Iuliu Maniu comemorat la Carei

• publicat la: 9 January 2017
Iuliu Maniu comemorat la Carei

Pe o vreme geroasă, conducerea Colegiului Tehnic ,,Iuliu Maniu,,  şi a Asociaţiunii ASTRA Carei  au adus un omagiu Sfinxului de la Bădăcin, Iuliu Maniu, la 144 de ani de la naşterea sa.

În timp ce  se fixa coroana de flori roşii la placa  ce confirmă   implicarea marelui om de stat  în instaurarea administraţiei româneşti la Careii Mari, elevul  Cristofer  Farte a dat citire unui scurt material despre biografia lui Iuliu Maniu.

Lacrima noastră: Iuliu Maniu, 8 ianuarie 1873 – 5 februarie 1953

Astăzi, 8 ianuarie se împlinesc 144 de ani de la naşterea  lui Iuliu Maniu, cel care în 1919 instaura ăn Carei administratia românească. Iuliu Maniu este una dintre personalităţile de seamă ale istoriei noastre şi se cuvine să îi cinstim memoria pentru toate faptele si sacrificiile sale, pentru tot ce a întreprins întru folosul poporului său.

Dispunea de o forţă  morală  indestructibilă. Iuliu Maniu a fost cel mai important om de stat pe care l-au dat românii din Transilvania în secolul XX.

El provine dintr-o veche familie nobiliară, care se înrudea, pe de o parte, cu corifeul Revoluţiei Române din Transilvania de la 1848, Simion Bărnuţiu, iar pe de altă parte, cu Iuliu Coroianu, redactorul Memorandulului românilor ardeleni, condamnaţi la închisoare în 1892, pentru ,,vina” de a dezvălui întregii lumi politica de deznaţio­nalizare a românilor, dusă la acea vreme de autorităţile maghiare. Iuliu Maniu a fost lider al Partidului Naţional Român, apoi al PNŢ. El a fost, practic, artizanul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Iuliu Maniu s-a născut la Şimleul Silvaniei la 8 ianuarie 1873. Studiile superioare în drept le-a efectuat la Budapesta şi Viena, obţinând şi doctoratul.

Din vremea studenţiei datează şi debutul în viaţa publică, întâi ca membru, apoi ca preşedinte al societăţii academice Petru Maior. În 1906 obţine un prim mandat de deputat la Vinţul de Jos, comitatul Alba. Joacă un rol important în evenimentele care au condus la unirea din 1918, participând ca delegat la adunarea de la Alba Iulia şi fiind ales preşedinte al Consiliului Dirigent (guvernul de tranziţie al Transilvaniei până la 4 aprilie 1920).

Numnele lui  Iuliu Maniu este legat  istoric  de oraşul nostru, Carei. Este cel care  la data de 27 aprilie 1919 a instaurat aici administratia românească, documentele fiind semnate chiar in SalaFestivă  a actualului Colegiu Iuliu Maniu , pe atunci sediu de Prefectură.

După data de 27 aprilie 1919, Iuliu Maniu s-a preocupat de pregătirile pentru primirea Maiestăţii Sale regele Ferdinand şi a reginei Maria la Careii-Mari. În data de 25 mai 1919, Iuliu Maniu întâmpină pe Maiestăţile lor la gara din Careii-Mari, alături de peste 40 de mii de poporeni veniţi din toate localităţile judeţului. Corul din Hotoan condus de preotul Vasile Pătcaşiu, miresele din Ţara Oaşului în frumoasele lor porturi tradiţionale precum şi prelaţi aparţinând tuturor confesiunilor din Careii Mari au  pregătit o primire de neuitat regilor României.

Iuliu Maniu a devenit apoi prim-ministru al României Mari. Din anul 1938, o dată cu instaurarea regimului autoritar al Regelui Carol al II-lea, Iuliu Maniu a devenit liderul opoziţiei democratice împotriva oricărei forme de dictatură. Pentru această vină, el a fost aruncat în temniţă de către bolşevici. Înfometat, bătut şi îngheţat, el s-a mutat la Domnul în data de 5 februarie 1953.  Nici până acum nu se cunoaşte locul unde a fost aruncat pentru a i se putea  face  un mormânt creştinesc.

Să cinstim cu o lacrimă şi un gând bun, de aducere aminte , personalitatea celui care a fost Iuliu Maniu,  creştin şi brav român.

 

Buletin de Carei

comentarii

Lasati un comentariu