Invitaţie la Podul de Flori

• publicat la: 9 July 2015
Invitaţie la Podul de Flori

Artiștii sunt alături de cei o mie de tineri porniți din Chișinău pe jos spre București, în Marșul lui Ștefan cel Mare, și îi invită pe cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului la Podul de Flori, care va avea loc la Ungheni, sâmbătă, 11 iulie, ora 10:00.

Nicu Covaci de la Pheonix, Alexandru Arșinel și Grigore Leșe au adresat invitații către toți cei cu inima română să participe la evenimentul care se va desfășura de-o parte și de alta a Prutului. Podul feroviar va putea fi trecut din nou, după 20 de ani, pe jos, iar frontiera cu Republica Moldova va fi înlocuită de o mare de flori.

,,Mama mea e basarabeancă, tatăl meu e bănățean. Sunt extremele țării care e în întregime a noastră. Sperăm ca în curând Basarabia să revină în granițele românești. Lozinca Phoenix este găsește-ți șira spinării! Îndemn românii, cu mic, cu mare, să se îndrepte sâmbătă, 11 iulie, spre Ungheni, pentru ca Prutul să nu mai fie nicicând frontieră!”, a declarat Nicu Covaci. ,,Sunt alături de tot ce este legat de idealurile Basarabiei soră, cu toata dragostea”, a asigurat și actorul Alexandru Arșinel. ,,Trăim într-o Românie înconjurată de pământ românesc. A sosit vremea să arătăm lumii că avem onoare. Drumul tinerilor este un drum al istoriei, al gândirii care pune în cumpănă, incită și solicită, dar în același timp ne liniștește. Te pune pe drum. Dorința tinerilor este mare. Cred în forța tinerilor, în luminarea lor, care este înălțătoare. Mă alătur cu gândul ca într-o bună zi să avem o Românie întreagă”, a spus Grigore Leșe.

Și artiști din Republica Moldova și-au arătat susținerea față de Unire. Eugen Doga, Anastasia Lazariuc și Nicu Țărnă îi cheamă la Podul de Flori la Prut pe toți cetățenii din dreapta și din stânga râului peste care s-a trasat graniță nedreaptă.

În această perioadă, pregătirile pentru refacerea Podului de Flori sunt în plină desfășurare. Evenimentul, care a reunit în anii ’90 românii de pe ambele maluri ale Prutului, ia din nou amploare. Inițiativa Platformei Unioniste Acțiunea 2012 a generat o solidaritate fără precedent, zilnic anunțându-și sprijinul pe rețelele de socializare mii de români.

Deputatul în Parlamentul României, Petru Movilă, s-a alăturat sutelor de tineri porniți pe jos de la Chișinău spre București.

,,Ați demonstrat că știți să luptați să învingeți! Vă felicit pentru curajul și perseverența voastră!”, i-a felicitat deputatul pe cei aflați în marș.

 

Deputatul Movilă a fost prezent și la Marea Adunare Națională de la Chișinău, alături de senatorul Dorin Dobra. Ambii au luat cuvântul pe scena din Piața Marii Adunări Naționale, în fața celor 30.000 de cetățeni ai Republicii Moldova, ieșiți în stradă pentru Unire. Din București, alți parlamentari au adresat mesaje de susținere celor prezenți la manifestație și la Marșul lui Ștefan cel Mare: deputații Mircea Irimie, Bogdan Diaconu, Eugen Tomac, Nuțu Fonta, Aurelian Mihai, Grigore Crăciunescu, Adrian-Nicolae Diaconu, Ionuț Săvoiu, Ioan Tămâian, senatorii Marcel Bujor, Sorin Bota și Varujan Vosganian.

Marșul lui Ștefan cel Mare a început duminică, imediat după Marea Adunare Națională. În semn de susținere a demersului celor o mie de tineri plecați pe jos spre capitala tuturor românilor, la București va avea loc o manifestație de solidaritate duminică, 12 iulie, ora 14:00, în Piața Universității.

În același timp, cei o mie de tineri care au plecat duminică din Chișinău spre București în Marșul lui Ștefan cel Mare, vor traversa sâmbătă podul feroviar de la Ungheni, pentru a se reîntâlni cu frații de pe celălalt mal al Prutului.

Deplasarea spre Podul de Flori se va face organizat, din București, Iași și Vaslui, iar costurile acesteia sunt acoperite integral de Acțiunea 2012.

Manifestația este autorizată de către autoritățile de frontieră și cele locale.

comentarii

de Horia Mărieș la 13 July 2015 - 06:47

Marșul lui Ștefan cel Mare a început duminică 5 iulie a.c., imediat după Marea Adunare Națională s-a terminat ieri 12 iulie a.c. când bucurestenii i-au întâmpinat cu flori si i-au îmbratișat cu drag pe tinerii participanți la acest marș. În semn de susținere a demersului celor o mie de tineri plecați pe jos spre capitala tuturor românilor, la București a avut loc ieri o manifestație de solidaritate, la ora 14:00, în Piața Universității.

Niscaiva detalii de la fața locului, aici:

http://youtu.be/ad3MHKLq8KM

Politicienii de toate neamurile, despre care se vorbește și in articol, cum ar fi de exemplu Eugen Tomac, ciracul lui Băse și al Nuțicăi Udrea, care au dorit să monopolizeze acțiunea în propriul lor interes politic, au fost luați în șuturi de către participanții la manifestația de solidaritate, au fost unși cu catran și tăvăliți în fulgi :-) ca în “Huckleberry Finn” de Mark Twain.

Președintele Klaus Iohannis care nu se afla in țară, le-a scris tinerilor de peste Prut un mesaj optimist pe facebook: “Sunt foarte impresionat de drumul pe care îl fac tinerii de la Chișinău la București. Din păcate, nu voi fi în țară și nu îi pot întâmpina la Palatul Cotroceni, dar fiți convinși că mi-ar fi făcut o reală plăcere. Prin gestul lor temerar, ei au dovedit, cu toată forța unei generații care se simte profund europeană, că drumul nostru are o destinație comună. Vom dovedi tuturor că, oricât de mult efort va trebui să depunem și oricât va dura, ne vom împlini visul de a fi împreună în Europa. Sunt convins că oamenii de pe cele două maluri ale Prutului se vor regăsi într-o bună zi nu doar în Uniune, ci și în comuniune. Vă mulțumesc pentru efortul vostru!”

Și premierul Victor Ponta a salutat, tot într-un mesaj postat pe Facebook, marșul pentru unirea României cu Republica Moldova:
”Consider că românii de pe ambele maluri ale Prutului au un destin comun (pe care doar nedreptatea istoriei l-a întrerupt de mai multe ori)! Și cred că oamenii tineri și sinceri au mai mult curaj și mai multă putere în realizarea acestui destin comun decât politicienii! Un salut personal de admirație pentru acesti tineri și gestul lor de azi!”, a notat premierul pe Facebook.

Lasati un comentariu