Sărbătoare la Crucişor

• publicat la: 10 septembrie 2012
Sărbătoare la Crucişor

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef a participat duminică, 9 septembrie începând cu ora 16:30 la Crucișor la lansarea monografiei comunei Crucișor“Crucişor la răscruce de vremuri” – semnată de Dan Marius Cosma, vernisajul artiştilor plastici Ovidiu Haţeganu şi Ciprian Cosma şi, nu în ultimul rând, la concertul susţinut de ansamblul folcloric Meseşul din Sălaj.

La eveniment au participat ministrul Transporturilor şi a Infrastructurii, Ovidiu Silaghi, senatorul Valer Marian, deputatul Viorel Buda, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, consilierul judeţean Octavian Petric, directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Liviu Marta, mai mulţi reprezentanţi ai instituţiilor de cultură din judeţul Satu Mare, alături peste 100 de localnici şi invitaţi. Evenimentul a fost găzduit de Căminul Cultural din satul Iegherişte, comuna Crucişor.

Într-un discurs susţinut în deschiderea evenimentului primarul Florinel Andreica a punctat importanţa demersului creativ al autorului: “Monografia a fost cerută ani de zile de prietenii noştri din partea franceză a Asociaţiei Camors – Crucişor şi tot ce am putut arăta până în prezent au fost trei coli A4 . Monografia a fost imperios necesară, impusă de relaţiile pe care le avem cu partenerii francezi şi Uniunea Europeană”, a declarat primarul comunei Crucişor.

Ministrul Ovidiu Silaghi a apreciat cartea drept extrem de importantă întrucât oferă oricărui cititor o idee asupra istoriei şi parcursului istoric al comunei.

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef a vorbit despre importanța monografiilor ca moștenire pentru generațiile viitoare. De asemenea a prezentat faptul că Consiliul Județean Satu Mare îți dorește realizarea monografiei județului Satu Mare ca un document complex care să stea mărturie a faptelor, locurilor, obiceiurilor și tradițiilor. Adrian Ștef a prezentat și inițiativa Consiliului Județean de a realiza un album fotografic al județului. Sunt importante aceste lucrări de sinteză pentru a avea o imagine de ansamblu asupra întregului judeţ din punct de vedere istoric, geografic, economic, politic şi social.

Dan Marius Cosma, autorul monografiei a vorbit despre munca de cercetare depusă și importanța unei monografii care să rămână mărturii a celor care au locuit în aceste zone.

După lansarea monografiei cei prezenți au vizitat expoziția amenajată în incinta căminului cultural și s-au bucurat de spectacolul oferit de ansamblul folcloric Meseşul din Sălaj.

redactia

Lasati un comentariu