Manifestare sobră de Ziua Eroilor, fără recitări oficiale

• publicat la: 9 iunie 2016
Manifestare sobră de Ziua Eroilor, fără recitări oficiale

Joi, 9 iunie 2016 de la ora 12,30 pe platoul din faţa Monumentului Ostaşului Român a avut loc ceremonia de comemorare a Eroilor patriei  de Ziua Înălţării Domnului .

Au participat toate oficialităţile locale, cadre militare , asociaţii şi partide politice dar şi elevi ai şcolilor din localitate.

După citirea unui material de către Bogdan Georgescu, a  fost oficiat un Te Deum de către un sobor de preoţi ortodocşi.

Au urmat depuneri de coroane de flori din partea primăriei Carei, a cadrelor militare, a Asociaţiei Refugiaţilor,  ASTRA Carei, Unirea 2009, societăţii Avram Iancu. Dintre partide, doar  PNL şi PSD Carei au depus coroane de flori. Spre deosebire de organizaţia UDMR Carei care nu mai depune coroane de flori nici de Ziua Naţională  a României, UDMR Satu Mare a depus astăzi la Satu Mare o coroană de flori.

Grupuri de elevi de la Şcoala gimnazială nr.1, prof.Carmen Dindelegan şi de la Şcoala gimnazială nr.1, prof.Elena Sfîra au  depus flori de-a lungul  monumentului.

În fiecare an, manifestările de la Monumentul Ostaşului Român se încheiau cu recitarea unei poezii. După recitarea din data de 9 mai  de către Marcel Ursan care deţine primul loc la ultima ediţie a concursului judeţean Recitatio, de  această dată, nu a mai  fost acceptată  recitarea unei poezii de către o elevă ce face şi ea parte din ASTRA Carei. Pentru că nu a fost permisă recitarea  în cadru  oficial, eleva Alexandra Danciu a dat glas versurilor lui George Coşbuc  doar în faţa iubitorilor de neam şi ţară  adunaţi lângă soclul  Monumentului Ostaşului   Român.

Asociaţiunea ASTRA Carei şi Societatea Avram Iancu  s-au deplasat apoi la bustul lui Avram Iancu din apropiere  pentru a depune şi acolo o jerbă de flori. Pentru Crăişorul Munţilor, un sobor de preoţi a oficiat şi aici o slujbă de pomenire a eroului national Avram Iancu.

Ploaia apărută din senin nu a speriat participanţii care au dorit să aducă un mic omagiu personalităţii celui ce a  făcut posibilă  păstrarea Ţării  de Piatră ca  bastion al moţilor.

Au mai depus  două coroane de flori  Direcția  de Cultură Carei și Asociația „Unirea 2009” Carei  la mormintele eroilor de la Cimitirul Mesterészi, curăţat în urma intervenţiei Buletin de Carei.

http://www.buletindecarei.ro/2014/09/cimitirul-eroilor-din-carei-curatat-in-bataie-de-joc.html

http://www.buletindecarei.ro/2014/10/se-face-dreptate-dupa-lupte-secularecimitirul-eroilor-din-carei-va-fi-curatat.html

http://www.buletindecarei.ro/2014/10/cimitirul-eroilor-din-carei-si-a-recapatat-statutul.html

În Sala Cavalerilor Castelului Károlyi a fost expusă o colecție de 40 de  fotografii  care reprezintă monumente din România ridicate în memoria  eroilor, realizată de Centrul de promovare a turismului cultural. Perioadă  de vizitare a expoziției: 9-14 iunie 2016, între orele 9-16. Luni13 iunie: închis)

Buletin de Carei

PS

La manifestarea de astăzi  fotografii nu au mai avut voie să urce pe monument pentru a face poze deşi zilnic, în fiecare după amiază, monumentul este încărcat de copii care se caţără pe toate  secvenţele de piatră sculptată ce alcătuiesc opera de artă.

comentarii

de ocsike la 9 iunie 2016 - 17:09

alde pinterii si bujorii au adormit dupa chef????

de Miriam la 9 iunie 2016 - 19:27

Felicitari Alexandra! a fost foarte frumoasa poezia! foarte frumosi elevii dnei Dindelegan!

de othilia la 11 iunie 2016 - 16:56

Felicitari celor care mai traiesc in spirit romanesc si nu dorm somnul cel de moarte…Bravo, ASTRA Carei!

de viorica la 11 iunie 2016 - 18:14

dictatura udmr de la primarie a inceput deja sa isi arate coltii!
primarul cu vicele si cu pesedistii au intors spatele cand fetita a recitat poezia pentru eroii neamului!!!
rusine primarul kovacs care ia salar in lei si nu in forinti!

de lenuta la 12 iunie 2016 - 13:32

ziua eroilor patriei nu a fost onorata decat de pnl si psd carei dintre partidele care au fost in alegeri.
pentru udmr si alde cat a tinut campania au mers si pe la romani dar mai departe isi arata fata adevarata!

de vasile la 13 iunie 2016 - 23:13

udmr nu primeste bani de la guvernul roman? ei nu au bun simt ca sa depuna o coroana de flori in localitatea unde traiesc la fel cum au facut cei din satmar?

de ianculestiul la 14 iunie 2016 - 21:26

dapoi nici pe nepoata ta nu ai vrut sa lasi sa spuna poezie mai ionut?
ai intors spatele cand a recitat alexandra danciu si ai plecat cu primaru si preotii care nu dau 2 bani pe copii care recita poezie!
numa banii de la jeno va intereseaza pe voi. vezi de ce nu am votat cu tine la ianculesti?

Lasati un comentariu