Antiromânism pe faţă. Guvernul de la Budapesta a interzis diplomaților maghiari participarea la ceremoniile dedicate Zilei României

• publicat la: 2 decembrie 2016
Antiromânism pe faţă. Guvernul de la Budapesta a interzis diplomaților maghiari participarea la ceremoniile dedicate Zilei României

România restricţionează folosirea simbolurilor etnice maghiare şi duce o “campanie” împotriva liderilor etnici “sub pretextul luptei anticorupţie”, a declarat premierul Viktor Orban, îndemnând etnicii maghiari să participe la alegeri pentru a asigura o reprezentare solidă în Parlamentul României, relatează Mediafax în pagina electronică.Liderul ungar a mai declarat că cea mai mare realizare a guvernării sale este “unificarea naţiunii”, completată de cooperarea cu etnicii maghiari din statele vecine.

In acest context, diplomaţii Ungariei au primit interdicţie să participe la recepţiile organizate în acest an de ambasadele României cu ocazia Zilei Naţionale, 1 Decembrie, informează Digi 24.   Potrivit unui săptămânal ungar, dispoziţia a venit direct de la ministrul de externe, Peter Szijjarto.

Ambasada României la Budapesta a organizat, în ultima săptămână, acțiuni specifice, inclusiv o recepţie de Ziua Naţională.

În discursul său, ambasadorul Marius Lazurca a amintit că, anul acesta, se împlinesc 20 de ani de la semnarea Tratatului de bază româno-ungar. La recepţie nu a participat niciun reprezentat al guvernului maghiar.

Ministerul de Externe de la Budapesta a declarat: „Întrucât maghiarii nu au ce sărbători pe 1 decembrie, ministrul pentru comerţ exterior şi al afacerilor externe au interzis tuturor diplomaţilor şi angajaţilor ministerului să participe la ceremoniile prilejuite de Ziua Naţională a României”.

Astfel de atitudini încurajează   renunţarea la orice comportament tolerant în localităţile multietnice din România conduse de UDMR cum este şi cazul municipiului Carei.  In municipiul Carei  Monumentul Ostasului Roman este incatusat intr-o perdea de tuia de  peste 9 m inaltime  fiind vizibil doar daca te pozitionezi in fata lui spre deosebire de orice alt simbol al etnicilor din care face parte conducerea UAT Carei.

Tot în municipiul multietnic Carei accesul elevilor români la clasele din învatământul profesional este drastic îngrădit, restrictionat chiar  deoarece nu poti să ai acces la pregătirea ca ospîtar sau vânzător sau tapiter decât în limba maghiară.  Bustul lui Avram Iancu, Eroul National al românilor este pângărit fara a se urmări depistarea autorilor si sanctionarea lor iar demolarea sa este propusă  pentru a  desfiinţa platoul  unde se adună  moţii şi  cei ce îi cinstesc memoria şi a-l transforma în spaţiu verde .. .modern.

UAT Municipiul Carei condusă de UDMR Carei nu alocă nici un fond pentru reabilitarea simbolurilor românilor  din oras şi sustine împărtirea pe criterii etnice a orasului Carei când vine vorba de amplasamente busturi.

Despre ce restricţionare vorbeste atunci premierul Orban? Oare în Ungaria nu s-a auzit înca de aceste flagrante încălcari ale drepturilor românilor  practicate de o administraţie UDMR dintr-un oraş din  România ? Românilor li se refuză până si dreptul de a fi reprezentati la nivel de conducere a orasului Carei!

Buletin de Carei

comentarii

de emil la 3 decembrie 2016 - 10:28

Actiunea ministrului de extern ungar este un afront la adresa statului roman. Ca si „justificarea” ei. Este expresia adoptarii liniei ungariste de catre guvernul ungar. Adica guvernul ungar se angajeaza pe linia lui Kossuth, Tisza, Kohen Bela si Horthy. Din acest moment se reactiveaza statul ungar ca factor de instabilitate in centrul Europei, exact ca in perioada interbelica. Daca atunci Ungaria se asociase mai intai cu Lenin (1919) si apoi cu Mussolini si Hitler, acum se bazeaza pe relatiile „speciale” cu Putin si cu Trump. Ceea ce a facut ministrul de externe ungur inseamna declansarea atacului asupra frontierelor Romaniei. Cu acest guvern ungar Romania nu mai poate fi asigurata la frontiera ei vestica.

Lasati un comentariu