Şlagărul comasărilor din învăţământul careian reînvie

• publicat la: 16 august 2016
Şlagărul  comasărilor din învăţământul careian reînvie

Ideea de comasare a unităților școlare din municipiu a fost dezgropată și pusă din nou pe tapet. Reorganizarea învăţământului careian, de fapt comasarea şcolilor din mun.Carei  este visul neîmplinit al primarului Kovacs.

Dezideratul  primarului dator la bugetul de stat datează de mai mulţi ani şi Buletin de Carei a semnalat mereu intenţiile sale motiv pentru care este mereu denigrat de presa de casă a primăriei mun.Carei.

http://www.buletindecarei.ro/2013/01/liceul-teoretic-inghite-scoala-generala-nr-3.html

http://www.buletindecarei.ro/2014/12/primarul-agita-invatamantul-careian-in-prag-de-sarbatori.html

Abandonat înainte de campanie, visul a  prins din nou contur. Potrivit confesiunilor sale recente , primarul cu reţinere pe salariu , Kovacs Eugen, vorbeşte despre  „o reorganizare pe verticală, în patru unităţi şcolare, de care să aparţină o şcoală gimnazială, un grup şcolar sau un liceu şi trei grădiniţe. Ideea este să grupăm Liceul Teoretic şi Şcoala Gimnazială nr.3 şi trei sau patru grădiniţe, Grupul Şcolar Iuliu Maniu cu Şcoala Gimnazială Vasile Lucaciu şi trei grădiniţe, respectiv Liceul Tehnologic Simion Bărnuţiu cu Şcoala Gimnazială nr.1 şi alte trei grădiniţe”, a declarat primarul Eugen Kovacs. A patra unitate va fi Liceul Josephus Calasantius”   a consemnat Opinie de Carei, blogul finului său de cununie.

Nici pentru judeţ nu ar fi de neglijat o fuziune a şcolilor careiene, astfel ISJ ar putea raporta la Bucureşti reduceri de personal auxiliar.

Dar oare care este de fapt adevărata miză a acestei mult dorite comasări? Liceul de elită al Careiului, aflat pe primele locuri la nivel judeţean, cu 900 de elevi, se doreşte comasat cu Şcoala Gimnazială nr.3, o şcoală cu aproximativ 700 elevi.

Directorul celui mai reprezentativ liceu careian, Liceul Teoretic , prof. Zsido Sandor, afirmă că oficial nu a primit nici o notificare despre o astfel de intenţie nici de la Primăria Carei nici de la Inspectoratul Judeţean de învăţământ dar au avut loc discuţii acum 2 săptămâni.  Gospodar şi manager  priceput, directorul Liceului Teoretic  nu este un om care să ţină cu dinţii de funcţia deţinută. Pentru el vorbesc mai mult faptele şi acestea se văd cu ochiul liber  din orice unghi  priveşti  către Liceul Teoretic.

Recent, acesta a schimbat întregul sistem de iluminat din şcoală, renunţând la Tuburile  de neon pe care le-a înlocuit cu Tuburi cu LED.Economia este de 40%. Cele 183 de tuburi de neon le-a donat Şcolii Gimnaziale nr.3. Tot în această perioadă  se renovează clădirea mică din spatele Sălii de sport, se pune gresie, se repară mobilierul sau sălile de curs.

Întrebat ce părere are despre comasare, directorul Zsido afirmă că nu vede cu ochi buni „această  căsătorie forţată” …”pe mine nu mă interesează funcţia, eu fac  ce fac pentru acest liceu şi cred că oricine poate să vadă rezultatele din ultimii ani. Salut decizia Inspectoratului  pentru vot consultativ la alegerea directorilor. Eu mereu am cerut părerea colegilor mei înainte să merg la concurs. Acum sunt ocupat cu lucrările de la clădirea mică pe care trebuie să le terminăm înainte de începerea şcolii. Regret campania ce se duce împotriva liceului pentru clasele de gimnaziu dar părinţii sunt cei care aleg unde să înscrie copilul la şcoală. Din clasa de gimnaziu care a terminat acum au rămas mai departe la noi 29 din cei 31 elevi şi asta spune multe”.

Din septembrie 2016  la Liceul Teoretic va funcţiona şi  o clasă cu limba de predare germană alături de cele cu predare în limba română şi maghiară.

În urma examenului  de Evaluare Naţională susţinut de  absolvenţii claselor a opta, Liceul Teoretic Carei a obţinut prin elevii săi cel mai bun rezultat cu o medie a clasei de 8,25 şi promovabilitate 100%.

Pe ultimul loc după rezultatele la Evaluare s-a situat Şcoala Gimanzială nr.3, media 6,24, cea cu care primarul doreşte comasarea Liceului Teoretic.

Celelalte două şcoli gimnaziale au avut  rezultate identice la Evaluare, media 6,92 , departajate de numărul elevilor cu note sub 5. Probabil acesta a fost unul dintre motivele pentru care 19 elevi de la Şcoala Vasile Lucaciu au  decis să se înscrie din toamnă în clasa a V-a la Liceul Teoretic.

Colegiul Tehnic ,,Iuliu Maniu’’  a avut în acest an rezultate mai bune la BAC. Au fost înscrişi pentru  examenul de bacalaureat 2016 un număr de 59 de candidaţi din 80, dintre care 20 au fost declarati promovaţi. Pe lângă clasele  de liceu cu diferite specializări, şcoala are şi 2 clase de profesională exclusiv în limba maghiară. Cu acest liceu se doreşte a fi comasată Şcoala „Vasile Lucaciu”.

Comasarea propusă de primarul Kovacs nu include Liceul romano-catolic , singura unitate de învăţământ careian cu limba de predare exclusiv maghiara. Aici au existat rezultate foarte bune la examenul de Evaluare, media fiind de 7,34 şi un singur candidat picat. La BAC însă doar 9 elevi au reuşit să obţină medie de trecere din cei 34  înscrişi.

Liceul Tehnologic Simion Bărnuţiu a avut în acest an un singur candidat care a trecut examenul de bacalaureat. Urmare a includerii de clase gimnaziale la liceul romano-catolic, Şcoala Gimnazială 1 a rămas fără elevi la secţia maghiară, cursurile de aici fiind urmate mai mult de copii de etnie rromă. Această unitate este vizată  pentru comasarea cu Liceul Tehnologic, specializat in învatamant profesional preponderent cu clase de predare in limba maghiară.

Contactat telefonic, Inspectorul şef al învăţământului sătmărean, Călin Durlă a afirmat că intenţia de comasare nu aparţine ISJ …..Ideea comasării nu a pornit de la noi. Nu este în atributul meu aşa ceva. Primarul şi CL decid în această privinţă. Pe mine mă interesează să nu fie afectat procesul didactic, elevii. Dacă se pot reduce din posturile de directori eu nu pot decât să fiu mulţumit că diminuăm cheltuielile, a declarat pentru Buletin de Carei, prof.Călin Durlă, inspector şef la ISJ Satu Mare.

O decizie în ce priveşte aprobarea  dorinţei primarului Kovacs de a comasa  unităţile şcolare careiene după placul său va fi luată de Consiliul Local care este predominant  UDMR, formaţiune al cărei preşedinte este chiar primarul Kovacs. Cu alte cuvinte, are la îndemână instrumentul care să îi aprobe toate fanteziile mai puţin cele legate de confortul careienilor plătitori de taxe şi impozite.

Buletin de Carei

 

comentarii

de cetatean la 16 august 2016 - 21:32

Nu numai directorii ar fi afectati de comasari ci si personalul auxiliar. Interesul cui este sa ramana unii Careieni fara locuri de munca? Eu cred ca membrii Consiliului local si domnul primar trebuie sa sa gandeasca bine inainte de a decide soarta scolilor din oras. Inca nu am auzit asa ceva ca un primar sa doreasca sa desfiinteze scoli. Alti primari din tara se dau peste cap sa le pastreze pe cele existente,iar la noi se desfiinteaza. Ce se intampla in orasul acesta?

de caraian la 16 august 2016 - 22:11

in acest oras primarul vrea maghiarizare. pe el nu il intereseaza locurile de munca ale careienilor ci numai ca ei sa plateasca taxele si impozitele din care el sa dea salar la ginere si la gasca de partid.

de gigi la 18 august 2016 - 09:11

ce tot aveti cu SIDA DE CAREI si nu oferiti si pentru ea un post de director ?.a frecat satmarul si Careiul si a ajuns saraca pana la Tasnad ca numai acolo a gasit liber postul de doamna de primar . mare atentie ca la comasare vine cu tot cu finul careian . prietenii stiu di ce ,

Lasati un comentariu