„În locul pădurilor din România, Austria vrea să taie alocațiile copiilor români”

• publicat la: 21 iunie 2015
„În locul pădurilor din România, Austria vrea să taie alocațiile copiilor români”

Federația asociațiilor de români din Europa (FADERE) consideră nejustificate și nefondate luările de poziție ale ministrului federal al Afacerilor Externe al Austriei pe tema alocațiilor destinate lucrătorilor intracomunitari, cu referire expresă la România, se menționează într-un comunicat al Federației, intitulat „În locul pădurilor din România, Austria vrea să taie alocațiile copiilor români”.

Ministrul de Externe austriac, Sebastian Kurz, a declarat că este nemulțumit de faptul că Austria a plătit 206 milioane euro în 2013 pentru alocațiile copiilor lucrătorilor intracomunitari și că i se pare inadmisibil ca statul austriac să plătească 160 euro drept alocație unui copil român ai cărui părinți lucrează în Austria, în timp ce în România ar primi doar 9 euro, se arată în documentul trimis duminică Agerpres.

Discuția despre copiii români este total nejustificată, în contextul în care datele oficiale plasează România pe locul 5, după Ungaria, Slovacia, Polonia și Slovenia, arătând astfel că nu românii sunt cei care profită cel mai mult de asistența socială din Austria, menționează comunicatul. Pe de alta parte, în Austria locuiește o comunitate de români bine integrată, cu oameni serioși și muncitori, potrivit textului.

„Nu înțelegem de ce politicieni care se consideră europeni ne aleg mereu pe noi ca subiect de dispută politică între ei și adversarii lor. Libera circulație a persoanelor și muncitorilor este un principiu fundamental al Uniunii Europene, iar accesul la serviciile sociale nu trebuie acordat discriminatoriu”, afirmă comunicatul FADERE, trimis de președintele său Daniel Tecu.

„Introducerea temei alocațiilor copiilor români în această dispută poate fi înțeleasă doar în contextul atitudinii ferme a societății românești împotriva tăierii pădurilor de către firmele austriece”, conform aceluiași text.

Ministrul de externe Sebastian Kurz a spus că statul plăteşte aproximativ 300 de euro pentru doi copii români ai căror părinţi muncesc în Austria, la fel ca un salariu mediu în România. Acesta vrea însă ca valoarea alocaţiilor să corespundă cu cea din ţara de unde provin părinţii copiilor respectivi şi cere o reformă rapidă a sistemelor sociale în Uniunea Europeană.

Acest lucru ar însemna ca pentru doi copii români cu părinţi care muncesc în Austria statul să plătească doar aproximativ 30 de euro şi nu 300.

Poziţia sa a fost însă criticată de ministrul muncii, iar coaliţia de guvernare va purta discuţii pentru a ajunge la un punct de vedere comun/cotidianul.ro

comentarii

de sorin floruț la 1 iulie 2015 - 16:54

Asta e discriminare. Vizibilă și de la poli!

Lasati un comentariu