DOCUMENTAR. Deportările românilor basarabeni în Siberia

• publicat la: 13 februarie 2015
DOCUMENTAR. Deportările românilor basarabeni în Siberia

Potrivit Dan Tanasa,  Fundatia Parintele Arsenie Boca si Fundatia Sfintii Inchisorilor a realizat un film despre Deportările românilor basarabeni în Siberia, film  ce contine mărturii despre suferintele romanilor din Basarabia.

După cum se cunoaşte, Pactul Ribbentrop-Molotov a avut consecinţe tragice pentru populaţia româneasca din Basarabia, Bucovina de Nord, Ţinutul Herţa şi sudul Basarabiei. Anexarea acestor provincii româneşti la URSS la 28 iunie 1940 a fost urmată de măsuri represive şi de deznaţionalizare a românilor basarabeni şi bucovineni de către regimul stalinist – deportări în masă şi trimiteri la muncă forţată în Siberia şi Kazahstan în anii 40-50 a zeci de mii de persoane, de unde unele nu s-au întors nici până astăzi.

Ocupaţia sovietică în Basarabia a stat sub semnul deportărilor în Siberia a zeci de mii de români. Documentarul prezintă mărturiile halucinante ale celor câţiva români basarabeni care au supraviețuit Gulagului bolşevic, martori ai atrocităților comise de puterea comunistă împotriva inocenţilor, precum şi dârzenia cu care aceştia şi-au păstrat valorile creștine și românești.

Lasati un comentariu