Bilanţul Jandarmeriei

• publicat la: 12 februarie 2016
Bilanţul Jandarmeriei

Joi, 11 februarie 2016, a avut loc  şedinţa de evaluare a activităţii Inspectoratului General al Jandarmeriei Române pe anul 2015, desfăşurată în prezenţa ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă. La activitatea de evaluare a Jandarmeriei Române au participat şi reprezentanţi ai Ministerului Public, ai DIICOT, precum și ai principalelor structuri ale Ministerului Afacerilor Interne.

Cu acest prilej, ministrul afacerilor interne a apreciat contribuția Jandarmeriei Române în realizarea climatului de siguranță al cetățenilor, reliefând totodată profesionalismul jandarmilor români care execută misiuni în afara granițelor.

Apreciez Jandarmeria Română pentru rezultatele obținute în anul trecut și cred cu tărie că este și va fi o Armă de elită a Ministerului Afacerilor Interne, o Armă în serviciul cetățeanului. Am toată convingerea că, alături de celelalte  structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, Jandarmeria Română va contribui la creșterea gradului de siguranță a cetățenilor și la îndeplinirea principalelor obiective din programul de guvernare și din strategiile sectoriale. Încrederea publică de care vă bucurați vă situează printre primele instituții din România și reprezintă rezultatul muncii dumneavoastră, dar totodată, este și un lucru care vă obligă și mai mult în fața cetățenilor…”

În anul 2015, structurile specializate ale Jandarmeriei Române au executat 692.634 de misiuni, reprezentând o creştere cu aproximativ 50% a numărului acestora faţă de anul precedent (328.300 misiuni în anul 2014). De asemenea, s-a intervenit în 8404 situații ca urmare a solicitărilor primite prin numărul  unic de urgență “112”.

Din numărul total de misiuni executate, 82.458 au reprezentat misiuni de asigurare a ordinii publice cu ocazia desfăşurării unor activităţi care au presupus participarea unui public numeros.

În perioada de referinţă, jandarmii români au constatat 17.570 de infracţiuni, cu 17.281 de autori identificaţi, aplicând 137.411 sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în cuantum de 30.415.670 lei.

În ceea ce priveşte paza şi protecţia instituţională, Jandarmeria Română a asigurat măsuri specifice la 1142 de obiective. Pe timpul executării misiunii de pază, protecţie şi intervenţie la conductele magistrale de transport produse petroliere, jandarmii au recuperat peste 12.000 litri de combustibil petrolier.

În ceea ce priveşte reprezentarea internaţională, în anul 2015, Jandarmeria Română a deţinut preşedinţia EUROGENDFOR (Forţa de Jandarmerie Europeană), organizând la Bucureşti, în luna decembrie, cea mai importantă reuniune a structurilor de Jandarmerie din Europa.

Din punct de vedere al participării la misiuni internaţionale, Jandarmeria a participat cu 28 de militari la misiunea NATO Resolute Support Afganistan, a deţinut o funcţie de comandă în cadrul Forţei de Jandarmerie Europeană,  a avut reprezentanţi  în cadrul misiunilor din Congo, Haiti, Mali şi Ucraina, precum şi un ofiţer jandarm care reprezintă Ministerul Afacerilor Interne, în S.U.A, la sediul O.N.U.

Un alt aspect important, al activităţii desfăşurate în anul 2015, îl reprezintă participarea în premieră a Jandarmeriei Române la activităţile Centrului de Excelenţă NATO pentru Operaţii de Stabilitate.

De asemenea, un ofiţer din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române a fost ales de experţii europeni să ocupe funcţia de vicepreşedinte al „Grupului de lucru pan-european al experţilor în domeniul asigurării ordinii publice cu ocazia desfăşurării evenimentelor sportive – EU Think Tank”.

redactia

Lasati un comentariu