Presiuni la adresa cititorilor Buletin de Carei din partea unui consilier personal al primarului

• publicat la: 4 January 2017
Presiuni la adresa cititorilor Buletin de Carei din partea unui consilier personal al primarului

Cititorii Buletin de Carei  care postează comentarii sunt  urmăriţi îndeaproape  şi ,,hăituiţi,,  de către  consilierul cu studii medii al primarului. Aceştia sunt supuşi oprobiului cititorilor maghiari dacă îndrăznesc să îşi exprime opinia susţinută  de adevăruri istorice.

Nu este un secret pentru nimeni că Wass Albert a fost declarat criminal de război  de Tribunalul poporului de la Cluj în 1946   pentru crimele săvârşite pe timpul ocupaţiei horthyste din Ardealul de Nord-Vest. Oamenii încă mai plâng când îşi aduc aminte de măcelul din septembrie 1940.

Instanţa de la Cluj, în care era şi un reprezentant al etniei maghiare, şi anume Belovay Ştefan, din partea Partidului Comunist, l-a judecat şi condamnat la moarte în contumacie pe Wass Albert, declarându-l “vinovat de dezastrul ţării prin săvârşirea crimei de războiu”.

Încă mai trăiesc cei care au fost obligaţi să îşi părăsească locuinţele , vetrele lor , în 1940 dovadă fiind pensiile de refugiat pe care le încasează. Sute de pensii de refugiat se plătesc încă în zona Carei pentru  cei care au fost expulzaţi între anii  1940-1944. Cele mai mari atrocităţi au fost săvârşite în satul Ianculeşti ce aparţine de Carei şi au fost consemnate de către preotul de atunci al satului deci nu aparţin Buletin de Carei aceste relatări.

http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/09/24/tulburatoarea-marturie-a-parintelui-gheorghe-munteanu-despre-atrocitatile-hortyste-din-ianculesti-era-un-cosmar-apocaliptic/

http://jurnalul.ro/special-jurnalul/reportaje/istoria-terorii-de-la-muresenii-de-campie-sucutard-taga-tot-ardealul-de-nord-wass-albert-sa-nu-se-mai-intoarca-cat-ii-lumea-641853.html

Nu cred că acest consilier nu este la curent cu scandalul iscat în anul 2012 pentru intenţia oficialităţilor ungare de a aduce în România rămăşiţele lui Nyiro, spre a fi reînhumate în România. Nu noi am deschis acest subiect ceea ce nu înseamnă că unii cititori români nu sunt deranjaţi de  incitările cititorilor maghiari la adresa Buletin de Carei pentru că este prea românesc. Acest consilier a fost deranjat până şi de faptul că am publicat o poezie a redactorului şef de la revista Vatra Veche , Nicolae Băciuţ.

Comentatorul care citeste blogul acuzator nu  arată cu degetul spre  actualii etnici maghiari ci doar remarcă apetenţa unui consilier  doar pentru  evenimente istorice ce convin  sentimentelor sale fără a ţine seama şi de celelalte comunităţi ce formează oraşul Carei în special   românii.

Nici el şi nici Buletin de Carei nu au vreo vină pentru cele petrecute în perioada 1940-1944 după instaurarea dictaturii hortiste în Carei şi în întreg Ardealul de nord dar a cere cititorilor să păstreze o tăcere totală asupra acestui subiect ni se pare cel puţin deplasat. Modul în care prezintă cititorilor săi această situaţie   este o incitare la ură. Am fi putut crea şi noi  o adevărată psihoză remarcând  în scris că  nu a participat la Ziua Naţională a României, ţara unde trăieşte, face politică şi este angajat la o organizaţie guvernamentală.

Ar fi frumos să sărbătorim împreună ziua ţării în care trăim cu toţii. Oare de ce aceşti cititori de limbă maghiară nu sunt informaţi despre faptul că în Consiliul local Carei consilierii UDMR nu au fost de acord cu amplasarea unui bust al poetului naţional Mihau Eminescu? Cu ce deranjează etnicii maghiari acest bust în Carei? Sau poate tocmai pentru faptul că nu sunt deranjaţi se ascunde acest  subiect?

Cum se face că cititorii de limbă maghiară nu pot citi nici o informaţie despre  faptul că elevii români nu se pot pregăti în limba lor maternă şi limba ţării pentru  meseria de ospătar sau vânzător în Carei? Sincer, nu cred că doamna  Berta Czine  este de acord ca să existe astfel de diferenţe şi discriminări în Carei.

Nu cred că  cineva poate fi de acord ca oraşul să fie împărţit în perimetre etnice când vine vorba de amplasări de busturi în Carei. Şi nu cred că doamna respectivă sau oricare alt careian indiferent de etnie este deranjat de bustul lui Avram Iancu din centrul oraşului. Nici consilierul primarului nu crede  dar fiind politician  vede altfel lucrurile şi probabil încearcă să tragă foloase de pe urma omiterii unei informări totale despre unele subiecte.

Despre subiectul Comasare şcoli niciun cititor de limbă maghiară nu a fost informat şi nici despre consecinţele acesteia  adică despre desfiinţarea de şcoli gimnaziale în urma comasărilor.

Doamna Berta  Czine este o persoană respectabilă şi nu  pot să iau în serios supărarea exprimată de domnia sa pentru că deţine doar frânturi de informaţii. Eu nu am  de ce să mă ruşinez pentru că nu sunt factor decizional şi nu eu iau măsurile discriminatorii .  Împărţirea de primărie a careienilor în români şi maghiari  prin acţiunile diferenţiate la adresa acestora duce la astfel de reacţii ce convin doar politicienilor.

A  fost prins autorul care tot pângăreşte bustul lui Avram Iancu?  A fost prins autorul care a mâzgălit pereţii clădirilor din centru şi de la piaţă în anul 2013 când  primarul acuza Buletin de Carei iar consilierul de acum consemna atunci fără a avea probe?

Vă  sugerez să lăsaţi deoparte discriminarea pe criterii etnice şi politice şi să vă bucuraţi şi de sărbătorile româneşti la care sunteţi invitat. La Târgu Mureş s-a lansat recent o carte despre Adrian Păunescu, mare patriot român, avându-l ca autor pe Hajdu Gyozo. Deci se poate coabita dacă se doreşte.

Consemnaţi  şi despre frumuseţea obiceiurilor româneşti , nu vă mai agitaţi şi burzuluiţi împotriva românilor care  îşi respectă simbolurile lor naţionale  şi nu condamnaţi românii care au avut de suferit  într-o perioadă nefastă a istoriei. Aşa cum   Megyeri Tamas este mându că este maghiar aşa şi Daniela Ciută este mândră că este româncă. M-am născut în Carei, am învăţat şi trăiesc în Carei la fel cum au făcut şi părinţii şi bunicii mei români. Dar  mi se pare o obrăznicie  să TAI  posibilitatea elevilor români de a se pregăti pentru o meserie în  limba română în Careiul anului 2017. Pe când un articol în limba maghiară despre acest subiect?

 

Daniela Ciută

comentarii

de seviyorum la 5 January 2017 - 00:03

traducerea?

de seviyorum la 5 January 2017 - 02:26

Puteti traduce in romaneste ce spune maganemberul de la Capleni? Nu de alta, dar sa nu interpretez gresit ce spune de fapt, caci din poza n-am inteles nimic.

de Farcau Mariana la 5 January 2017 - 10:02

Astept si eu articolul in maghiara!Rabdare am “cu carul”!Nu-i da nimanui de gandit de ce la “un anumit nivel”cele doua etnii din Carei colaboreaza tare bine?Trebuie gandit cu mintea limpede…!

de clubulmamicilor la 5 January 2017 - 22:19

deranjeaza activitatile culturale romanesti. avem o primarie care nu da doi bani pe romani. avem o primarie care lucreaza pe ascuns impotriva romanilor. ne cheama la sedinte pentru comasare dar de fapt este desfiintare de scoala!
numai buletindecarei a scris despre sedintele secrete de la primarie pt comasare.

Lasati un comentariu