Germania șantajează Estul: ori acceptați cote obligatorii, ori adio circulație liberă în Europa

• publicat la: 14 septembrie 2015
Germania șantajează Estul: ori acceptați cote obligatorii, ori adio circulație liberă în Europa

La Bruxelles a început scandalul. Reuniunea Justiţie şi Afaceri Interne este în plină desfăşurare. Au mandat toţi miniştrii de Interne din cele 28 de state membre să accepte cotele obligatorii de imigranţi? Unii le-au acceptat deja, alţii se opun. Există se pare şi indecişi. Se zvoneşte că Polonia ar fi cedat. Ea era o componentă importantă a Grupului de la Vişegrad care se opunea cotelor obligatorii.

Pentru ca propunerea Comisiei Europene (de fapt a Berlinului) să fie adoptată trebuie să existe o majoritate calificată (denumită şi “majoritate dublă”). Acest lucru înseamnă că 55% din voturi trebuie să fie în favoarea cotelor obligatorii. Adică, 16 state membre din 28 să accepte măsura disperată a lui Juncker şi a Angelei Merkel. Cele 16 state membre care formează această “majoritate calificată” trebuie să reprezinte cel puţin 65% din totalul populaţiei UE. România este a treia ca pondere de voturi în Consiliu. Suntem atenţi să vedem ce jocuri va face Gabriel Oprea cu mandat de la Iohannis. Dacă declaraţiile sale de la plecarea din ţară coincid în mod real cu poziţia adoptată la Bruxelles.

Juncker, presat de Merkel, face de câteva zile tranzacţionări de culise, adoptă un ton care pendulează între rugăminţi şi ameninţări extrem de voalate. S-a lăudat pe Twitter că a încercat să obţină sprijin de la şefi de stat şi de guvern din centrul şi estul Europei, inclusiv de la Klaus Iohannis.

Pe acest fundal are loc cel mai mare şantaj din istoria UE. Germania ameninţă că, dacă statele membre nu vor accepta cotele obligatorii în semn de solidaritate cu ea, unul din pilonii de bază ai Uniunii (libertatea de mişcare în interiorul UE) va cădea. Zilele spaţiului Schengen par numărate, avertizează Berlinul. Juncker a îndrăznit chiar să scrie pe contul său de Twitter că “pentru a menţine graniţele deschise între UE şi statele membre, avem nevoie de mai multă Europă şi de mai multă solidaritate în gestionarea crizei refugiaţilor”. Simplist spus, dacă statele membre nu acceptă calupuri de mii de imigranţi (în special cele din centrul şi estul Europei), nu mai pupă circulaţie liberă în Europa.

Primul gest coercitiv a fost deja făcut. Berlinul a reintrodus controalele la frontieră. Germania are frontiere cu nouă state. Frontiera cu Austria este considerată cea mai vulnerabilă. Vom avea de suferit de pe urma acestei decizii temporare, dar germanii înşişi îşi vor bloca ritmul economic şi vor înregistra pierderi. Potrivit Tratatului UE, reintroducerea controlului la frontieră de către un stat nu poate fi făcută decât în condiţii excepţionale şi doar provizoriu (maximum 30 de zile). Nimeni nu ştie cât va dura. Numeni nu ştie dacă întregul acord Schengen nu va fi eliminat definitiv. UE pare să facă paşi înapoi.

Germania a ajuns să stoarcă solidaritate de la unele state membre prin şantaj. Singură a deschis cutia Pandorei, incitând fluxurile de imigranţi să ajungă în Europa, promiţând că va avea capacitatea să absoarbă 800.000 de refugiaţi/imigranţi pe an pe teritoriul ei. A cerut chiar Parlamentului European să le acorde cât mai repede “vize umanitare”. Acum descoperă că a calculat prost atât propriile resurse, cât şi consecinţele politice economice şi sociale.

integral pe cotidianul.ro

Lasati un comentariu