Protejarea Dumbrăvencei

• publicat la: 3 iulie 2015
Protejarea Dumbrăvencei

Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare implementează începând cu anul 2015 proiectul LIFE+  :”Conservation of the European Roller (Coracias garrulus) in the Carpathian Basin” – Protejarea Dumbrăvencei în Bazinul Carpatic ROLLER (LIFE13 NAT/HU/000081) cu aria de implementare SPA-urile (Situri de Protecție Speciale Avifaunistice) din Câmpia de Vest. Scopul proiectului este întărirea populației de dumbrăveancă în Bazinul Carpatic și asigurarea conservării favorabile pe termen lung a acestei specii, prin implementarea unor măsuri de conservare potrivite.

Având în vedere importanța proiectului în ceea ce privește contribuția sa la rețeaua Natura 2000, o primă acțiune de teren s-a desfășurat la sfârșitul lunii iunie, ieșire în teren care a avut ca scop monitorizarea arborilor care reprezintă habitat favorabil pentru dumbăveancă. În cadrul aceleași deplasări în teren au avut loc și întâlniri cu reprezentanții autorităților publice locale  din localitățile din vestul României, în vederea mediatizării proiectului și obținerea sprijinului acestora în implementarea proiectului.

Cunoscând faptul că o cauză principală a reducerii populației de dumbrăveancă în vestul țării este diminuarea habitatelor prielnice, pe traseul parcurs din județul Satu Mare până în județul Timiș, în SPA-urile: Pescăria Cefa – Pădurea Rădvani (ROSPA0097), Câmpia Crişului Alb şi Crişului Negru (ROSPA0015), Lunca Mureşului Inferior (ROSPA0069), Lunca Timișului (ROSPA0128), echipa de proiect  a urmărit exploatările forestiere ilegale, activitate care se face lunar până în anul 2017. Toți arborii identificați ca habitate prielnice dumbrăvencei au fost întroduși într-o bază de date, care conține coordonatele GPS ale acestora, respectiv poze despre fiecare arbore. Pe viitor, în urma controalelor lunare efectuate de echipa de proiect, dacă se va constata reducerea numărului de arbori identificați se vor sesiza autoritățile competente care vor lua măsuri în remedierea problemei. Totodată în locațiile periclitate se vor organiza ample campanii de sensibilizarea a opiniei publice privind impactul negativ al tăierii arborilor. Finalul acestei activități va fi realizarea unei hărți a habitatelor prielnice dumbrăvencei, care va conține toți arborii identificați pe teren respectiv dacă e cazul și locațiile în care au avut loc exploatații forestiere ilegale.

În urma ieșirii pe teren s-a mai constatat faptul că în habitatele prielnice Dumbrăvencei, arborii existenți sunt într-un număr destul de mic, fapt care denotă importanța realizării de noi habitate prin crearea de pâlcuri de pădure și de perdele forestiere în aria de implementare a proiectului.

În urma discuțiilor purtate cu reprezentanții autorităților locale din cele patru județe care au pe teritoriul lor SPA-uri, s-a constatat disponibilitatea acestora în cea ce privește spijinul și implicarea lor în activitățile proiectului, și în special  privind amenajarea de pâlcuri de pădure sau perdele forestiere  pe raza localităților, demonstrând  astfel interesul pentru promovarea activităților care au un impact pozitiv asupra mediului.

Prin urmare,  cu acordul autorităților publice locale începând cu luna august 2015,  se vor monta  panouri informative privind importanța speciei și a rețelei Natura 2000 în 30 de localități din județele Satu Mare, Bihor, Arad și Timis,  iar începând cu luna martie din anul 2016, se vor amenaja pâlcuri de pădure din plop gri, care vor reprezenta noi habitate pentru specia țintă a proiectului.

Lasati un comentariu