Corul ASTRA Careiană la lansarea monografiei comunei Pişcolt

• publicat la: 1 septembrie 2015
Corul ASTRA Careiană la lansarea monografiei comunei Pişcolt

Duminică, 30 august în comuna Pişcolt cu ocazia zilei localităţii, a avut loc  lansarea monografiei ,,Pişcolt- Poarta de intrare în ţinutul Sătmarului” ai cărei autori sunt renumiţii profesori Rozalia şi Gheorghe Cosma.

Şcoala Gimnazială ,,Pişcolt” a fost gazda lansării monografiei ,,Pişcolt-poarta de intrare în ţinutul Sătmarului. Evenimentul nu are loc întâmplător la şcoala din localitate, deoarece aici dna prof. Cosma s-a format sub aripa profesorilor valoroşi care au predat în Pişcolt.

Au participat Aurel Pop, directorul Editurii Citadela, Viorel Câmpeanu, istoric la Biblioteca Judeţeană Satu Mare, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, primarul Cosmin Varga, personalităţi ale culturii sătmărene, reprezentanţi ai unor societăţi culturale.

Un numeros auditoriu,format din cadre didactice,foşti elevi,apropiaţi şi invitaţi a umplut sala de clasă, în semn de apreciere pentru cei ce sunt profesorii Rozalia şi Gheorghe Cosma. Din pacate, locatia aleasa a fost prea mica pentru evenimentul de amploare.

Profesorii Rozalia şi Gheorghe Cosma nu sunt la prima apariţie editorială, ei fiind autori ai altor volume, cărţi-document apărute de-a lungul timpului, monografia comunei Pomi, 2 volume despre istoria Colegiului Naţional ,,Mihai Eminescu” din Satu Mare, precum şi volumele ,,Credinţă şi cultură, vicisitudini şi speranţă”, apărut în 2011, şi ,,Străbătând mileniile”..Distinsii profesori   sunt cadre didactice de excepţie, distinşi cu ordine şi medalii pentru activitatea la catedră continuă  si continua să fie şi în prezent adevărate modele de viaţă.

Au rostit alocutiuni  preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, inv. Rodica Jurj, dr.Viorel Campean.
Recenzia propriu-zisă a făcut-o Aurel Pop, directorul Editurii Citadela, iar Viorel Câmpean a făcut şi dânsul câteva consideraţii spunând că ,,această  carte pentru o localitate bogată precum Pişcoltul, este necesară. La câteva sute de ani câţi au trecut din 1329 de la atestarea Pişcoltului, o fiică a satului dăruieşte această carte localităţii natale, iar soţii Cosma şi-au făcut datoria pentru Pişcolt dăruindu-i comunei această bogată monografie.”

Un frumos moment liric a fost oferit de elevii Marcel Ursan de la Scoala Vasile Lucaciu Carei si   Patricia Jurj şi Darius Duţescu, foşti elevi aI Şcolii Gimnaziale din Pişcolt şi actuali elevi ai Liceului Teoretic din Carei.

Momente muzicale au susţinut corul ASTRA Careiană si  Monica Rus  care a interpretat ,, Doina  lui Lucaciu”.

,,Vine o vreme când simţim chemarea, chemare către locul unde te-ai născut, te-ai format, ai fost educat şi apreciat.”

Distinsa autoare, dna Rozalia Cosma, cu  profundă şi sinceră emoţie a revenit acasă, în locul de baştină căruia îi aduce mulţumiri prin intermediul realizării acestei cărţi.
,,După ce soarta te-a hărăzit altor ţinuturi, revenind cu  nostalgia copilăriei şi adolescenţei ne  gândim că venim întotdeauna acasă.Ai plecat de aici spre a cuceri cetatea ştiinţei, a culturii, amintirile însă te întorc înapoi spre acel acasă,unde s-a zămislit visul spre împlinirea căruia ai năzuit din copilărie.Nostalgia te poate copleşi la orice vârstă, dar mai ales când ai trecut de zenitul vieţii, te chemă înapoi  spre obârşie pentru a căuta parcă rădăcinile tale, în satul izvor de grădină de amintiri pentru a-ţi căuta aici sufletul  părinţilor, al străbunilor, mai ales că simţim că pomul bun a început să se clatine din cauza timpului inexorabil.  Localitatea în care ai văzut lumina zilei şi în care se află casa părintească sunt  sacre, demne de o veneraţie adâncă aşa cum sunt toate fiinţele care ne-au oferit în dar lumii, dar şi cele care ne-au iniţiat în universul cunoaşterii oferindu-ne cheia dezlegării tainelor lumii şi proiectându-ne în marele necunoscut. De aici, din acest loc am pornit spre ţinta dorită cu optimism spre a cuceri redutele vieţii. Mă simt cuprinsă de o emoţie nemaisimţită până astăzi văzând reunită marea familie a fiilor satului.
În cartea pe care am lansat-o există multe liste  cu oameni ai locului care au devenit intelectuali prin studii,precizându-se numele lor, studiile pe care le-au făcut şi locul unde profesează şi suntem foarte mulţumiţi de ceea ce a realizat comuna noastră pe plan intelectual.

În această zi festivă îşi primeşte în 2015  comuna Pişcolt prima legitimare cu care Pişcoltul iese în faţa istoriei, este cartea pe care o dedicăm.”, a încheiat distinsa prof. Rozalia Cosma.

Profesorii Rozalia şi Gheorghe Cosma  se confunda cu istoria unei perioade  îndelungate de  la Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Satu-Mare.

Rozalia Cosma este absolventă a Facultăţii de Filologie a Universităţii Victor Babeş din Cluj,predând timp de 29 de ani la liceul sătmărean.Pentru întreaga activitate didactică a fost distinsă cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în gradul de Cavaler.

Gheorghe Cosma a absolvit Facultatea de Matematică a Universităţii V.Babeş din Cluj, iar la Colegiul Eminescu a deţinut funcţia de director timp de 15 ani. A fost membru în Comitetul Naţional al Societăţii de Ştiinţe matematice între anii 1956-1993,a fost distins cu multe ordine şi medalii,obţinând şi titlul de Profesor emerit în 1972.

 redactia

Lasati un comentariu