Monumentul Ostașului Român din Carei este vizibil doar dacă stai în fața lui

• publicat la: 16 noiembrie 2016
Monumentul Ostașului Român din Carei este vizibil doar dacă stai în fața lui

Monumentul Ostașului Român din Carei este înscris la poziția nr. 304, cod SM-III-m-A-05382, în “Lista monumentelor istorice”, actualizată prin Ordinul ministrului Culturii si Cultelor nr. 2314/8 iulie 2004.

În niciun oras de pe mapamond un monument nu este loc  de joacă. Niciunde primarul localității nu încurajează astfel de acțiuni. În Republica de la Carei însă totul este posibil sub conducerea unui primar care nu plătește impozite și taxe locale.

,,Primăria Carei va întreprinde toate demersurile necesare astfel încât copiii să nu fie alungaţi din zona Monumentului Ostaşului Român. Primarul Eugen Kovacs consideră absurdă somaţia primită în 2 aprilie 2015  din partea Muzeului Judeţean Satu Mare, prin care administraţia locală este solicitată să împiedice accesul lor în zona din imediata vecinătate a monumentului,, consemnează Bogdan Tulbure  la data de 21.04.2015.

Peste drum de acest impunător monument se află un parc în care se găsește un loc de joacă. Priviți cum arată.

Monumentul Ostașului Român de la Carei este opera scultorului Gheza Vida, renumit artist băimărean. A fost dezvelit  în anul 1964  în prezența a numeroase oficialități și careieni deopotrivă. An de an aici au loc ceremonii ample dedicate Zilei Armatei Române. Lipsa toaletării vegetației înconjurătoare a dus la  atingerea de dimensiuni impresionante a acesteia , fapt ce reduce vizibilitatea sa chiar  dacă faci trei pași mai la dreapta.

Peste drum, acum 4 ani, au fost tăiați toți arborii tuia pentru ca fântâna arteziană să fie vizibilă

Municipiul Carei este un oraș împărțit în perimetre etnice iar românii au dreptul să își amplaseze busturile aprobate doar  pe axa șoselei Satu-Mare  Oradea conforma adresei oficiale de mai jos.

Nici măcar în acest perimetru  Monumentul Ostașului Român din Carei nu este  pus în valoare prin reducerea înălțimii arborilor  înconjurători.

Campania acerbă  dusă împotriva punerii sale  în valoare și a respectării statutului de monument prin împiedicarea degradării lui  prin folosirea ca loc de joacă  nu denotă  bune intenții.

Reabilitarea sa a fost refuzată de primăria Carei. Pentru sărbătorirea a 50 de ani de la dezvelirea sa, acest ansamblu monumental a fost trecut în patrimoniul Muzeului Județean  pentru a beneficia de fonduri de la Consiliul Județean.

Buletin de Carei

 

 

comentarii

de sandu la 16 noiembrie 2016 - 17:00

Numai acel cretin de ziarist il vede din toate unghiurile !!!!!!!

de Horia Mărieș la 16 noiembrie 2016 - 18:55

@sandu

Sorin-Iulian Floruț: Ambele filme vizionate, atât cel al lui Andrei Păunescu, cât cel al lui Ovidiu Doka probează (chiar fără ca acesta din urmă să-și fi propus acest lucru, ba chiar dimpotrivă) aceeasi realitate: Monumentul Ostașului Român este vizibil terestru de pe căile de comunicație doar din două puncte: 1) perpendicular pe șoseaua E 671 (DN19) Oradea – Satu Mare, de la ieșirea din parc lângă care se află sediul Radio Transilvania Carei (deci vis-a-vis de monument) și 2) de pe drumul 1F , din dreptul bisericii ortodoxe pe directia aleii ce raspunde ….. direct in restaurantul de pe ”axa” lui Vulturescu, aflată în ”perimetrul central deja statornicit”, adică paralel cu DN 19, dar numai înainte de giratoriul lângă care a fost amplasat bustul regelui Ferdinand. În rest, ori se zăresc câteva mici fragmente din monument, ori se vede doar obeliscul acestuia. Poate termenul ”ascuns” nu este cel mai inspirat, dar, cu certitudine, monumentul este lipsit de vizibilitate. Care vizibilitate i-ar putea fi redată foarte rapid prin toaletarea sau înlăturarea /relocarea arborilor de tuia cei mai apropiați de DN 19, mai ales că plantele respective nu se regăseau în concepția autorilor ansamblului monumental.

Horia Mărieș: Sorin-Iulian Florut Așa este cum spuneți. Am fost in Carei recent. Mai precis in 25 octombrie. Am incercat să filmez festivitațile de Ziua Armatei, ca amator. Mai precis ca cineva neacreditat. Mi-a fost imposibil sa ma apropii de oficialitati sau de Monumentul Ostașului Român dintr-un unghi favorabil, din cauza „giganțior” arbori de tuia. In rest, nu pot să spun decât că toți cei care afirmă că monumentul „are vizibilitate”, sunt niște cretini. Dar cu cretinii nu ai ce să discuți, sau mai precis, discuți de pomană.

https://youtu.be/FfYTS9xNKdA

de Horia Mărieș la 10 ianuarie 2017 - 07:49

Din presa de ziare sătmăreană: „Procuror: ”Funcționarii nu și-au făcut datoria în cazul Hotelului Dacia (din Satu Mare). DNA, sesizată. (…) Procurorii arată că Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Cultural al judeţului Satu Mare s-ar fi limitat la constatarea degradării în timp (2010-2015) a Hotelului Dacia. Mai exact, s-ar fi limitat doar la ”a-l notifica pe proprietar să ia măsuri de conservare”. Deşi, spun procurorii, ar fi avut soluţii oferite de Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, respectiv aplicarea unor amenzi contravenţionale consistente ca urmare a neluării măsurilor de conservare. Pentru aceste considerente s-a apreciat că există indicii de săvârşire a infracţiunii de abuz în serviciu de către funcţionari publici cu funcţii de conducere din cadrul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Cultural al judeţului, infracţiune a cărei cercetare aparţine DNA, astfel încât se impune disjungerea cauzei şi declinarea competenţei sub aspectul acestei infracţiuni la DNA, Serviciul teritorial Oradea”, se arată în rechizitoriul procurorilor.”

Astea sunt niște vești foarte bune pentru numitul Pop Silaghi Gheorghe, alias George Vulturescu, fostul Director al Directiei pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național Satu Mare. Oricum, poetul a fost un organizator cultural execrabil și incapabil, pe întreaga perioadă a foarte indelungatului său directorat. Vezi și speța cu bustul Regelui Ferdinand I al României din Carei, dar și multe altele, tot de prin Carei.
George Vulturescu și-a organizat însă foarte bine revista și restaurantul, ambele numite Poesis, inclusiv cu ajutorul unor contracte dubioase semnate de DCCPN Satu Mare, al cărui director era, cu Consiliului Judetean Satu Mare și cu Primăria Mun. Satu Mare, adlându-se mereu, dar cu un nemărginit și orgolios tupeu, intr-un evident conflict de interese. Iată doar o singură mostră in acest sens și care nu este scrisă de mine: http://www.cdep.ro/interpel/2006/i1455A.pdf

Ar cam fi timpul să și plătească Vulturescu pentru toate mânărelile pe care le-a făcut.
De asemenea și cel care a semnat interpelarea din Camera Deputaților, citată mai sus.

de sergiu la 10 ianuarie 2017 - 08:12

pe document apare si semnatura lui kaiser ludovic pe vremea cand era la liberali.,dupa ce a trecut la udmr a schimbat amicitiile,
acest vulturescu e cel care a semnat pentru impartirea orasului in locuri pentru romani si maghiari la pus de busturi?ce mai circ toata tartasenia asta/

de Horia Mărieș la 10 ianuarie 2017 - 12:18

@sergiu.

DA. de două ori.

Lasati un comentariu