Pianistul Sergiu Tuhuţiu, la ICR Londra

• publicat la: 1 iunie 2016
Pianistul  Sergiu Tuhuţiu, la ICR Londra

Seria Concertelor Enescu, programul permanent cel mai longeviv şi mai atractiv al Institutului Cultural Român din Londra, continuă joi, 2 iunie, cu un recital al pianistului Sergiu Tuhuţiu, tânăr muzician a cărui prezenţă scenică hipnotică e susţinută atât de o pasiune ce transpare în fiecare tuşeu, cât şi de o impresionantă măiestrie interpretativă.

Sergiu Tuhuţiu, care excelează în abordarea repertoriului romantic, a ales pentru primul său recital pe populara scenă din 1 Belgrave Square un program irezistibil, din care nu lipsesc lucrări binecunoscute de Chopin, Schumann şi Liszt, dar şi, conform regulii ce guvernează organizarea Concertelor Enescu, piese semnate de marele nostru compozitor.

Câştigător, în 2013, al Competiţiei de Măiestrie de la Sankt Petersburg, Sergiu Tuhuţiu s-a afirmat ca unul dintre reprezentanţii de vârf ai tinerei generaţii de pianişti români. După ce şi-a luat licenţa la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, în anul 2006, a obţinut două titluri de Master în Interpretare Pianistică, la Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst din Stuttgart şi la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În 2011, a câştigat o bursă de studii la Londra, iar în iulie 2013 a absolvit cursurile prestigiosului Royal College of Music.

Educaţia sa muzicală a fost marcată de mentori precum Norma Fisher, Bruno Canino, Igor Blagodatov, Nina Seregina, Konrad von Abel, Dana Borşan, Steluţa Radu, Daniel Goiţi şi Șoşana Rudiakov. Sergiu a debutat la vârsta de optsprezece ani alături de Orchestra Filarmonicii „Dinu Lipatti” din Satu-Mare, cu Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră de Beethoven. De atunci, a concertat pe importante scene din Anglia, Germania, Franţa, Elveţia, Italia, Rusia, Brazilia, Canada şi România.

A evoluat, în diferite formule concertistice, alături de Șerban Lupu, Ruxandra Donose şi Nelly Miricioiu. Este preşedintele Asociaţiei Lipatti Music Production şi iniţiatorul proiectelor muzicale In Memoriam Dinu Lipatti, Piano Colours şi Leading Young Musicians. În ultimii doi ani, a avut numeroase apariţii în România, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. Iniţiativa sa cea mai recentă este realizată la Los Angeles în colaborare cu soprana Peisha McPhe, fiind intitulată Chopin Meets Broadway, consemneaza cotidianul.ro

 

Lasati un comentariu