Cămăşi populare de colecţie. Tineri astrişti careieni la vernisaj

• publicat la: 15 iunie 2016
Cămăşi populare de colecţie. Tineri astrişti careieni la vernisaj

O impresionată expoziţie formată dintr-o colecţie din piese de port popular din secolul 19, în special ii, ce au fost colecţionate de doamnele din familiile Brătianu  și Cantacuzino, au fost prezentate  într-o expoziție organizată de Muzeul Judeţean Satu Mare, al cărei vernisaj a avut loc miercuri, 15 iunie 2016.  Cu acest  prilej  am putut admira şi o  paradă etno.

Expoziția intitulată “Ținută, culoare, stil – Cămașa țărănească de altădată. Colecțiile Cantacuzino și Brătianu” a fost organizată în colaborare cu Muzeul de Etnografie al Transilvaniei din Cluj-Napoca, proprietarii acestei colecţii inedite.

Cuvântul de deschidere al evenimentului a aparţinut directoarei Muzeului Judeţean, Daniela Bălu, cea care a realizat această expoziţie. Felician Pop, managerul general Muzeului Judeţean Satu Mare a rostit o alocuţiune în care a vorbit despre ia şi portul naţional care fac parte din fiinţa şi identitatea noastră românească. ,,Ia românească a fost întotdeauna obiectul admiraţiei doar dacă ne gândim la mare pictor Matisse care a pictat celebra ,,La Blouse Ruomaine’’. Am citit jurnalul Sabinei Cantacuzino şi am văzut cu câtă pasiune a colecţionat aceste splendide ii şi faptul că ea, cât şi cumnata ei, Eliza Brătianu au hotărât să doneze aceste splendori unui muzeu din inima Transilvaniei. Doamnele cu siguranţă vor observa frumuseţea nealterată a acestor costume, sobrietatea unora, dar şi vitalitatea celorlalte pentru că la origine costumul popular nu a fost un element de paradă, spectacular, ci el făcea parte din fiinţa şi identitatea noastră. Eu cred că doamnele se vor insipra din frumuseţea acestor costume şi vom vedea că prin Sătmar peisajul va deveni tot mai frumos pentru că arta adevărată, tradiţionalul autentic vor crea acea stare de empatie şi de mândrie vâzând că strămoşii noştri aveau un gust estetic extraordinar.’’

În cadrul expoziţiei , vizitatorii pot  admira o minunată colecţie , probabil una dintre cele mai frumoase colecţii din România de cămăşi ţărăneşti, de la sfârşitul secolul XIX şi începutul secolului XX ce au aparținut celebrelor doamne Sabina Cantacuzino și Elisa Brătianu. Acestea  au donat 191 de piese de port popular Muzeului Etnografic al Ardealului, în anul 1934. Cele 65 de piese de port tradiţional românesc selectate pentru expoziţie au impresionat prin vechime, frumuseţe estetică nealterată şi autenticitate. Ele  provin din toate regiunile României, din sudul ţării, în special din Muntenia, Oltenia, Argeş, Dâmboviţa, din Transilvania, dar şi din Moldova şi Bucovina.

La eveniment a participat si o delegatie a Asociaţiunii ASTRA Carei formată din prof. Valentin Sorian  alături de elevii Alexandra Danciu şi Marcel Ursan, îmbrăcaţi la rândul lor în frumoase straie populare. Tinerele speranţe  astriste au recitat versuri din lirica lui Dimitrie Sfura, un talentat  poet sătmărean al secolului XIX  din Vezendiu.

Vernisajul a fost urmat de o inedită paradă etno . În deschidere au evoluat  copii de la grădiniţa ,, Guliver’’ din Satu Mare’’ , urmată de colecţia instituţiilor de cultură, prezentată de angajatele de la Biblioteca Judeţeană şi de la Muzeul Judeţean Satu Mare  şi în final  de elevele şi elevii de la Colegiul Tehnic ,,Elisa Zamfirescu’’ care au defilat pe muzica din celebrul Dans al fetelor de la Bobâlna.

Expoziţia “Ținută, culoare, stil – Cămașa țărănească de altădată. Colecțiile Cantacuzino și Brătianu” va fi deschisă până în data de 14 iulie 2016 la Muzeul Judeţean Satu Mare, unde sunt aşteptaţi toţi cei  care vor să admire splendidele piese ale portului tradiţional arhaic românesc.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu