Fără acces la televiziunile judeţene în Ianculeşti

• publicat la: 17 iunie 2015
Fără acces la televiziunile judeţene în Ianculeşti

Satele din jurul Careiului se plâng că deşi au depus de mai mulţi ani cereri de introducere  a internetului şi acces la televiziunile judeţene prin cablu , societăţile de profil au ignorat aceste solicitări şi au lăsat fără răspuns solicitanţii.

În niciunul dintre satele din jur nu se poate urmări vreun post judeţean de televiziune. Liste care au cuprins şi 170 de persoane au fost refuzate  a fi aprobate în condiţiile în care sătenii erau dispuşi să suporte cheltuielile de rigoare. Una dintre liste a fost depusă de către 170 de persoane din Ianculeşti, sat ce aparţine de Primăria Carei.

Doar cei care au abonament la  fosta Romtelecom, acum Telekom,  au posibilitatea de a se conecta la Internet dar condiţiile sunt precare.  Antenele satelit sunt o  soluţie pentru a urmări programe de televiziune dar nu pe cele judeţene.

Conform studiilor la nivel național, în mediul rural românesc, penetrarea internetului se aproprie de 60% şi este dominat de persoanele tinere.

Cu toate că  în discursul public există concepția că Internetul este un moft în zonele în care nu există apă curentă, canalizare, iar WC-ul este în fundul curții, şi locuitorii acestor zone au dreptul la acces la informaţie.

Satul Ianculeşti  ce aparţine de UAT Carei nu are apă curentă  şi nici  canalizare, nu are dispensar sau punct sanitar, nu are cămin cultural funcţional şi nici şcoală dar contribuabilii de aici  sunt trecuţi în zona A de impozitare şi plătesc impozit pe teren cu 50% mai mult ca vecinii lor.   In satul Ianculesti, pana si contruirea unei Capele mortuare este conditionata de primarul Kovacs  de  orientarea politica a satenilor.  Pe pasunea de langa lac a fost construita o parcare si o fundatie pentru o constructie de vacanta fara nici un fel de aprobari legale, suprafete pentru care satenii platesc impozite.  Ingineriile funciare ale angajatilor de la primaria Carei sunt in plina desfasurare si incearca sa diminueze din pamanturile satului.

În lipsa unui cămin cultural, a unei şcoli cu bibliotecă, tinerii, dar şi cei mai în vârstă au nevoi informaţionale şi de comunicare. Elevii, în special, sunt cei ma defavorizaţi  dar şi  unii dintre locuitori consideră că trebuie să aibă acces la internet pentru a se conecta la evenimentele cotidiene  sau a comunica cu cei dragi.  Lipsa posibilităţilor de a beneficia de  televiziune judeţeană, îi privează de informaţii acute legate de evenimentele din judeţ sau de pe plan local.

,,Sigur că mi-aş dori să am acces la internet. Am făcut o cerere şi le-am înaintat-o celor de la Telekom şi de un an de zile tot aştept un răspuns, iar la cei de la RDS  degeaba. Am un băiat la şcoală şi de multe ori a avut nevoie de internet pentru a-şi face temele. A trebuit să se chinuie cu internetul de pe mobil pentru a accesa unele informaţii pe google.

De asemenea, participă la concursuri judeţene de poezii şi mi-ar fi plăcut să-l văd la televizor, dar n-am avut ocazia din cauză că nu prindem televiziunile judeţene. Ştiu că avem cabluri trase până la intrarea în sat, dar de acolo trebuie să le aducă până la casele noastre.

Sper cât de curând să se rezolve această problemă din sat şi să avem conexiune bună la internet  şi să putem viziona televiziunile din Satu Mare. Poate trebuie să ne strângem mai mulţi şi să facem ceva  şi aşa avem şanse să ne fie rezolvată această problemă.’’, ne-a declarat doamna Rodica Trif.

Doamna Mărioara deţine barul şi alimentara din sat şi consideră că ar fi necesar să se prindă televiziunile locale.

,,Am televiziune prin cablu, dar nu prind televiziunile din Satu Mare. Internet am, dar aş vrea să am acces şi la televiziunile locale, la ITV, de exemplu. Delegatul sătesc a încercat să rezolve această problemă, dar deocamdată fără succes.’’ 

Nici doamna Mateş nu are posibilitatea să urmărească televiziunile judeţene. Ea ne-a declarat ,,Avem internet, băiatul meu îl foloseşte, iar la televiziunea prin cablu nu prindem posturile locale. Eu aş vrea să prindem, aşa am mai vedea şi noi ştirile din judeţ sau emisiunile despre evenimentele culturale care au loc la Carei sau în Satu Mare.’’ 

,,Am televiziune prin cablu, RDS, însă nu prind televiziunile din Satu Mare. Da, mi-ar plăcea să le prind, aşa aş putea urmări ce se mai întâmplă în judeţul nostru’’, ne-a declarat doamna Maria Şorian.

Şi doamna Doina Costea este în asentimentul doamnei Maria şi îşi doreşte să poată viziona programele televiziunilor locale. ,,Mi-ar plăcea să văd televiziunile locale, însă nu prind deşi am abonament la RDS.’’

 AnaMaria Roman

 

comentarii

de Horia Mărieș la 17 iunie 2015 - 19:00

Se cunosc explicațiile (oficiale) date de furnizorii de televiziune prin cablu, de exemplu de Romtelecom (Telecom), UPS, etc. pentru faptul ca posturile de televiziune județene nu pot fi urmărite în satul Ianculești?

DACĂ DA, care sunt aceste explicații?

Vă rugăm frumos să faceți un UPDATE la articol și să citați din aceste adrese oficiale de refuz ale Romtelecom (Telekom), UPS, etc.

Lasati un comentariu