Expoziţie de icoane Florin Poenariu

• publicat la: 8 mai 2016
Expoziţie de icoane Florin Poenariu

O expoziţie deosebită de icoane a fost vernisată în Săptămâna Luminată la Cetatea Câlnic din patrimoniul UNESCO, în capela cetăţii.

LUMINĂ din LUMINĂ este expoziţia pictorului Florin Poenariu, un descendent al marilor iconari din Laz.

Născut la 25 noiembrie 1973  în orașul Cugir, jud. Alba, Florin Poenariu este din satul Laz, celebru centru de iconari, care din secolul al XVIII-lea activează neîntrerupt până în prezent, împodobind cu icoane  bisericile românești și casele creștinilor.

Florin Poenariu este absolvent al Colegiului Național Lucian Blaga din Sebeș, pasiunea sa pentru pictura de icoane pe sticlă a apărut sub îndrumarea  mătușii sale cunoscuta zugrăviță Maria Deac-Poenariu (1923-2015), care i-a îndrumat primii pași în minunatul meșteșug artistic al iconarului.

Florin Poenariu pictează în spiritul tradiției centrului de pictură de la Laz, în care se simt influențele benefice ale picturii brâncovenești de la sudul Carpaților. Arta sa este înfăptuită cu pasiune și talent, icoanele având sclipiri medievale și un repertoriu decorativ amintind de arta postbizantină.

Pictura sa este continuatoare a vechilor tradiții iconografice, care sunt interpretate la timpul modern, într-o cromatică caldă, amintind de miniaturile vechilor manuscrise. Florin Poenariu este un vrednic urmaș al străbunilor săi iconari, penelul său reînviind duhul vechilor icoane, ducând mai departe o tradiție de mare valoare,  demonstrând că centrul artistic de la Laz este viu și activ și azi în veacul al XXI-lea.

Expoziția personală de la Centrul Cultural Internațional Cetatea Câlnic intitulată sugestiv Lumină din Lumină, este o smerită rugăciune la marea sărbătoare a Învierii, când rostim cu bucurie și evlavie salutul pascal : Hristos a înviat !

Acad. MARIUS PORUMB

Lasati un comentariu