Succes după succes pentru Paula noastră. Un nou premiu vine din Franţa

• publicat la: 13 octombrie 2014
Succes după succes pentru Paula noastră. Un nou premiu vine din Franţa

Succes pe linie. Paula Oneţ câştigă primul premiu pentru filmul ,,Connection Lost’’, realizat împreună cu Manuela Marcovici la festivalul de film ,,Europe Moving Image’’ din Montreuil, Ille-de-France din Franţa, asta după ce în urmă cu numai o săptămână a fost laureata Festivalului AegeanDocs din Grecia, unde a cîştigat premiul pentru cel mai bun documentar social cu scurtmetrajul ,,După fel şi chip’’.

În  timpul facultăţii, ea a plecat cu o bursă Erasmus în Turcia, în Eskișehir, iar din această experiență turcească a rezultat Connection Lost, scurtmetrajul documentar co-regizat cu Manuela Marcovici, colega și prietena cu care plecase acolo.

„Aveam o temă de film documentar, pe care trebuia să-l facem într-un timp foarte scurt. Ne-am dat seama că sursa cea mai bogată de viață și de film pe care o trăiam în momentul respectiv era povestea familiilor noastre și reacțiile lor. După ce i-am întrebat pe Skype despre mai multe subiecte, încercând să găsim unul comun prin care să putem ilustra diferențele dintre familii, ne-am ales un subiect mai delicat, și anume intenția noastră de a ne prelungi bursa în Turcia. Am filmat tot pe Skype reacțiile familiei mele și ale Manuelei, care au fost total diferite: părinţii colegei mele au fost total împotrivă, ai mei au fost mai împăciuitori – singura problemă a fost că filmând de pe calculator şi neavând acces la Internet tot timpul, imaginea e destul de proastă. Proiectul s-a bazat pe o intenție inițială foarte reală, dar în momentul filmării eram deja hotărâte să ne întoarcem acasă, a spus Paula pentru site-ul sub25.ro

Filmul, Connection Lost, a fost proiectat la  TIFF 2012 (Festivalul Internaţional de Film  Transilvania) şi a luat premiul Pensula de aur şi o menţiune specială la BIEFF 2012 ( Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti).

În prezent, Paula Oneţ studiază  Arte Frumoase la  Universitatea Politehnica din Valencia, Spania unde îşi va da masterul în Multimedia și Arte Vizuale. Ea este coordonator multimedia în cadrul asociaţiei 4Culture şi lucrează la proiecte independente de film documentar.

Paula a participat la workshop-uri importante unde s-a ataşat de filmul documentar, iar experienţa din Turcia a dus la realizarea filmului documentar ,, Connection lost’’, în care a folosit propria sa poveste de viaţă din perioada în care a stat în Turcia, creând un film foarte sincer despre familia ei şi a prieteniei sale şi despre preconcepţiile românilor despre turci în general, care a impresionat juriul festivalului francez.

AnaMaria Roman

comentarii

de Horia Mărieș la 15 octombrie 2014 - 08:08

Fătuța asta are multă sensibilitate și idei pe cãt de pragmatice, pe tot atât de bune….
Se pricepe să scoată din subiecte banale, folosind mijloace foarte modeste, povești de succes.
Iar abilittatea asta e o dovadă încontestabilă de talent.
Bravo ei!

Lasati un comentariu