Sfatul medicilor despre prăjirea alimentelor ce conţin amidon

• publicat la: 12 februarie 2015
Sfatul medicilor despre prăjirea alimentelor ce conţin amidon

Alimentele care contin amidon se transformă în veritabile bombe pentru organism atunci când sunt prăjite. Vorbim despre feluri precum cartofii pai, cascavalul pane sau şnitelul.

Glucoza din toate acestea, combinată cu grăsimea, determină o reactie chimica din care rezultă acrilamida, o substantă cu potential cancerigen ridicat.

Să facem un calcul. In stomac, alimentele stau aproximativ două ore. In intestinul subtire alte două ore, iar in colon nu mai putin de 20. Aceasta dacă aveti scaun zilnic. Dacă nu, toate substantele cu potential toxic din hrană rămân si mai mult in organism. Tot ce filtreaza intestinul subtire ajunge in ficat. Acest organ este supus la maximum toxinelor din hrana.

Sa vedem ce se intampla in timpul prajitului.

”Aducem un aport suplimentar de grasime care duce la cresterea colesterolului, a trigliceridelor si de aici la boli cardovasculare si cerebrovaculare”, explica medicul primar endocrinolog Antonela Burlacu.

Cel mai periculos este sa combinati, in ulei incins, carnea cu glucidele. Ganditi-va la pesmetul din paneuri. La fel de riscant este sa alegeti cartofii prajiti.

Acrilamida a fost descoperita abia in 2002. De atunci, datele care ii demonstreaza nocivitatea si potentialul cancerigen au fost relevate de nenumarate studii.

In privinta cartofilor prajiti, stim ca un amidon din cartof, denumit asparagina, impreuna cu glucoza si grasimea, genereaza acrilaamida.

O portie de cartofi se poate asocia cu o felie de paine integrala. Dar niciodata cartofii, porumbul, fasolea, orezul si painea nu se asociaza cu o felie de carne, cu un ou sau cu o felie de branza.

In momentul in care se combina proteine si mai ales cele animale cum sunt branza si ouale cu amidonoase cum ar fi painea, atunci proicesul de digestie atat al amidoanoaselor, cat si al proteinelor este incetinit si digestia nu se face complet.

Rezulta astfel produsi intermediari care afecteaza in special colonul. Iata de ce nu consumati cartofi cu friptura. Si nici peste cu orez sau o felie de paine.

La paneuri, grasimile din carne puse in tigaia cu ulei se carbonizeaza si descarca hidrocarburi policiclice aromate, alte substante cu potential cancerigen.

Iar daca folositi acelasi ulei de mai multe ori si acesta sufera un proces de oxidare, de rancezire.

sursa stirileprotv.ro

Lasati un comentariu