depăşesc valoarea unei construcţii noi) chiar dacă în aceasta  nu sunt primite serviciile care au program de lucru cu publicul larg,inclusiv  sala de căsătorii fiind surghiunită la Centrul Social amplasat la două străzi distanţă în sediul fostei cazarme.

Şi unde e cel mai potrivit loc de unde să curgă odele omagii,parcă  copy-păstuite  din apariţiile tip Scânteia de tristă amintire,decât în ziarul judetean condus de nimeni altul decât finul primarului municipiului Carei. Si nu oricum,ci pe bani publici grei care ar face sa roseasca si cel mai gros obraz.

Că doar nimic nu îl impiedică pe  nănaş să dea o semnătură pe viramentele pregătite atent de contabilitate către firma sătmăreană ce editează ziarul.

În tot acest răstimp,ocupat fiind cu aflarea de noi şi noi deviaţii tip comunistoide de la realitate,finul nu are cum să mai observe realităţile  vieţii de careian,realităţi care ce-i drept nu se regăsesc în jurul  localurilor cu multe grade atât de dragi lui.

Ca un făcut, tocmai apariţia la manifestările dedicate Zilei Naţionale a statului care îl plăteşte pe primarul fără eşarfa tricoloră, a fost ratată de finuţ,la fel ca şi şedinţa de Consiliu Local unde consilierii majoritari au pus în curat lucrările ilegale efectuate fără aprobarea consilierilor dar atent direcţionate către firmele din grupul de interese din primăria Carei. Nici  lamentările jalnice şi patetice de dupa sedinta de consiliu nu mai impresionează pe nici un careian decent care îşi câştigă în mod onest existenţa si nu intelege cum e posibil ca primaria sa plateasca peste 750 de euro pe metru patrat reabilitare constructie.

A pierdut startul şi la Târgul de Handmade ce se deschide cu fiecare apariţie a sezonului ploios pe strada Bălţilor din Carei.

Deschiderea ediţiei  din acest an a fost  precedată de apariţia  muncitorilor  din subordinea primăriei Carei,care au sosit marţi,dis de dimineaţă, pentru a arunca câteva lopeţi de pietriş la intrarea dinspre strada Uzinei,poate pentru a pregăti locul de parcare pentru vizita înaltă ce urma.

Cei care au inaugurat efectiv Târgul de pe strada Bălţilor au fost,potrivit localnicilor care ne-au asaltat care mai de care cu informaţii despre  traficul intens de pe strada lor mai ales in perioada de camapanie, de la primărie,impreuna cu viceprimarul.

Aprecierile laudative ale acestuia la adresa locuitorilor din zona  au curs mai ceva ca şuvoaiele de şampanie de după agitarea sticlei.

……. ,,Până aicea v-am făcut!…Până aicea!….am pus doar la intrare pietriş că doar atâta meritaţi. ..…nu meritati!….Nu aţi votat cu cine trebe că dacă aţi fi votat aţi fi primit cum au primit cei de pe Danko Pista….. Nu meritaţi să vă fac drumul……Ajutoare?….ce ajutoare?….. Mergeţi la Bucureşti după ajutoare! ….De acolo ei  să văd dea!……

Punctele reprezintă cuvintele imposibil de redat …din cauza omiterii lor din DEX.

Călcând prea apăsat în unele locuri de pe drum,oamenii au reuşit să facă adevărate cratere unde  se adună apa de ploaie ca într-o covată. Necăjiţi,amărâţi,locuitorii şi-au spus of-urile celor dispuşi să îi asculte,primăria Carei nemaiţinând audienţe….din 1900 toamna cum s-ar spune.

Nu toţi locuitorii sunt  asistaţi sociali,nu toti locuitorii sunt de etnie rromă dar toţi au dorinţa de a trăi decent şi de a purta un dialog decent cu cei din administraţia locală. A fi sărac nu înseamnă  a fi dispus să încasezi  înjurii de la cei aflaţi vremelnic în funcţii de conducere din administraţie!

Oamenii au croşetat cât au croşetat pentru a scăpa de capcanele umplute cu apă de ploaie dar ce te faci când ai copilul bolnav şi trebuie să mergi cu el la spital şi nu  vrea nici un şofer de taxi să intre pe hârtoape?

Vedeta Târgului este balta din mijlocul străzii, pe care toti o ocolesc cu grijă mare,mai ales soferii de taxi care nu mai intră pe stradă a doua oară după ce o descoperă.

Careienii de pe strada Bălţilor ne oferă privirii şi alte surprize. Un canal veşnic necurăţat,aflat pe domeniul public,la fel ca şi terenul din spatele canalului,care este tot al primăriei Carei. Teren cât încape,liber pentru depozitat gunoaie. Raiul celor certaţi cu curăţenia,în lipsa oricărui semn că ar aparţine de cineva.

terenul primariei Carei

Veniti să vedeţi ce de mizerie se află în canalele acestea care vara miros de îţi mută nasul din loc. Tot ne spun că nu merităm să ne facă nimic dar atunci  noi de ce mai plătim la oraş? Nu toţi sunt înscrişi pe listele cu ajutor social…unii au pensii..iar alţii locuiesc în spaţiul locativ al primăriei cum este şi casa asta….

Când au fost alegerile a venit aici  vicele şi a spus că fac pentru voi totul în curte şi acuma a uitat de noi şi  când vine numai înjură….plătim chirie la primărie pentru că stăm în casă…”

Majoritatea locuitorilor au curţile inundate de la o simplă ploaie,iar apa care bălteşte le afectează fundaţia caselor şi aşa firave.

Noi trebuie mereu să ne facem canale ca să se scurgă apa..e un coşmar….şi tot noi suntem cei înjuraţi…”

Tărgul rămâne deschis pe perioada sezonului ploios sau după topirea zăpezilor. Cei curioşi pot efectua vizite la Târgul de bălţi. Intrarea gratuită. Cei slabi de inimă să se abţină de la deplasare.

Pentru cei curajoşi,bonusul se află la capătul străzii- un morman impunător de gunoi,nu destul de impunător însă ca să se vadă şi din redacţia de la Sătmar condusa de a  finul primarului acestui municipiu numit Carei.

 

 

comentarii

de Horia Maries la 5 decembrie 2014 - 07:32

La inceput am crezut ca citesc un pamflet.

Pe urma m-am uitat pe Google Maps si am vazut ca intr-adevar exista o strada numita „Baltilor” la periferia Careiului si care porneste din strada Uzinei si care face la capat un unghi de 90 de grade cu strada Danko Pista. Posibil (dar nu sunt sigur) sa o fi si intersectat acesta strada de foarte multe ori in copilarie cand ma duceam inspre directia aceea la niste balti pe care se patina iarna, aflate la marginea orasului, dar nu-mi mai aduceam aminte de denumirea ei.

Imaginile din articol mi s-au parut a fi pur si simplu halucinante si apocaliptice. Nu gasesc alte cuvinte mai potrivite pentru mizeria crunta care razbate din fotografiile postate in articol.

Si atunci ma intreb: Cine pisici trebuie sa se ocupe de asanarea strazii Baltilor sau a altor strazi careiene care arata probabil la fel, daca nu primarul Eugen Kovacs Jeno?

Ce pisici a pazit primasul Eugen Kovacs Jeno in cei 10 ani cat timp a fost primar (1996-2000 si 2008-2014) daca n-a reusit sa rezolve macar pietruirea acestei strazi?

In final chiar ca nu pot sa nu ma intreb: Omul asta este normal la cap sau ii fileaza serios o lampa? Imi raspund tot eu: Mai mult ca sigur ca-i fileaza toate lampile, inclusiv cele de pozitie si cele de stop!

Atunci cand omul asta are astfel de probleme in oras, cum sunt cele de pe strada Baltilor, cum pisici, cu ce obraz se mai poate concentra primasul de Nagy Careii Mari pe altele, cum sunt de exemplu grajdul manejului (in care inteleg ca vrea sa bage acum 300.000 lei, fiindca a uitat se pare ca acest grajd este concesionat pe 50 de ani Asociatiei Equus la care si el a fost membrana fundatoare, asociatie care nu plateste impozite si care a obtinut deja de la Stat o finantare de cca 50-60.000 euro, finantare al carei destinatie era tocmai renovarea grajdului, dar care a fost subtilizata fin si fraudulos de nepoata potcovarului grofului, adica de suspecta Veress Anna si reorietata pentru finantarea „Pensiunii”, a cuibusorului de nebunii de la etaj si pentru cumpararea, cu cca 10.000 euro, a unor cai lipitani).

Iata ce scriu cu manutele lor Anna Veress, presedinte si Peter Veress, administrator Equus pe site-ul „ASOCIŢIA DE ECHITAŢIE ŞI PENSIUNEA EQUUS”: „În grădina Castelului Karolyi din Carei, intre anii 1760-70, contele Karolyi Antal construieste un manej. Grajdurile cu bolte si stâlpi, construite in stil baroc si astăzi există şi găzduieşte sediul Asociaţiei locale de echitaţie EQUUS Asociaţia era înfiinţată în iunie 2000, are 28 membrii iubitori de cai din oraş şi din împrejurimi. Scopul asociaţiei nu este profismul ci învăţarea dragostei şi respectului faţă de cai şi călărie”…”Peste grajdurile, în podul folosit în trecut pentru depozitarea fânului, este amenajat un loc de cazare cu 9 camere cu câte 3 4 paturi, în total cu 30 de locuri”. (Sunt de acord cu ce scrie pe site: asta nu poate fi in nici un caz decat o ASOCITIE si in nici un caz o asociatie. 🙂 )

Ce faci matale primasule bacsi, van meg anyi pofad incat sa bagi banii tot in nepoata aia a potcovarului grofului, adica in salariata(tul) (vorbim acum inclusiv de sot) Primariei? Nu-ti crapa obrazul de rusine atunci cand te intalnesti cu cei de pe strada Baltilor si nu numai, fiindca de exemplu, cred ca si pe strada Danko Pista lucrurile stau exact la fel? Cum pisici, cu ce neobrazare strigatoare la cer poate da primasul 2.000.000 euro din banii publici, din banii colectati de la contribuabilii careieni pentru renovarea Szarvas Fogadaului in care el se lafaie acum in cel mai mare lux posibil pe cand cei de pe str. Baltilor inoata in noroi?????

Este absolut incredibil ce tupeu poate sa aiba paraszt-ul asta!

Ar fi foarte multe de spus in context, dar hai sa va mai spun azi doar una.

Imi aduc aminte ca am citit candva stupefiat in ziarul local online de limba maghiara, despre una din ultimele aberatii cromatice, despre una din ultimele idei crete si absurde de grof de Asaujul de Sus, de Jos sau de unde o mai fi el, ale primasului. Si iar ajung la concluzia ca individul asta este total dus cu pluta, ca-i canta un stol intreg de sticleti sub coafura. Despre ce era vorba?

Intr-un interviu (nu ma puneti sa mai caut acum cand si unde s-a publicat ca n-am rabdare, va rog f umil sa ma credeti de data asta pe cuvant), primasul Kovacs Jenica cel fara nici o frica de DNA, DIICOT si ANI batea apa in piua despre visele lui de cosmar si despre anumite discutii pe care le-a purtat cu un primar de pe cealalta parte a granitei, pentru revenirea, in zona Berveni-Borvely, a situatiei mlastinii Eced (Ecsedi Lap) la starea in care era, inainte de a se face costisitoarele desecari ce au avut loc la inceputul secolului trecut, pentru a se crea din nou acolo, pe ambele parti ale granitei, a unei pseudo-rezervatii naturale, a unui luciu de apa de cateva zeci de hectare (180 ha in total, daca imi aduc bine aminte). Foarte frumos, vise erotice poate avea oricine, inclusiv primasul Jenoke bacsi.

Dar va intreb si eu, stimati tovarasi si pretini, stimati careieni normali la cap:

Asta trebuie oare sa fie una din preocuparile pricipale ale edilului ORASULUI Nagy Careii Mari si anume refacerea habitatului natural pentru berze, cocostarci, broaste, serpi si alte lighioane, intr-o parte (zona Berveni = Borvely) a fostei mlastini Eced (Esedi Lap), sau ASANAREA str. Baltilor din Carei?????

Are el ceva treaba prin zona Berveni, sau ar trebui sa rezolve cu prioritate problemele arzatoare ale Careiului? Omul asta vi se pare ca este in toate mintile?
Eu sunt convins ca primasului Kovacs Jena nu-i canta sub freza numai un stol de sticleti ci i s-au aciuit mai nou pe acolo si berze, cocostarci, batlani de balta, ba chiar si un pelican baban venit din Delta!

Treaba aia cu Ecedul este insa treaba unei alte parapante, nu este treaba lui Kovacs. Dreptu-i, ambii celoveci, ambele parasute fac parte din acelasi partid. De Ecsedi Lap trebuie sa se ocupe, daca are cumva niscaiva sange in instalatie, si daca nu face parte cumva din acelasi grup infractional organizat, din acelasi grup de interese, numita suspecta madam Bekessy Elisabeta, Director executiv la Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare. Culmea, madama a dat publicitatii recent si un ditamai „Plan de actiune pentru mediu in judetul Satu Mare pe anul 2014”.

http://apmsm.anpm.ro/documents/26567/2183726/PLAM+Satu+Mare+2014+proiect.pdf/35a6b6c9-2e24-4791-8b46-a0ea9af144f4

Daca primasul Eugen Kovacs Jeno ar fi citit acest plan (este adevarat, asta este o sarcina imposibila pentru el fiindca textul are nu mai putin de 211 pagini) ar fi putut gasi, chiar in colaborare cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare, solutii, care n-ar fi costat Primaria Municipiului Carei nici macar un ban si cu care s-ar fi putut asana strada Baltilor (precum si altele, ca de exemplu strada Danko Pista) din Carei.

Dar chestia asta cu cititul este o treaba grea, aproape imposibila, atat pentru Kovacs bacsi, depasit mai nou total de evenimente, cat si pentru subalternii lui fideli si incompetenti din cadrul primariei Carei. Avem rabdare, avem rabdare sa urmeze din nou cu totii clasele primare pentru ca sa invete sa citeasca din nou, si o sa mai stam de varba dupa aceea. Na szia.

Lasati un comentariu