Premiile Literare „Frontiera Poesis” 2015 decernate la Carei

• publicat la: 8 noiembrie 2015
Premiile Literare „Frontiera Poesis” 2015 decernate la Carei

Vineri, 6 noiembrie la Castelul Karolyi din Carei a avut loc festivitatea de decernare a Premiilor Literare “Frontiera Poesis”, 2015. La eveniment au participat PS Iustin Sigheteanul, rectorul UBB, acad.Ioan Aurel Pop, decanul facultăţii de istorie , prof. Ovidiu Ghitta, oameni de cultură, scriitori precum și persoane pasionate de literatură care au avut cunoştinţă de manifestare.

Gazdele  au fost primarul municipiului Carei, Kovacs Eugen şi directorul revistei „Poesis”, George Vulturescu.

In municipiul Carei, niciun afiş nu anunţa evenimentul cultural care i-a adus în oraş pe Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, pe  rectorul UBB Cluj sau pe decanul facultăţii de istorie al UBB Cluj precum şi numeroşii oameni de cultură din ţară.

Careienii au fost din nou privaţi de posibilitatea de a participa la un astfel de eveniment cultural, la fel ca în ianuarie, pe data de 12 , când manifestările dedicate lui Mihai  Eminescu au fost organizate de Direcţia judeţeană de Cultură la ora la care careienii  nu au posibilitatea de a fi prezenţi. aici si aici

Nici măcar pe pagina oficială a primăriei Carei nu era anunţat acest eveniment de vineri, 6 noiembrie 2015, la care gazdă a fost şi primarul Kovacs alături de directorul revistei „Poesis”, George Vulturescu dar a fost anunţat în revista Nord  Literar sau pe pagina Uniunii Scriitorilor.

Primăria Carei mai are şi alte antecedente  în anunţarea selectivă a manifestărilor din municipiu, mai ales  a celor unde nu onorează cu prezenţa deşi au fost invitaţi, de exemplu  de organizatorul ASTRA Carei la  Festivalul de Datini şi obiceiuri de Crăciun sau la simpozionul dedicat arhiereului Andrei Şaguna cu participare academică dar şi arhierească prin ÎPS Mitropolitul Andreicuţ şi PS Iustin Sigheteanul.

După rugăciunea rostită de PS Iustin Sigheteanul, primul cuvânt de întâmpinare a fost acordat primarului Kovacs care a specificat de la bun inceput că nu va saluta nominal invitaţii deorece nu se descurcă cu înşiruirea  acestor nume.

..vă spun bine aţi venit dar nu salut personalităţile de aici pentru că simt că m-aş încurca…

Primarul Kovacs Eugen a mulţumit apoi prietenului său George pentru această manifestare de la Carei. Prietenul  său George este artizanul împărţirii municipiului Carei în perimetre etnice, conform unei adrese remise primăriei Carei în data de 29 septembrie 2014.

Şi-a cerut apoi scuze de la PS Episcopul Iustin pentru faptul că mai şi înjură câteodată, făcând referire la nervi şi neputinţe…

…eu am acum problema cu cele 74 de străzi sparte…poate m-aş apuca de scris şi eu o poezie dar un biet inginer silvic nu ştie….să mă iertaţi  PS voastră că mai şi înjur câteodată când neputinţa şi nervii cedează….la vremurile grele în care trăim e nevoie de oameni de artă şi cultură cum sunteţi domniile voastre…sunteţi singurii credibili pentru că mai ales politicienii îşi pierd credibilitatea …poate dvs, oamenii de cultură ne ajutaţi să ieşim din impas. Sper că vă simţiţi bine în această seară la Carei…

Prietenul său George Vulturescu  a apreciat intervenţia sa.

…un limbaj colorat ..pe care îl are şi în viaţa de fiecare zi… e un om al faptelor Eugen Kovacs.

Nu putem decât să  sperăm că nu este catalogat ca om al faptelor din cauza aplicării recomandărilor din adresa 586 din 29 septembrie 2014 potrivit căreia busturile româneşti nu pot fi amplasate decât în. ..perimetrul central statornicit pe baza mentalităţilor şi istoriei locurilor.

Aici si Aici aici

E păcat ca la un eveniment de asemena ţinută   trebuie să facem astfel de referiri dar având în vedere faptul că Buletin de Carei este supus linşajului mediatic pentru dezvăluirile despre cheltuirea banului public din administraţia locală careiană,  semnalăm în acest fel faptul că oraşul Carei este oraşul unde bustul lui Mihai Eminescu şi al lui Ionel Brătianu sunt interzise a fi amplasate.

De ce nu doriţi domnule Vulturescu ca să avem un bust al regelui Ferdinand în parcurile oraşului, pe locurile vizitate de către Maiestatea sa şi îl surghiuniţi la un colţ de intersecţie înainte chiar de a avea avizele legale ?

Cine are interesul de a desconsidera comunitatea românească careiană?

Careienii , al căror primar este Kovacs Eugen, nu au fost invitaţi la eveniment, lipsa oricărui afiş în oraş dovedind faptul că nu au fost doriţi în sala mare a Castelului Karolyi de organizatori.

Unii membrii cenaclului Afirmarea din Satu Mare se întrebau de ce nu sunt în sală  careieni, fără a avea  cunoştinţă despre lipsa de informare  din partea organizatorilor,  a primăriei Carei. Nici măcar consilierii municipali nu au fost înştiinţaţi despre evenimentul cultural  cu distinşi oaspeţi ce s-a  desfăşurat  vineri 6 noimebrie în oraşul lor. Pe cine deranjează mediatizarea unui astfel de eveniment?  Careienii sunt iubitori de cultură prin excelenţă, dovadă numărul mare de spectatori de la fiecare eveniment cultural. Elevii careieni sunt recunoscuţi pentru performanţele obţinute la fiecare concurs judeţean sau interjudeţean de recitări şi era o ocazie pentru ei să cunoască oameni  importanţi din domeniul culturii, al artelor. Generaţia tânără trebuie încurajată să participe la manifestări culturale şi nu neglijată.

In cadrul manifestării, Prefectul județului Satu Mare Eugeniu Avram a  înmânat rectorului UBB Cluj Napoca, academicianului Ioan Aurel Pop, premiul pentru “Opera magna” și l-a felicitat  pentru activitatea sa culturală.

Au fost onorați cu premii pentru poezie, proză și interviuri: Iovan Zivlak, Ion Pop, Aurel Ardelean, Marian Drăghici, Gelu Dorian, Gyukics Gábor, acad.Nicolae Dabija,  Cassian Maria Spiridon, Ognean Stamboliev și Miljurko Vukadinovic.

Premiul pentru cea mai bună revistă de literatură 2015 a revenit  „Scriptor” Iaşi, redactor şef Lucian Vasiliu.

redacţia

comentarii

de mimi la 8 noiembrie 2015 - 20:10

nimeni nu-i curios de evenimentele preotimii aservite psd-ului,nici macar nevestele lor

de Aurel la 8 noiembrie 2015 - 21:11

aici era vorba de un eveniment cultural nu de preotime! acestia au fost adusi ca sa isi mai spele din pacate kovacs care a intors spatele mitropolitului venit pentru andrei saguna.
nu poti sa stii despre ce este vorba daca nu participi

de tara fierbe la 9 noiembrie 2015 - 12:45

Cati citi cate persoane se platesc pentru organizarea de evenimente?
Parca ati pierdut din incisivitate ?
Preafericiti preacinstiti preacurati preabogati extraordinar nu platesc nici impozite
Dar se ghiftuiesc cu bucate alese pe gratis se dolofanesc popisorii nostri sa dau nume?
Ce tara bogata avem platim mizgalitorii le mai dam premii apoi chefu neneaca
Sa spun cine a participat?

de nik la 9 noiembrie 2015 - 12:51

pariu ca nu ai curaj

Lasati un comentariu