Aproape un sfert din fructele şi legumele de pe piaţa românească conţin urme de pesticide

• publicat la: 10 noiembrie 2013
Aproape un sfert din fructele şi legumele de pe piaţa românească conţin urme de pesticide

Un raport al Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, pentru anul 2012, arată că aproape un sfert din fructele şi legumele de pe piață, de producție românească sau din import conţin urme de pesticide.

Citricele turceşti şi merele româneşti conţin cele mai multe pesticide.

Din cele peste 3.000 de probe analizate, 25% conţineau reziduuri de pesticide, iar aproape 10% dintre ele aveau cantităţi de substante toxice peste limita admisa de lege.
Pesticidele cele mai frecvente sunt methidathion, imazalil, tiabendazol, chlorpyrifos şi pyrimethamil.

Deși necesare pentru protejarea de dăunători și contaminarea cu germeni periculoşi pentru om, pesticidele însele reprezintă un pericol pentru sănătatea noastră atunci când nivelul admis este depășit.

Cele mai vulnerabile sunt persoanele sensibile, bolnavii cronic şi vârstnicii.

Dr. Gheorghe Mencinicopschi a atras atenția, într-o intervenție Tv, asupra pericolului pe care îl reprezintă aceste pesticide sfătuind consumatorii să aleagă fruncte și legume, pe cât posibil, produse în Uniunea Europeană, unde reglementarea utilizării pesticidelor este mult mai severă, statele membre având obligația să implementeze programe de reducere la minimum a nivelului de pesticide.

De asemenea, Mencinicopschi a insistat asupra necesității spălării temeinice înainte de a consuma fructele şi legumele cu tot cu coajă.

De asemenea, fructele şi legumele pot fi lăsate în apă rece timp de 15 secunde după ce au fost spălate pentru a reduce la minimum nivelul de reziduuri de pesticide.

Totuși, în cazul persoanelor cu probleme de sănătate sau sensibile, medicul recomandă consumul fructelor fără coajă, în pofida faptul că prin îndepărtarea acesteia se pierd nutrienți importanți.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu